چگونه عینک واقعیت مجازی گوگل، دنیای ما را تغییر خواهد داد؟

تا حالا دیگر حتما باید از خبر هیجانانگیز عینک واقعیت مجازی گوگل آگاه شده باشید.
با خواندن خبر، خودم را عینک به چشم تصور کردم و سعی کردم در نظرم بیاورم که این پروژه گوگل چگونه میتواند بر زندگی و نحوه کاربری اینترنتی ما تأثیر بگذارد. نسخه اول این عینک میتواند پر از باگ، گران، سنگین یا نازیبا باشد، اما این وسیله پتانسیل ایجاد تغییر بنیادی در زندگی ما را دارد.
سرگئی برین و عینک گوگل
البته تصور اینکه، مثلا یک سال و نیم بعد در خیابانهای ایران و در محل کار یا تحصیل این عینک را به چشم بزنیم، میتواند خیلی جالب باشد. لابد خیلیها یک جورهایی به ما نگاه خواهند کرد، جلوی ورود ما با این عینک به خیلی جاها گرفته خواهد شد، سرعت کند اینترنت اذیتمان خواهد کرد و به علاوه به خاطر عدم دسترسی به شبکههای اجتماعی و برخی از سرویسها، کلا خیلی وقتها از خریدمان پشیمان خواهیم شد.
اما بیاییم فارغ از موج خبری اولیه و این خیالات، نگاهی ژرف به این وسیله و کاربرد آن و تغییری که در دنیای ما ایجاد خواهد کرد بیندازیم.
1- مسئولیت: در آینده دیگر نمیشود حدس زد چه کسی عینک هوشمند به چشم زده و چه کسی عینک معمولی. هر کسی که عینک هوشمند دارد، میتواند هر آن که اراده کند از منظره جلوی خود عکس و ویدئو بگیرد و به اشتراک بگذارد.
دوربین گوشیهای هوشمند قبلا دنیای ما را تغییر داده بودند، اما حالا عینک گوگل به نوع دیگری دنیای مار ا تغییر خواهد داد. با عینک گوگل همه ما همواره در حال رصد خواهیم بود و هر آن ممکن است که عکس یا ویدئویی از ما به اشتراک گذاشته شود.
همین قابلیت عینک گوگل ممکن است باعث شود که قوانینی برای محدودیت استفاده از آن وضع شود.
2- مسئله دیگر این است که چالشی است که دسترسی به اطلاعات ذخیره شده در این عینکها میتواند برای پلیس و کاربران ایجاد کند. یک ویدئوی ضبط شده در عینک یک فرد در ترکیب با فنآوری تشخیص چهره میتواند باعث محکومیت طولانیمدت یک فرد دیگر یا خود فرد شود.
3- شهروند-روزنامهنگارهایی که هیچ صحنهای را از دست نخواهند داد: با عینک گوگل بدون اینکه لحظه باارزشی را از دست بدهید، میتوانید در لحظه از یک صحنه به صورت چندرسانهای گزارش کنید. شما دیگر بدون وفت وقت، بدون اینکه نیاز باشد گوشی هوشمندتان را از جیب بیرون بکشید و اپلیکیشن مورد نظر را اجرا کنید، میتوانید عکس و ویدئو بگیرید.
به یاد بیاورید که تا به حال به خاطر همین تأخیر زمانی امکان گرفتن چه عکسها و ویدئوهای خوبی را از دست دادهاید.
4- با عینک گوگل دنیای واقعی و مجازی ما در هم خواهند آمیخت. دیگر توییتر و ایمیل همیشه در پیش چشم ما خواهند بود.
در این صورت مغز ما واقعا دچار سرریز اطلاعات خواهد شد و جز با برداشتن عینک راهی برای آسودن نخواهیم داشت.
