10 مورد از اصول اخلاقی و آدابی که مناسب است در محیط مجازی و شبکههای اجتماعی رعایت کنید

ندا رضوی:
1- هر چیزی را فوری share نکنید
هر مطلب جذاب یا هیجانانگیز یا محیرالعقولی که به دستتان میرسد یا جایی در شبکههای اجتماعی و موبایلی و حتی وبسایتهای خبری میبینید فوری share نکنید. تأمل کنید ببینید اصلاً با عقل سلیم شما با تجربهها و شهود شخصیتان هماهنگ و متناسب است یا نه. اگر نیست، کمی بیشتر تأمل کنید.
قبل از share کردن از 2-3 تا آدم معتبر بپرسید، ببینید آنها مطلب را منطقی میدانند یا نه. کمی جستجو کنید. دنبال منبع اصلی و اولیه خبر بگردید. بله، میدانم! این کارها یه کمی سخت و وقتگیر هستند. اما بهتر از این است که شما یک آدم نامعتبر و ابله به نظر برسید که بهمحض اینکه خبری به دستش میرسد مثل توپ به بقیه پاس میدهد.
خودتان را باور کنید! باور کنید که گاهی شهود و عقل سلیم شما بهتر از خیلیها کار میکند! این دلیل نمیشود که چون چیزی را همه دارند به اشتراک میگذارند، شما هم فورا همان کار را بکنید که از قافله عقب نیفتید! باور کنید تا حالا به هیچ کس بابت سرعت در شیر کردن مطالب و کلیپها و تعدد پستها در شبکههای اجتماعی جایزه ندادهاند!
2- هر چیزی را هر جایی پست نکنید!
هر جا که عدهای جمع شدهاند، دلیل بر آن نیست که منتظر درافشانیهای فورواردی شما باشند! آنها ممکن است با هدف مشخصی گرد هم آمدهاند و علاقهمند به مطالب خاصی هستند و مطالب بهخصوصی به دردشان میخورد. وقتی وارد یک گروه میشوید، نگاهی به پستهای قبلی بندازید، چند روزی تماشاگر بمانید تا بفهمید چه چیزهایی مورد توجه و علاقه اعضای آن گروه است. حتی نگاهی به فهرستاعضا بندازید. ممکن است بعضی از آنها را بشناسید. با خودتون تصور کنید اگر شما به مجلسی دعوت بشوید که همان آدمها و یک عده آدم دیگه باشند که برای هدف تقریبا مشخصی دور هم جمع شدهاند (مثلا اهداف شغلی، علمی، سرگرمی و …) شما چه طور مطالبی را ممکن است آنجا مطرح کنید.
آیا مثلا در یک گروه علمی، شروع به جوک گفتن و خبر دادن از یک حراجی توپ لباس مارکدار یا اظهارات فلان مسئول سیاسی کشور می کنید؟! فکر کنید اگر این کار را در آن مجلس بکنید دیگران به چه چشمی به شما نگاه خواهند کرد!؟ به چشم یک ابله؟ یا آدمی که آن قدر بلوغ اجتماعی پیدا نکرده که بتواند متناسب با شرایط و موقعیت حرف بزند و رفتار کند!؟
3- لطفا از شدت آزادی بیانی که در گروههای مجازی وجود دارد،ذوقزده نشوید
دچار بدفهمی از مفهوم آزادی بیان نشوید! آزادی بیان در هیچ جای دنیا مفهومش این نیست که هر جا رفتید هر چیزی که دلتان خواست بگویید! اگر یک عده دور هم جمع شدهاند که مثلا فقط بحث ادبی بکنند یا شعر و متن ادبی به اشتراک بگذارند، به انتخابشان احترام بگذارید، و حرفهای سیاسی خود را در گروه دیگری اظهار کنید که افرادش با هدف شنیدن و بحث کردن درباره مسائل سیاسی دور هم جمع شدهاند.
4- اول از همه، اهداف گروهتان را مشخص کنید.
اگر گروهی میسازید قبل از هر چیز اهداف و قواعد آن را برای خودتان مشخص کنید. باری به هر جهت نباشید. حتی خوب است که اهداف و قوانین گروه را برای افرادی که وارد میشوند بگویید تا محدوده انتظارات افراد از گروه و پستهای مورد قبول در گروه مشخص باشد. این توافق اولیه مانع از دلخوریهای بعدی و از هم پاشیدن گروه میشود.
