۱.۴ میلیون سال قدمت؛ قدیمیترین چهره انسانی در اروپای غربی کشف شد
کشفی که تاریخ حضور نخستین انسانها در اروپا را تغییر میدهد

باستانشناسان موفق شدهاند قدیمیترین استخوانهای صورت یک هومینید (Hominid – خویشاوندان اولیهی انسان) را در اروپای غربی کشف کنند. این بقایا که بین ۱.۱ تا ۱.۴ میلیون سال قدمت دارد، نشان میدهد که نخستین انسانهایی که به این منطقه رسیدند، احتمالاً به یک شاخهی ناشناخته از تکامل انسان تعلق داشتند. تا پیش از این، تصور میشد که گونهای به نام هومو انسستور (Homo antecessor) نخستین انسانهایی بودند که در این بخش از اروپا زندگی میکردند، اما این یافتهی جدید این فرضیه را به چالش میکشد.
این جمجمهی باستانی در سایت سیمای الفانتِه (Sima del Elefante) در شمال اسپانیا کشف شد و پژوهشگران نام مستعار پینک (Pink) را برای صاحب این چهرهی ماقبل تاریخ انتخاب کردهاند. تحلیلهای اولیه نشان میدهند که ویژگیهای چهرهی پینک شباهتهایی به هومو اِرِکتوس (Homo erectus – انسان راستقامت) دارد، اما تفاوتهای چشمگیری نیز در ساختار بینی و صورت آن مشاهده میشود.
هومو اف. اِرِکتوس: گونهای ناشناخته در تکامل انسانها؟
دانشمندان این فسیل را بهطور موقت به عنوان هومو اَفینیس اِرِکتوس (Homo affinis erectus) دستهبندی کردهاند، مفهومی که نشان میدهد این جاندار به هومو اِرِکتوس نزدیک است اما ممکن است گونهای کاملاً مجزا باشد. سرپرست این پژوهش، دکتر روزا هوگِت (Dr. Rosa Huguet)، اعلام کرده است که این کشف وجود بیش از یک گونهی انسانی را در دوران پلیستوسن اولیه (Early Pleistocene – حدود ۲.۵ میلیون تا ۷۸۰ هزار سال پیش) در اروپا تأیید میکند.
دکتر ماریا مارتینون-تورِس (Dr. María Martinón-Torres)، یکی از محققان این مطالعه، در مورد این کشف توضیح میدهد که هنوز نمیتوان با قطعیت گفت که این فسیل به هومو اِرِکتوس تعلق دارد یا خیر. اما ساختار چهرهی پینک از نظر ویژگیهای فیزیکی، بیشتر شبیه به انسانهای نخستین است تا گونههای مدرنتر مانند هومو انسستور و هومو ساپینس (Homo sapiens – انسان خردمند).
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
چگونه این کشف مسیر تکامل انسان در اروپا را تغییر میدهد؟
این پژوهش کمک میکند تا درک بهتری از نخستین مهاجرتهای انسانتباران (Hominins) از آفریقا به اروپا به دست آوریم. پیش از این، قدیمیترین بقایای انسانی خارج از آفریقا در مناطق رومانی و گرجستان یافت شده بود. معروفترین نمونه، هومو جورجیکوس (Homo georgicus) است که در سایت باستانی دْمانیسی (Dmanisi) در گرجستان کشف شده و قدمتی حدود ۱.۸ میلیون سال دارد.
اما در اروپای غربی، قدیمیترین فسیلهای انسانی که تاکنون کشف شده بودند، متعلق به هومو آنتسسور بودند که حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار سال قدمت داشتند. این بقایا در سال ۱۹۹۴ در سایت گران دولینا (Gran Dolina) کشف شدند که تنها ۲۵۰ متر با محل کشف پینک فاصله دارد.
حالا که مشخص شده پینک صدها هزار سال قدیمیتر از هومو آنتسسور است، این نظریه مطرح میشود که شاید گونهی متفاوتی از انسانها قبل از هومو انسستور در اروپای غربی زندگی میکردهاند.
چهرهای متفاوت از هرآنچه تاکنون شناختهایم
مقایسهی این فسیل جدید با هومو آنتسسور نشان میدهد که پینک ساختار بینی و صورت کاملاً متفاوتی داشته است. هومو آنتسسور ویژگیهای چهرهای مدرنتر و استخوان بینی برجستهتری داشته است، درحالیکه چهرهی پینک شباهت بیشتری به هومو اِرِکتوس دارد و بینی آن پهنتر و کمعمقتر است.
ابزارهای سنگی و استخوانهای حیوانات شکارشده که در کنار این فسیل یافت شدهاند، نشان میدهند که هومو اف. اِرِکتوس شکارچی ماهری بوده است. اما به نظر میرسد حدود یک میلیون سال پیش، جمعیت این گونه در اروپا از بین رفته و جای خود را به هومو انسستور داده است. هنوز مشخص نیست که آیا این دو گونه برای مدتی با هم همزیستی داشتهاند یا اینکه هومو اف. اِرِکتوس قبل از ورود گونههای بعدی ناپدید شده است.
سرنوشت نهایی این انسانهای اولیه چه شد؟
پژوهشگران امیدوارند که با کشف فسیلهای بیشتر، بتوانند مسیر تکاملی این گونهی ناشناخته را بهتر درک کنند. مطالعات آینده به دنبال پاسخ به این پرسش هستند که این جمعیت از کجا آمده، چگونه با سایر گونههای انسانی ارتباط داشتهاند و سرنوشت نهایی آنها چه بوده است.
این کشف نشان میدهد که هنوز چیزهای زیادی دربارهی نخستین انسانهای اروپا نمیدانیم و احتمالاً گونههای بیشتری از اجداد ما هنوز در تاریخ تکامل انسان ناشناخته باقی ماندهاند.