عینک و سرویس Now گوگل، مدینه فاضله یا ناکجاآباد

نویسنده مهمان: علی ادبی مهذب ـ مدیر سایت technologyreview.ir: اگر شما هم مثل من آخرین کنفرانس گوگل را تماشا کرده باشید، شاید در مورد عینک هوشمند گوگل به فکر فرو رفتهاید . شاید در مورد اینکه در آینده چه چیزهایی قرار است رخ دهد اندیشیده باشید. اینکه عینکی مثل آنچه که گوگل معرفی کرده تا چه مقدار میتواند زندگی ما را متفاوت کند و یا اینکه حضور یک دانای کل در برابر ما چه عواقبی را در بر خواهد داشت؟
در حالت خوب، استفاده از عینک گوگل به سود بشر است اما در حالت بد چه؟ در واقع آینده وسایل پوشیدنی که جالبترینش تاکنون متعلق به گوگل بوده است شاید آینده زندگی بشر باشد. در این مطلب، به مزایا، معایب، آینده خوب و آینده بد این وسیله پرداختهام.
اگر تاکنون درمورد کنفرانس جدید گوگل خبری نشنیده اید در اینجا به طور مختصر به آن اشاره میکنم :
یکی از چیزهایی که گوگل در کنفرانس اخیر خود معرفی کرد، نرمافزار جدیدی به نام google now بود. google now یک نرمافزار اندرویدی است که میتواند با بررسی موقعیت، سابقه رفتار و سابقه جستجوی شما، یک سری اطلاعات درست را در زمانهای درست برایتان فراهم نماید. به طور مثال اگر شما به طور معمول در مورد یک تیم خاص جستجو میکنید این نرمافزار به شما یک صفحه از امتیازهای آخر این تیم نشان میدهد.
google now با تشخیص اینکه شما در هنگام صبح در حال ترک خانه هستید، ترافیک روزانه شهرتان را در صفحهای برایتان نشان میدهد. مثالی دیگر که نشاندهنده هوشمند بودن این نرم افزار است این است که اگر در تقویم گوگل خود یک جلسه را علامتگذاری کرده باشید، بهترین مسیر برای رسیدن به قرار را در زمان مناسب یادآوری مینماید.
به نظر میرسد که این نرمافزار تازه در ابتدای راه هدف بزرگ گوگل باشد. به گمانم در آینده نه چندان دور، هنگامی که به صفحه خانگی گوگل وارد شوید این خود گوگل است که میفهمد که باید دنبال چه چیزی بگردد و آنچه شما به آن نیاز دارید را بدون اینکه عملی انجام دهید برایتان فراهم میکند.
بعد از این محصول نوبت به Google glass میرسد، عینکی که دنیایی به مانند کتاب ۱۹۸۴ جورج ارول را برایمان تداعی میکند، تصور کنید همواره عینکی بر روی چشممان باشد و تمام کارهایمان را بتوانیم با آن انجام دهیم، این کار هم جالب و هم هشدار دهنده میتواند باشد . اگر گوگل بتواند سر قول خود بماند و این عینک را در ۲۰۱۳ برای عدهای محدود عرضه کند و عینک همان کارایی که قولش را داده، داشته باشد به نظر میرسد میتواند همه چیز را تغییر دهد. قابلیت بزرگ این عینک آن است که مزاحممان نیست، یعنی همانطور که گوگل در کنفرانس نشانمان داد، نیاز نیست حواسمان به ان باشد که کجا قرار گیرد و مراقبش باشیم چون همیشه همراهمان است. اینکه بتوانید از سرآغاز زندگی فرزندتان ، همانطور که خودتان میبینید تصویری داشته باشید و یا آموزش را به راحتی منتقل کنید واقعا مسحور کننده است، همچنین مطالعه پیامها، بدون نیاز به دراوردن گوشی هوشمند از جیب جالب و کاربردی است. با عینک گوگل همه اتفاقات در برابر چشمهای شما رخ میدهد.