5- هر کسی را به هر گروهی اضافه نکنید
اگر کسی را به گروهی مجازی دعوت میکنید، مطمئن شوید که میداند یا میتواند بفهمد آنجا چه خبر است. اگر فکر میکنید به هر دلیل برایش سخت است که سریعا بفهمد، خودتان برایش توضیح بدهید که آنجا چه خبر است و عرفاً چه مطالب و گفت و گوهایی پذیرفتنی است و اعضا علاقهمند خواندن چه نوع مطالبی هستند، و احیانا چه مطالبی مورد علاقه اعضا نیست.
6- حجم خبرهای بدی را که به اشتراک میگذارید خودآگاهانه و با وسواس کنترل کنید!
من نمیگویم در پیرامون ما همه چیز به سامان است، گریزی هم از دیدن و شنیدن خبرهای بد وجود ندارد.
ولی دوباره و دوباره به اشتراک گذاشتن و غرغرکردن و حرفهای بی حاصل زدن آیا تغییری در واقعیت ایجاد میکند؟ سوهان اعصاب خودتون و بقیه نشوید! از این که شبکههای اجتماعی اینترنتی و موبایلی امکان درمیان گذاشتن غرغرها و خبرهای بد را فراهم کرده، ذوق زده نشوید! خبرهای بد را بگذارید دیگران بدهند! چرا شما نویدبخش خبرهای خوب، خوشحالکننده و انرژی بخش نباشید؟ چرا باید وقتی مردم اسم شما را میبینند منتظر باشند که تنشی به آنها وارد شود؟ چرا نباید وقتی اسم و عکس شما را میبینند منتظر یک متن یا خبر امیدبخش، الهام بخش و انرژی ده باشند؟
7- گاهی تماشاگر باشید
اصلا اگر حرفی ندارید یا خبر خاص و قابل عرضی که با علایق و سلایق اعضای شبکهتان هماهنگ باشد، ندارید چرا باید چیزی پست کنید؟ مگر ما از همه وسایلی که دور و برمان است وقتی هیچ ضرورتی نیست استفاده میکنیم که از تکنولوژی ارتباطات اینترنتی و موبایلی استفاده کنیم؟
8- واکنش سریع نشان ندهید
وقتی در جمع یکی به شما حرفی میزند که برخورنده به نظرتان میرسد، فورا جواب ندهید! آب بخورید و کمی فکر کنید (حتی بیش از چند ساعت) و از خودتون بپرسید آیا اصلا روی صحبتش با شما بوده یا مطلبی کلی گفته؟ آیا واقعا قصد آزردن شما را داشته؟ آیا حرفش منطقی بوده؟ آیا لازم است فوری حرفش را به خودتان بگیرید و واکنش تند نشان بدهید؟ اصلا اگر واکنش نشان ندهید اتفاق مهیبی میافتد؟ یا میتوان یک تذکر خصوصی داد، بی آنکه جمع به تشنج کشیده بشود و کام همه تلخ شود؟
9- همیشه حواستان باشه که چه پست میکنید
در بعضی از شبکهها از جمله شبکههای موبایلی امکان ویرایش یا حذف پیامها وجود ندارد و روی وب هم این امکان محدودیت دارد و پاک کردن ظاهری یک پست لزوما به معنی حذف آن از همه جا نیست و بنابراین به شکلهای مختلف ممکن است همچنان در دسترس دیگران باشد.
اگر فکر میکنید مطلبی ممکن است باعث سوء استفاده کسی شود، بنا را بر این بگذارید که این شبکهها امنیت چندانی ندارند و شما نمیتوانید دسترسی افراد را به پستهایتان کنترل کنید، حتی با تنظیمات.
10- مطالب متناسب با مخاطب پست کنید
سعی کنید کم گو و گزیدهگو باشید، یعنی مطالب را به فراخور علایق و سلایق و نیازهای مخاطب ها انتخاب کنید و هر چیزی را برای هر کسی و هر گروهی نفرستید. این دقت نظرها، شما را چهرهای هوشمند، خوشذوق و باعاطفه نشان میدهد. فلهای پست کردن مطالب یعنی فرستنده قدرت یا حوصله دسته بندی مطالب و شناخت مخاطبها را نداشته و اینها نشانههای هوشمندی و علاقه و عاطفه فرستنده نسبت به مخاطبها را تداعی نمیکند.