5- هنر و خلاقیت: بعضی مواردی که در بالا گفتم ممکن شما را نسبت به عینک گوگل بدبین کند، اما تصور کنید که این عینک تا چه میزان میتواند خودابرازی شما را افزایش بدهد، با این عینک شما میتوانید همان چیزی را که میبینید، ثبت و ضبط کنید، البته ممکن است نسخههای ابتدایی این عینک، کیفیت دوربین خوبی نداشته باشند و چیزی را که ثبت میکنند، وضوح بینایی چشمانمان را نداشته باشد، ولی تصور اینکه همان قابی را که میبینیم، بتوان بی درسر برای همیشه ثبت کرد، هیجانانگیز است.
6- عینک گوگل، هیولایی علیه اپل و فیسبوک: اگر مجبور نباشیم، گوشیمان را بیرون بیاوریم تا از طریق آن مسیرمان را پیدا کنیم، به دوستانمان پیام بفرستیم یا عکس بگیریم، واقعا چه نیازی به آیفون یا فیسبوک خواهد بود.
یک سال تا زمان به بازار آمدن عینک گوگل باقی مانده است، اما شرکتهای رقیب گوگل اگر منتظر بمانند تا ببینند چه پیش خواهد آمد و از حالا به فکری راهکاری نباشند، شاید به زودی به دنیایی مواجه بشوند که در آن همه مردم از دریچه گوگل به پیرامونشان مینگرند!
فنآوری تشخیص صدای این عینک، هماکنون باید اپل را بابت آینده سیری با نگرانی مواجه کرده باشد. اما اپل که در ساختن سختافزار بسیار باتجربهتر از گوگل است، شاید به خودش بیاید و همچون گوگل عینکساز شود!
عینک گوگل، فیسبوک را باید بیشتر نگران کند، فیسبوک شرکتی است که فعلا جز یک شبکه اجتماعی چیز زیادی ندارد، مسلما مطابق راهبرد چند ماه اخیر گوگل، این شرکت با عینکاش در پی جا انداختن بیشتر گوگل پلاس برخواهد آمد.
بله! شما ممکن است بگویید که این عینک مبتنی بر اندروید است و ممکن است اپلیکیشن فیسبوک را بشود روی این عینک نصب کرد، اما گوگل احتمالا در این زمینه اینقدر باسخاوت نخواهد بود و ممکن است جلوی نصب اپلیکیشنهای ثالث را بگیرد.
فیسبوک و اپل راهی جز اتحاد در برابر گوگل نخواهند داشت، اگر اپل مانند توییتر، فیسبوک را با iOS ادغام کند و اجازه بدهد که اشتراکات کاربران به صورت پیشفرض در فیسبوک بارگزاری شود، در این صورت میتواند با ساختن یک سختافزار رقیب، ضدحملهای مؤثر به گوگل ترتیب دهد.
عینک گوگل، سختافزاری خواهد بود که میتواند با در دسترس قرار دادن همه سرویسهای گوگل از گوگل پلاس و نقشه گوگل تا جیمیل و جیکال و لتیتود، به یکباره کاری کند که این سرویسها یک شبه راه صد ساله را طی کنند.
اگر گوگل زیرکی لازم را برای به بازار فرستادن یک عینک ارزان با سختافزار مناسب و رابط کاربری خوب داشته باشد، این عینک واقعا باید شرکتهای رقیب را بترساند.
مطلب پیشنهادی:
نیم نگاهی به کلاس های درس آینده
مثه دنیای قشنگ نو!
هر چند همونطور که گفتی این عینک مشکلاتی در شروع به کارش خواهد داشت، ولی به نظر میرسه که می تونه یه جهش توی زندگی ایجاد کنه.
همیشه توی فیلمهای تخیلی، وقتی می دیدم یه روبات با نگاه کردن به یه چیز کلی اطلاعات رو همزمان کنار همون تصویر میبینه، به خودم می گفتم یعنی میشه این اتفاق یه روزی برای آدمها هم بیفته؟
تصور اینکه بعد از رایج شدن این عینک با نگاه کردن به یه کالا می تونیم قیمت و کلی اطلاعات دیگه از اونو کنارش ببینیم، با دیدن یه بنای تاریخی سابقه اش میاد جلوی چشممون، وقت بیکاری همزمان با نگاه کردن به در و دیوار می تونیم مشغول مطالعه باشیم، مسیر یابی در حین رانندگی راحتتر میشه و خیلی چیزای دیگه اشتیاق منو برای داشتن همچین وسیله ای زیاد میکنه.