نگاه خوشبینانه: آینده روشن یا مدینه فاضله
به طور خلاصه می توان گفت google glass سرانجام میتواند قابلیت استفاده از فناوری در زندگی روزمره را به ما بدهد . سرگئی برین میگوید که یکی از اهداف اصلی گوگل آن است که وسیلهای بسازد که بر سر راه زندگی واقعی ما قرار نگیرد. خود شما چند بار شده است که در بین یک مکالمه مهم، یا تماشا کردن فیلم و یا خواندن کتاب، اسمارتفون خود را از جیبتان بیرون بیاورید و به دنبال چیزی بگردید؟ هنگامی که در مترو هستید یا وقتی که در خیابان پیادهروی میکنید چند بار تاکنون مردمی را دیدهاید که به اسمارتفون و یا تبلتشان خیره شدهاند ؟ لطفا اشتباه برداشت نکنید، اسمارتفونها معرکه هستند اما واقعا به این بیاندیشید که چه مقدار از وقتتان را به نگاه کردن به آنها صرف کردهاید ؟ اما google glass برای آن ساخته شده که این مشکلات را از بین ببرد.
بهترین راه برای تفکر در مورد عینک گوگل این است که امکانات آن را در شرایط روزمره تصور کنیم . عینک هوشمند گوگل دوربینی دارد که هرآنچه شما میبینید را میتواند ببیند، همچنین شما میتوانید در حال قدم زدن به یک موسیقی گوش دهید، یا یک تماس تلفنی بگیرید و بوسیله میکروفون و صفحه لمسی و ژیروسکوپ عینک اطلاعات خود را وارد کنید . توجه کنید که همه این اتفاقها هیچ خللی به حرکات و کار روزمره شما وارد نمیکند . شما همان طور که به طور مثال در مترو منتظر رسیدن به محل کارتان هستید، میتوانید به وسیله صفحه نمایش کوچک ( که البته آنقدر بزرگ است که تصاویر با کیفیت خارقالعاده نمایش دهد) روبروی چشمتتان فیلم های تمام رنگی مشاهده نمایید و یا عکسهایتان را ویرایش کنید.
تصور کنید چه جالب خواهد بود اگر قابلیت واقعیت افزوده هنگام قدم زدن در کنار ساختمانی شروع به شرح در مورد تاریخچه و مشخصات آن نماید و یا با قابلیت تشخیص چهره بوسیله دوربین خود، شخصی که پشت شیشه مغازهای در اطراف شماست را شناسایی نموده و با تطبیق آن با اکانت گوگل پلاس او به شما بگوید که او یکی از همکلاسیهای سابقتان است. همین طور به جای اینکه هزاران دلار برای سیستم ناوبری اتومبیلتان خرج کنید میتوانید همه آن قابلیتها را با این عینک داشته باشید. یا هنگامی که در حال تماشای تئاتر و یا فیلمی در سینما هستید بدون اینکه کسی از دوستان و یا همکارانتان متوجه بشود پیامهای مهمتان را دریافت و مرور نمایید.
نگاه بدبینانه: آینده تاریک یا دیستوپیا
اما همانطور که ممکن است به ذهن شما هم رسیده باشد، چند نکته اساسی جلب توجه میکند که باید بررسی و حل شوند. زیرا حدود ۹۵ درصد از درآمد گوگل از تبلیغات است و بزرگترین خصوصیت این گوشیها مشکل حریم خصوصی کاربران است. در واقع وسیلهای که سابقه تمام رفتارهای کاربران را در بر داشته باشد همواره باعث تردید بشر در استفاده از کامپیوترها بوده است و اکنون این مورد بیش از پیش خودنمایی میکند.
پیش از این به google now اشاره نمودم، تصور کنید که اگر گوگل بخواهد اطلاعات تفسیر شده موجود دراین نرمافزار را جهت تبلیغات کالاها به شرکت ها بفروشد و یا خود جهت نمایش تبلیغات استفاده نماید چه چیزها که ممکن است رخ دهد. البته شاید از جهتی جالب باشد که وقتی که شما از خانه حرکت میکنید تا موبایلی بخرید در راه، عینک گوگل به شما مدلهای مختلف همراه با مزیتهای آنها را پیشنهاد دهد، ولی اوضاع همیشه آنقدر خوب پیش نخواهد رفت، تصور اینکه عینک گوگل بخواهد تبلیغات خود را به ما بقبولاند همین اکنون نیز من را میترساند.
در مورد باقی اتفاقات هم که خیلی میشود صحبت کرد به طور مثال تصاویر و یا فیلمهای گرفته شده توسط این وسیله میتواند مورد سوء استفاده قرار بگیرد. مثلا سازمان امنیت ملی یک کشور ممکن است با گوگل مصالحه کند و تصویر دوربین عینکتان را بتواند ببیند . قابل ذکر است که شخص سرگئی برین اطمینان داده است که تصاویر و فیلمهای گرفته شد فقط توسط صاحب عینک قابل دسترس خواهد بود و شاید هم ما زود قضاوت می کنیم و باید تا آینده منتظر ماند.