نمیخوام بگم همهی دنیا فرهنگ استفاده از تکنولوژی رو دارن و ما نداریم … ولی خُب باید بگم که واقعا هنوز هم نیاز به فرهنگسازی داریم و نیاز به همچین پستهایی هنوز احساس میشه … مخصوصا که چند روز پیش هانیه توسلی مجبور شد پیج اینستاگرامش رو بخاطر اینکه گفته: مرتضی پاشایی رو نمیشناسه ببنده …
یکی از این هنر پیشه های هالیوودی هم که خود کشی کرد،دخترش به خاطر حرف و رفتار مردم از شبکه های اجتماعی رفت.همین زود هر طوری که میشه خودمونو بی فرهنگ میدونیم .بعضی ها هم که افتاده تو دهنشون هر طور میشه میگن تمدن هزار ساله به باد رفت
درباره مورد
۶- حجم خبرهای بدی را که به اشتراک میگذارید خودآگاهانه و با وسواس کنترل کنید! :
. . . به اشتراک گذاشتن و غرغرکردن و حرفهای بی حاصل زدن آیا تغییری در واقعیت ایجاد میکند؟ سوهان اعصاب خودتون و بقیه نشوید! . . .
می توان گفت اگر قرار باشد همه در برابر رنج حاصل از شنیدن خبری بد ، فقط بهم بریزند و درد بکشند و کاری نکنند درست است. اگر همه بخواهند به مطلب فوق اهمیت داده و آن را اجرا کنند تقریبا می شود گفت که خبر بد بندرت منتشر می شود و یکی از اهداف رسانه های اجتماعی و ارتباطی امروز که برای بالا بردن آگاهی عمومی مردم جهت تغییری است عقیم می ماند. بصورت فردی باید بگیریم در مقابل هر رنج و ترس و دردی ، پیام رنج را بگیریم و از انرژی دردناک آن برای غلبه بر حل مشکل استفاده کنیم. نه اینکه در آن فرو رویم و بقول نویسنده متن ، رنج آن خبر بد سوهان روح ما شود.
اتفاقا اخیرا شعبانعلی یه بسته کلیپ صوتی در مورد اتیکت منتشر کرده. اونم بسی خوبه. پیشنهاد میکنم.
۱- هر چیزی را فوری share نکنید.
متاسفانه در جامعه ما افراد با تفکر مستقل ( هر چند با نتیجه گیری و سوگیری های هر از گاهی اشتباه ) وجود ندارد. اغلب نگاه جمعیت می کنند و دچار تکانه های احساسی شده و واکنش نشان می دهند. راه حل پیشنهادی چیست.؟ همه و در راس آن دولت از کودکی شیوه استدالال ، تجزیه و تحلیل و … را به کودکان بیاموزند. این موضوع در غرب بنام p4c به وسیله متیو لیپمن استاد دانشگاه کلمبیا ارائه و پیگری شده است. :
در اواخر سالهای 1960، زمانیکه متیو لیپمن در دانشگاه کلمبیا واقع در نیویورک در رشته فلسفه مشغول تدریس بود متوجه شد که دانشجویانش فاقد قدرت استدلال و قدرت تمیز و داوری هستند و همچنین متوجه شد که برای اینکه قدرت تفکر این دانشجویان بطور قابل ملاحظه ای تقویت شود، دیگر بسیار دیر شده بود . او به این فکر افتادم که این کار می بایست در دوران کودکی انجام میگرفت. باید وقتی کودکان و نوجوانان در سن یازده یا دوازدسالگی بودند، یکسری دوره های درسی در خصوص تفکر انتقادی یا حل مساله می گذارندند . … اطلاعات بیشتر : http://old.p4c.ir/index/wp4c.htm
و همچنین نسل حاضر بیشتر به کتابهایی در این زمینه مانند کتباهایی که آقای مجیدی در مجله هفتگی پیش مطرح کردند رو بیاورند.http://1pezeshk.com/archives/2014/11/1pezeshk-weekly-mag-23.html
* البته کتاب جهانی از عدم لارونس کراوس سان فیل شده است.
