گوگل و شکایت کاربران آیفون از نقض حریم خصوصیشان
به احتمال شما هم بارها شنیدهاید که «زمانی که خدماتی را به رایگان دریافت میکنید، در واقع شما هستید که به عنوان کالا معامله میشوید.» زمانی که شرکتی بخواهد از شما به عنوان کالا استفاده کند، باید شما را در اختیار داشته باشد. باید بداند چه میکنید، چه میخواهید و از چه طریقی به خواستههایتان میرسید. این کنترل همه جانبه آخر کار به نحوی خلوت و حریم خصوصی شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. و راستی کدام شرکت است که بیشترین خدمات رایگان را در اختیار مشتریان یا بهتر بگوییم کالاهایش قرار میدهد؟ جوابی به جز گوگل دارید؟
به نظر میرسد که به واسطه همین مسایل گوگل با شکایتهای قانونی در انگلیس روبرو خواهد شد. چرا که ادعا شده است که گوگل با دور زدن تنظیمات امنیتی مرورگرهای iDeviceهای کاربران بریتانیایی، حریم شخصی آنها را نقض کرده است. گوگل پذیرفته است که تنظیمات امنیتی مرورگرهای اپل را که سایتها را از ردگیری فعالیتهای کاربران بوسیله کوکیها باز میداشتهاند، دور زده و رفتار میلیونها کاربر آیفون را ردگیری کرده است.
تخمین زده میشود که حدود 10 میلیون کاربر بریتانیایی میتوانند بواسطه دور زدن تنظیمات مرورگر اپل روی آیفون، آیپد و دسکتاپهای اپل، از گوگل شکایت کنند. البته لزوما تمام این کاربران به طور رسمی شکایت نخواهند کرد. به گفته دن تنچ (Dan Tench) وکیل این پرونده که برای شرکت Olswang کار میکند، تاکنون تنها 10 نفر از کاربران بریتانیایی آیفون برای رسمی کردن شکایت خود اقدام کردهاند، ولی دهها نفر دیگر در حال آماده کردن شکایتهای خود هستند.
او میگوید: «این نخستین بار است که گوگل با یک ادعا و شکایت گروهی در بریتانیا روبرو شده است. مشکل اصلی گوگل شیوه دور زدن تنظیمات امنیتی مرورگرها است. نکته مهم در مورد گوگل این است که به عنصری منحصر بفرد و همهجا حاضر در زندگی ما تبدیل شده است و اگر این شرکت بخواهد چنین روالی در پیش بگیرد، بسیار نگران کننده خواهد بود.»
قبل از این شکایتها، نامهای از سوی دو کاربر بریتانیایی برای مدیران ارشد گوگل در آمریکا و بریتانیا ارسال شده بود. یکی از این کاربران جودیت ویدال-هال (Judith Vidal-Hall) بوده است. او یکی از فعالان حفظ حریم خصوصی و ادیتور سابق فهرست سانسور (فصلنامهای که در حوزه آزادی بیان منتشر میشود) است.
این اتفاق تنها یک ماه پس از آن رخ میدهد که گوگل به واسطه نقض حریم خصوصی کاربران در تابستان 2011 و بهار 2012 با جریمهای 22.5 میلیون دلاری در آمریکا مواجه شد. محققان امنیتی فوریه گذشته نشان دادند که شبکه تبلیغاتی DoubleClick گوگل عمدا کوکیهایی را در مرورگرهای کاربران ذخیره میکند.
گرچه چنین جریمههایی در مقایسه با سود 10.7 میلیاردی گوگل در سال گذشته ناچیز به نظر میرسد، اما با توجه به میلیونها کاربر آیفون در بریتانیا، اعتبار شرکت با افت شدیدی روبرو خواهد شد.
الکساندر هانف (Alexander Hanff) یکی از فعالان این پرونده میگوید: «داستان این شکایت گروهی سوکردن گوگل برای پولدار شدن نیست. هدف این شکایت ارسال پیامی روشن برای شرکتهایی است حریم خصوصی کاربران را نقض میکنند تا بدانند با واکنشی شدید روبرو خواهند شد. این شکایت گروهی میتواند هزینه زیادی (حتی تا 100 میلیون پاوند) برای گوگل داشته باشد و به واسطه تعداد زیاد کاربران آیفون ممکن است به بزرگترین شکایت گروهی بریتانیا تبدیل شود.»
وکلای این پرونده از گوگل خواستهاند که توضیح دهد چه مدت است این دادهها را جمعآوری میکند، چه مقدار داده جمعآوری شدهاند و چگونه ازآنها استفاده شده است.
ابعاد این مساله حتی به جاهایی غیر از دستگاههای قضایی نیز کشیده شده و مثلا در فیسبوک گروهی با نام کاربران سافاری بر ضد ردگیری مخفیانه گوگل شکل گرفته است. فارغ از بحثهای اخلاقی اگر همه چیز براساس سوابق مرور کاربر و سلایق او تنظیم شوند، کاربر در چیزی به نام فیلتر حبابی (+) گیر میافتد. حلقهای از مسایل محدود که روز به روز کوچکتر و کوچکتر میشود و او را در دایره بستهای از اشیا و خبرها محدود میکند و امکان مواجهه با اتفاقات تازه را از او میگیرد.
گوگل تاکنون از ارایه توضیح درباره این مسایل خوددداری کرده است. بعد از آن جریمه 22.5 میلیون دلاری نیز تنها جملهای که منتشر شد، ادعا میکرد که «هیچ داده شخصیای از طریق کوکیها جمعآوری نشده است.»
منبع(+)
بحث جمع آوری اطلاعات کاربران بدون اطلاع اونها لزوما ربطی به رایگان بودن سرویسها نداره مثلا خود اپل هم که اتفاقا سرویسها و محصولاتش رو با حاشیه سود بالا به فروش میرسونه از این کارها زیاد کرده و احتمالا می کنه.