جناب دکتر تحلیلتون در این مدت کوتاه واقعاً عالی بود، از دیروز تا امروز که در این مورد داشتم فکر میکردم تقریباً من هم مث شما موارد زیادی به ذهنم رسید. ولی چیزهایی که شما عنوان و طبقهبندی کردین بسیار جامع بود.
به نظر من بزرگترین ایرادی که میشه به این تکنولوژی گرفت اینه که امنیت و مصونیت شهروندان در مقابل سازمانهای جاسوسی (حتی نهادهای دولتی) و در مواردی که بشه این تکنولوژی رو هک کرد، به خطر میفته. (مشابه بند 2 شما)
در مورد بند 1 که فرمودید مسئولیت، باید بگم کاملاً درسته. و قبل از به بازار اومدن این تکنولوژی باید فرهنگسازی گستردهای بشه تا دارندگان این تکنولوژی کمتر در سدد استفاده سوء از اون بر بیان (البته در کشورهای توسعهیافته آمادگی فرهنگی در این زمینه خیلی زیاده). مسلماً هیچکس از اینکه بدون اجازه و اطلاعش از حریم خصوصیش عکس برداری یا فیلم برداری بشه خوشحال نخواهد بود! یا اینکه تدابیر سختافزاری خاصی در این عینک قرار داده بشه (مثل صدای شاتر هنگام عکس گرفتن، یا یک LED چشمک زن هنگام فیلم برداری و … که برای کاربر آپشنال نباشند).
بدون تعارف، همون تیزری که از این عینک دیدم، باعث شروع مهاجرتم به کروم و گوگل پلاس شد. آینده خیلی روشنی رو برای این گجت میبینم.
یک پزشک عزیز فکر نکنم حالا حالا بیاد ایران چون به دلیل سخت افزار کوچکش فکر کنم از فناوری cloud computing استفاده میکنه و این فناوری هم که نیاز به اینترنتی داره که تو ایران پیدا نمیشه 🙂
ولی به شخصه فکر میکنم که این گجت ها ، میزان خلاقیت افراد را کاهش داده، باعث میشن مردم مصرف گرا بشن. محض اطلاعتون اینو بگم که این دانشمندان و مهندسانی که این وسایل را میسازند،تا چند سال دیگه درصد خیلی کمی از جوامع را خواهند داشت.سازندگان و نوابغی که این محصولات را میسازند،خودشون کمتر به دنبال استفاده از اینها هستند.
سلام و تشکر از مطالب مفید و جذابتون
درباره این تکنولوژی مسئلهای که پیش از هر چیز باید بهش توجه بشه، عملی بودن اون هست. درسته که گوگل فعلا ادعا نکرده که این گجت ساخته شده و بیشتر به عنوان ایدهای که دارن روش کار میکنن مطرح شده، ولی برای من عجیبه که ندیدم جایی درباره مهمترین چالش تکنیکی و پزشکی این عینک بحث شده باشه. البته شایدم جزو اسرار محرمانه است و قرار نیست لو بره. منظورم چگونگی طراحی عینک به شکلی هست که:
اولا چشم انسان بتونه در عین زوم کردن روی تصویر مجازی، ارتباطش رو با دنیای اطراف از دست نده. اینجا برعکس تصور دوستان، بالا بودن رزولیشن تصویر مهمترین مسئله نیست، بلکه شکل گیری تصویر به گونهای هست که نقطهای که چشم باید روش فوکوس کنه حداقل بیست یا سی سانتیمتر از مردمک فاصله داشته باشه. به نظر شما که یک پزشک هستید مکانیسم عدسیهای چشم انسان بهش اجازه میده روی تصویری که چسبیده به قرنیه شکل میگیره فوکوس کنه؟
ثانیا در تصاویری که از این عینک منتشر شده، ظاهرا قراره تصویر فقط مقابل یکی از چشمها شکل بگیره. خودتون میدونید که اختلاف در کانون شکل گیری تصویر برای هر دو چشم، هم تطابق دو چشم رو مشکل (و در اینجا غیر ممکن) میکنه و هم میتونه آسیبهای زیادی به بینایی بزنه. اگر قرار باشه چشم راست ما بر تصویری نزدیک (در یک میلی متری یا سی سانتیمتری مردمک) زوم کنه، چشم چپ خودبه خود روی همون نقطه در فضای خالی فوکوس میکنه و برعکس ویدیوی منتشر شدهٔ گوگل، نمیتونیم هم محیط رو به وضوح ببییم هم واقعیت افزودهٔ مجازی رو.
