هابل یک سیاره فراخورشیدی به اندازه زمین، در فاصله 22 سال نوری از ما پیدا کرد

با اعلام ناسا مبنی بر اینکه تلسکوپ فضایی هابل اندازه یک سیاره فراخورشیدی به اندازه زمین را در فاصله 22 سال نوری از زمین، پیدا کرده، هیجان «احتمال» یافتن حیات فرازمینی اندکی افزایش یافته است.
سیاره فراخورشیدی LTT 1445Ac که در صورت فلکی اریدانوس واقع شده، به دور ستاره LTT 1445A میچرخد، که یکی از سه ستاره کوتوله قرمز است که منظومه سهگانه LTT 1445 را تشکیل میدهند.
البته اولین بار این سیاره توسط ماهواره کشف سیارات فراخورشیدی گذر ناسا (TESS) در سال 2022 کشف شده بود، اما مشابه هزاران سیاره فراخورشیدی به نظر میرسید. سپس این سوال مطرح شد که LTT 1445Ac واقعاً چقدر بزرگ است.
سیارات فراخورشیدی معمولاً هنگام عبور از ستاره مادرشان کشف میشوند. این امر باعث کاهش نور ستاره میشوند. اگر مدت زمان عبور کافی باشد، اخترشناسان نه تنها میتوانند حضور سیاره فراخورشیدی را تایید کنند، بلکه میتوانند مدار و اندازه آن و همچنین خواص دیگر را استنباط کنند.
دانشمندان در مورد LTT 1445Ac کمی مشکل داشتند. آنها نمیدانستند که کل سیاره یا بخشی از آن مسیر نور ستاره به زمین را سد کرده. پس اندازه سیاره میتوانست به اندازه زمین تا یک ابرسیاره به اندازه مشتری باشد.
ماهواره TESS وضوح کافی به دست نمیداد و نمیتوانست این مشکل را حل کند. برای رفع این مشکل، دانشمندان به تلسکوپ فضایی هابل ناسا مراجعه کردند که گرچه 30 سال از TESS قدیمیتر است، اما وضوح بسیار بالاتری دارد.
با تجزیه و تحلیل دادههای هابل، محققان توانستند تعیین کنند که LTT 1445Ac از روبروی ستاره خود عبور کرده و اندازهاش بسیار مشابه زمین ریال، یعنی 1.07 برابر اندازه زمین است.
امیدوارکننده است؟
اما زیاد هم نه! چون دمای سطح سیاره 260 درجه سانتیگراد تخمین زده میشود.
خبر خوب این است که از آنجایی که LTT 1445Ac بسیار به ما نزدیک است، ممکن است بتوان در مورد جو آن اطلاعات بیشتری کسب کرد، که میتواند اطلاعات مفیدی برای جستجوی حیات احتمالی ارائه دهد.
امیلی پاس از مرکز اخترفیزیک هاروارد و اسمیتسونیان در کمبریج در این مورد میگوید: سیارات در حال عبور از مقابل ستارهشان هیجانانگیز هستند زیرا ما میتوانیم جو آنها را نه تنها با هابل بلکه با تلسکوپ فضایی جیمز وب با طیف سنجی مشخص کنیم.
منبع: ناسا