یک یافته علمی غیرمنتظره: آیا رژیم گرفتن و کاهش وزن با ابتلا به سرطان مرتبط است؟!

اضافه وزن با بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله سرطان مرتبط است. مطالعات نشان داده‌اند که چاقی با حداقل ۱۳ نوع سرطان مرتبط است.

در برخی مناطق، مانند آمریکای شمالی، اروپا و خاورمیانه، چاقی در ۹ درصد از کل موارد سرطان نقش دارد. حتی ممکن است در ۲۵ سال آینده به مهمترین علت سرطان در زنان بریتانیا تبدیل شود. بنابراین کاهش وزن به وضوح یک هدف مهم سلامتی است.

با این حال، یک تحقیق اخیر نتیجه غیرمنتظره‌ای را به همراه داشت. این تحقیق نشان داد که کاهش وزن با میزان بالاتر ابتلا سرطان در طول ۱۲ ماه پس از کاهش وزن مرتبط است. (در مقایسه با کسانی که ورزنشان را کاهش نداده بودند.)

در این مطالعه از داده‌های نزدیک به ۱۶۰ هزار نفر استفاده شد که به طور متوسط ۲۸ سال داده‌هایشان گردآوری شده بود. این افراد تا سال ۲۰۱۶ هر دو سال یکبار جزئیات سلامت و شیوه زندگی خود را گزارش داده بودند. محققان در این بررسی، توجه ویژه‌ای به تغییرات وزن آن‌ها داشتند.

شرکت‌کنندگان بر اساس میزان عمدی کاهش وزنشان به سه گروه تقسیم شدند: «بالا» برای کسانی که هم با رژیم غذایی و هم ورزش وزن کم کرده بودند، «متوسط» برای کاهش وزن با رژیم غذایی یا ورزش به تنهایی و «کم» برای عدم استفاده از هیچ از یک روش‌های افزایش فعالیت فیزیکی و رژیم غذایی.

یافته مهم این بود: افرادی که بیش از ۱۰٪ وزن بدن خود را از دست داده بودند، در سال بعد به طور قابل توجهی در معرض خطر ابتلا به سرطان بودند!

اما همه سرطان‌ها به یک اندازه با کاهش وزن مرتبط نبودند. این مطالعه ارتباط قوی بین کاهش وزن و سرطان‌های دستگاه گوارش فوقانی (گوشت روده و معده)، کبد، پانکراس و مجاری صفراوی را نشان داد.

برای این این انواع سرطان، خطر بسیار بالا گزارش شد، یعنی بین سه تا بیش از هفت برابر. با این حال، این ارتباط برای سرطان روده بزرگ و ریه ضعیف‌تر بود و به نظر نمی‌رسید بر احتمال ابتلا به سرطان سینه، پروستات و سرطان‌هایی که طبعا فقط در زنان است، با کاهش وزن افزایش یابد.

توجه:دقت کنیم و زود قضاوت نکنیم!

با این حال، محققان می‌دانند که تحقیقات آن‌ها محدودیت‌هایی دارد. به عنوان مثال، آن‌ها به گزارش‌های خود افراد در مورد وزن خود تکیه کردند، که ممکن است همیشه دقیق نباشد.

همچنین، آن‌ها فقط هر دو سال یک بار شرکت‌کنندگان را بررسی می‌کردند، که به این معنی بود که برخی از جزئیات ممکن است نادیده گرفته شده باشند. بعلاوه، این مطالعه بیشتر بر روی ایالات متحده بود، که در آن سرطان بهتر غربالگری می‌شود.

همچنین این خطر در افرادی که کمترین تلاش را برای کاهش وزن انجام داده بودند، یعنی با کمترین میزان ورزش و رژیم کاهش وزن داشتند، بالاتر بود. بنابراین ممکن است اصلا کاهش وزن ربطی به افزایش احتمال سرطان نداشته باشد و در واقع عکس این اتفاق افتاده باشد، یعنی از اول سرطانی در کار بوده که خودش وزن را مقداری کم می‌کرده و شخص ممکن است تصور کرده باشد که با تلاش کم برای کاهش وزن، بسیار موفق بوده است!

بنابراین فعلا تا بررسی بیشتر همچنان روی نکته اثبات شده قبلی تمرکز کنیم: یعنی اگر کاهش وزن. بی‌دلیل یا بیشتر از توقعمان داشتیم، باید بررسی شویم، مبادا سرطان داشته باشیم.

از سوی دیگر، شواهد مقد بودن کاهش وزن بسیار زیاد است. به عنوان مثال، مطالعه‌ای که در سال ۲۰۲۲ منتشر شد، نشان داد افرادی که تغییرات قابل توجهی در سبک زندگی ایجاد می‌کنند، ۱۶ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان‌های مرتبط با چاقی هستند. تحقیق دیگری در همان سال نشان داد که جراحی کاهش وزن تا حد زیادی خطر ابتلا به سرطان و مرگ ناشی از آن را کاهش می‌دهد.

بنابراین مهم است که مزایای اثبات شده مدیریت وزن و فعال ماندن را برای جلوگیری از سرطان را فعلا یه یاد داشته باشید.

همچنین تحقیقات دیگری نشان می‌دهد که اضافه وزن اندکی در سنین بالاتر ممکن است آنطور که قبلاً فکر می‌کردیم بد نباشد و حتی می‌تواند با طول عمر بیشتر مرتبط باشد.

از آنجایی که ما با یک اپیدمی جهانی چاقی روبرو هستیم، این اطلاعات به ایجاد رویکرد‌های مناسب برای مدیریت وزن و پیشگیری از سرطان کمک می‌کند. گفتگو

جیانمارکو کونتینو، دانشگاه بیرمنگام

منبع: The Conversation


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]