بسیار خوب بود امیدوارم همه این نکات را در نظر بگیرند به خصوص بحثای بی ربط در جاهای بی ربط رو !
اصولاً شبکههای اجتماعی این فرصت رو برای یک جاسوس فراهم میکنه تا کلی اطلاعات از شما و شخصیتتون بدست بیاره. حتا علیهتون مدرک جمعآوری کنه! کسی چه میدونه. شاید همین الان هم این کارا انجام بشه…
با موارد 2 و3 بشدت موافقم :)
با ارادتی که خدمت ۱ پزشک دارم انشالله که ۱ پزشک به خاطر افزایش بازدیدکنندگان سایت آر اس اس را قطع نکرده و آر اس اس را دوباره مثل سابق میکند فقط هم به دلیل این که دوست دارم سایت را از دست سایت دلخور هستم و اگر ار اس اس درست نشه یک ویزیتور ناقابل را به کل از دست خواهید داد. وردپرس هم که خود شما میتونین خیلی راحت توی منو مدیریت آر اس اس رو کامل کنید. امیدوارم که با کامل شدن ار اس اس شرمنده شما بشیم
بارها عرض کردم مشکل فنی است. سه پلاگین ضروری روی سایت نصب است که با فید تداخل دارند. در تنظیمات وردپرس، فید کامل انتخاب شده.
هدف ما در یک پزشک بیشتر دیده شدن مطالب است و از سوی من حتی برنامهریزی دیگر در این جهت در حال انجام است که تا دو سه ماه دیگر تکمیل خواهد شد.
چرا من باید نگران این باشم که کسی که مطالبمو میخونه چی دوست داره که خودمو با اون هماهنگ کنم؟ من شخصیتم اینه، و این مطالب برام مهم و جالبه، اگر کسی دوست نداره میتونه به سادگی دنبال نکنه!
رو جاهایی مثل فیسبوک می تونه شما رو نخونه، اما تو گروه های موبایلی مجبوره نوتیفیکیشن ها و مطالب شما رو “تحمل” کنه!
توصیه می کنم بندهای 2 و 10 را یک بار دیگر با دقت بخونید. اون جا دلیلش رو گفته!
این ازاون پزهای روشنفکری بدون قاعده بود که تازگی ها مد شده!
مطلبی عالی و واقعا قابل استفاده!
بار ها شده در گروه های مختلف داخل شبکه های اجتماعی مختلف عضو شدم و بعد از حداکثر یک هفته از شروع اون گروه، صحبت ها به سمت دیگه ای رفته. همیشه عده ای هستن که اخبار، شایعات، جوک و مطالب دیگه ای رو میفرستن که به اون گروه هیچ ربطی نداره. در صورت وارد کردن هرگونه ایراد به این مسئله هم با این جواب مواجه میشین که اینجا یه فضای آزاده و نباید جلوی بقیه رو گرفت.
من نمیفهمم فضای آزاد در ذهن بعضی چه معنی ای پیدا کرده؟ فضای آزاد درست، ولی هر حرفی هم جای خودشو داره.
ای کاش این رو هم اضافه میکردید که حضور توی شبکه های اجتماعی رو هم کنترل کنید. بار ها دیدم افرادی رو که به شدت به شبکه های اجتماعی معتاد شدن و تمرکزشون رو از دست میدن. خود من هم تو دوره خاصی دچار این مسئله شدم ولی جدیدا با این همه شبکه مختلف، به نظر خیلی خطرناک میاد و به نظرم باید بیشتر درموردش اطلاع رسانی بشه.
ضمن تشکر بابت مطلب عالیتون.
خوبی سایت شما اینه که من هر وقت از همه جای دنیای مجازی ناامید باشم میتونم بیام اینجا به زندگی مجازیم امیدوار بشم.
در این چند ماجرای گذشته من به شکل بهت زده از عکس العمل های اکثریت تمام فعالیت مجازیم رو تعطیل کردم تا آرامش داشته باشم.
مقالتون فوق العاده بود.
Chera Clash of Clans Filter Shod ?
قابل تحمل است……………
مطالبتون فوق العاده بود و فصیح می خوام تو استوری هام از مطالبتون استفاده کنم تا همه ببینن و بخونن و ان شاء الله عمل بکنند