اصطلاح ردیابی کوکی اکنون به نظر میرسد باید در قامتی جدید خودنمایی نماید. برای مثال ممکن است وقتی گوگل بداند که شما در تعطیلات آخر هفته به دوچرخه سواری میپردازید برایتان آگهی کمپانی دوچرخه سواری را به نمایش درآورد، یا ممکن است وقتی منتظر رسیدن مترو هستید به شما یک ساندویچ مکدونالد پیشنهاد بدهد و اگر گوگل بداند که فرزندتان در آینده به دنیا میآید، ممکن است برایتان آگهی لباس نوزاد را به نمایش درآورد.
در واقع در گذشته این پیشنهادات فقط به سابقه جستجوی شما مربوط بود، اما در آینده ممکن است به سابقه رفتار شما و عملکرد شما بستگی داشته باشد مثلا هنگامی که همسرتان به شما گفته است زمان برگشت چه چیزهایی را بخرید، google glass تا آن را تهیه نکنید به شما اجازه رفتن به خانه را ندهد!
مشکل اساسی آن است که وسیلهای با آگاهی کامل از جاهایی که میروید، چیزهایی که مینگرید و چیزهایی که به دست میآورید، میتواند به صورت کاملا برنامهریزی شده، به آرامی رفتار خود وشما را تغییر دهد. مثلا به شما کارت تخفیفی از یک مغازه پیشنهاد دهد و بگوید که آیا وقت خرید فلان وسیله مانند دوچرخه نیست؟ و یا به صورت کلیتر اگر شما همیشه فستفود میل میکنید، شما را با مکانهایی با غذاهای سالمتر سوق دهد و تعجب برانگیز نیست اگر در آینده این وسیله فقط رستورانهای با غذاهای سالم را نشانتان دهد و نگذارد شما به فست فودها بروید و یا اگر اکانت گوگل پلاستان نشان دهد که شما مجرد هستید به دنبال یک شریک زندگی خوب برایتان بگردد!
در آخر به نظرتان آینده google glass یا Now چیست؟ مدینه فاضله و یا ناکجا آباد . فعلا که فقط میتوانیم امیدوار باشیم تا گوگل به سوی شرارت و یا وسیلهای برای کنترل انسانها پیش نرود.
aval!!!!!!
این یکی از پیشرفتهایی که هم آدم رو خوشحال میکنه هم میترسونه.
مثل هواپیما، مثل دینامیت، مثل انرژی هسته ای ، فقط باید منتظر این باشیم که ببینیم گوگل آدم خوبه داستانه یا آدم بده!!!!!
ممنون از آقای ادبی مهذب ، ما اگر به گذشته هم نگاه کنیم محصولاتی بوده اند که این گونه ما را در شک بیندازند ، به عقده بنده با گذشت زمان و جا افتادن این محصول این گونه رفتاره نیز برای ما عادی خواهند شد.همان گونه که اکنون استفاده از اسمارتفون ها و تبلت ها برایمان عادی شده است…
مطلب جالب و بحث برانگیزی بود…به نظر من اگر با دید مثبت به موضوع نگاه کنیم برای مردم عادی (و نه سیاستمداران و فعالین حقوق بشر)! این وسیله میتونه باعث افزایش صداقت در روابط اجتماعی بشه…
جلوی پیشرفت تکنولوژی رو نمیشه گرفت. تکنولوژی Google Now کاملا نرمافزاری است و برخلاف چیزی که از متن مقاله به نظر میرسه تکنولوژیش کاملا هم در دسترس هست (مقالات آکادمیک راجع به تشخیص الگو و Data Mining …). بنابراین اگه گوگل نکنه چه بسا دولتها به شکل نامحسوس وارد این کار شده باشند. اما چه چیزی مانع سوءاستفاده از یک چنین پیشرفتهائی میشه؟
۱. کنترل: کنترل به کاربر باید یک امکان تام برای استفاده کردن یا نکردن، پایش شدن یا نشدن و همینطور حذف یا نگهداری، عمومی کردن یا خصوصی و محدود نگه داشتن اطلاعات بکنه. (یه چیزی مثل Google Dashboard اما بسیار وسیعتر).