این بحث از نظر علمی ابعاد دیگهای هم داره که در حوصلهٔ یک کامنت نیست. البته شاید خیلی از این سوالها قبلا مطرح شده و جواب داده شده باشن ولی فکر میکنم چنین سوالاتی برای خیلی از علاقه مندان تکنولوژی وجود داشته باشه. خواهش میکنم اگر شما یا دوستان چشم پزشکتون در این موارد اطلاعاتی دارید ما رو بینصیب نگذارید. شاید جا داشته باشه پست مستقلی در این مورد منتشر بشه.
باز هم تشکر.
سلام
رفته رفته مرز بین تخیل و واقعت در دنیای مدرن امروز در حال شکسته شدن هست.
مسلماً به همین نسبتی که تکنولوژی رو به جلو حرکت می کنه، دغدغه های دنیای مدرن هم عوض می شه. همین تغییر دغه دغه ها باعث به وجود آمدن راه کارهای جدید و ایده های جدید می شه( مثل همین عینک)
وبالطبع سبب پیدایش چالش های جدید در زندگی روزمزه (مثل معایب این عینک از دید دوستان) می شه.
کم نبودن ایده ها و تکنولوژی های جدید که زندگی روزمره رو به مخاطره انداختن(مثل Google Earth) با اینحال نمی شه از محاسن این دست از تکنولوژی ها چشم پوشی کرد.
شاید برای بهتر پذیرفتن تکنولوژی های جدید نیاز باشد که مصالحه(Trade off) رو پذیرفت.
امیدوارم همون طور که شما و بعضی دوستان اشاره کردین،قبل از ورودش به بازار ایران (گرچه فکر نکنم به این زودی ها تو ایران کاربردی بشه) براش فرهنگ سازی بشه تا به سرنوشت تکنولوژی هایی مثل ماهواره دچار نشه.
این ابزار درسته در تمام دنیا یک تکنولوژی محسوب بشه، اما در کشور ما ممکنه مشکلات زیر در استفاده از اون بوجود بیاد:
1. فیلتر بودن اغلب سرویسهایی که این عینک به اون وابسته است.
2. متهم به جاسوسی با داشتن این عینک
3. کاربردی نبودن بخش های مهم این سیستم به علت ضعف امکانات فارسی گوگل
4. عدم آشنایی به دستورات و فرامین انگلیسی کاربر
5. اینترنت همه گیر
خیلی موافقم.
هنوز توی 3 جی موندیم!
هر روز با وحشت دکمه گوگل دات کام رو میزنیم نکنه فیلتر باشه!
faghat fekr konid, tarkib in einak ba google+ (hangout) va youtube che khahat shod!!!
بنظر من این تکنولوژی بسیار جذاب است
ولی فراگیر نخواهد شد
فراموش کردیم که اکثر مردم عینک نمی زنند و تحمل یک گجت روی صورتشان کار سختی است و عدهای هم که از عینک استفاده می کنند برای استفاده از این وسیله دچار مشکل می شوند
توجه کنید بعضی برای فرار از عینک ،حاضر به جراحی چشم با هزینه زیاد می شوند.
ایده ی خیلی خوبیه ولی ناقص به نظر می رسه و به نظرم راه زیادی تا تکمیل داره ولی کاش روزی برسه که بتونند این طرحو روی لنز های چشمی هم پیاده کنند.
به نظر من در مورد فکوس اگر تصویر از مرکز عدسی عبور داده بشه روی کانون تشکیل میشه و مشکل نداره