۲. شفافیت: این خیلی مهم است. حتی نرمافزاری مثل Google Now باید متن باز باشه. همینطور همهی تکنولوژیهای نرمافزاری مربوط به پایش و ماینیگ اطلاعات. همینطور نرم افزارهای حکومتی (مثل رایگیری). شفافیت خیلی مهم هست. شفافیت سبب میشه حکومتها و شرکتها نتونن به راحتی از تکنولوژی سوءاستفاده کنن. اصولا هرجا عدم شفافیتی وجود داشت همونجا بستر فساد میشه. یکی از مشکلات جهان مدرن (به افتضاحات بانکها و دولتها نگاهی بندازین) همین عدم شفافیت همهجانبه است.
تبلیغات جهتدار اتفاقا چیز خوبی هست. من ترجیح میدم محصولات و فرصتهای متناسب با خودم ارائه بشه. ولی این مسئله تحت همون دو عامل بالا باید باشه.
به نظر من هرگونه سیاستی جهت محدودکردن و جلوگیری از تکنولوژی اونو زیرزمینی و خطرناکتر میکنه و محکوم به شکست هست. اما اگه دو مورد بالا فراه بشه میشه این تکنولوژی رو تا حد زیادی مهار کرد.
خیلی دلم میخواد یکی از اون عینک ها رو داشته باشم…
پست جالبی بود. ممنون
بمباران اطلاعاتی رو هم اضافه کنید.
با سلام. ما پیش بینی کردیم اگر عینک گوگل وارد ایران بشه و یه سیستم عامل فارسی براش بنویسن چه اتفاقی می افته.
ببینید و نظرتان را بیان فرمایید
http://www.aparat.com/v/7cc5b565b8f091e8e869f29e292e5ca7192152
نصف خلاقیت های دنیا از ایرانی جماعت آب می خوره. حتی همین عینک گوگل. ایده اصلی اش مال یک ایرانیه 🙂
بیشتر تعریف های این متن از عینک گوگل بر پایه حدس و گمان و شبیه داستان های علمی تخیلی بود! به نظر من که تا بیست سال آینده این عینک های فضایی وجود نخواهند داشت!
حالا غیر از بحث راجع به پیامد های این وسیله. به نظر شما آدم چشماش انحراف پیدا نمیکنه بعد از یه مدت که از فاصله ی به این نزدیکی به یه صفحه نمایش زل بزنه؟:)))
اولا : نیاز به نگرانی ما ایرانی ها نیست. حالا حالا ها مونده تا ما وسط خیابون همچین اتصال اینترنتی داشته باشیم. فرضا اگه داشتیم هم باید کلی فندق شکن استفاده میکردیم و …..
دوما : مطمئنا گوگل برای استفاده از این سرویس ها یه agreement قرار میده و همه چیز رو توضیح میده و احتمالا میشه تنظیماتش رو فعال یا غیر فعال کرد.
من که به شخصه بهش امیدوارم
همین الان هم نتایج جستجوی ما ، کانالهای تلویزیون ، روزنامه ها و … فیلتر میشوند و ما خودمون باید حواسمون جمع باشه ، این فقط به این ابزار ها اضافه میشه ، نتایج مثبتش بهتره ، ثانیاً میتونیم روتش کنیم و یک کاستوم رام روش بریزیمP-:
وای بر ما آدمها که اینقدر بی اراده و سست عنصر هستیم و کارمون به جایی رسیده که یه عینک باید بیاد رفتارمونو اصلاح کنه.
besyar ali jenabe adabi
وحشت خودم رو از آینده نامعلوم بشر از همین تریبون اعلام میکنم،جذابیت تکنولوزى تا اونجایى که بشر بر اون احاطه داشته باشه نه … بعضى وقتا به زندکى اجدادمون حسادت میکنم!
thanks for your article
It was pretty good
I wish you success in this field
فرصت و تهدید…استفاده درست یا نادرست…فاصله گرفتن آدمها از یکدیگر یا نزدیک شدنشان به هم…زندگی بدون توازن!
مسئله اصلی این است…
ali joon avvalan matlabet aali va roshan bood, va inke az nazare man vagheAn be in teknolozhi niyaze, hala hatta moshkelate siyasi dashte bashe , chon ma ke dargiresh nemishim va faghat azash lezzat mibarim
ممنون بابت مطلبتون
مرسی ۱ پزشک