وقتی جدی نگرفتیم و گفتیم اینجا خبری نیست: بازی مرگ‌بار «نهنگ آبی» اولین قربانیان خود در ایران را گرفت

در حالی که تصور نمی‌شد بازی خطرناک و مرگ‌بار «نهنگ آبی» در ایران نیز طرفدارانی داشته باشد و بتواند قربانی بگیرد؛ اما فرمانده نیروی انتظامی استان اصفهان اعلام کرد علت سقوط دو دختر دانش‌آموز ۱۵ و ۱۶ ساله اصفهانی از روی پل عابر پیاده؛ تحت تاثیر بازی «نهنگ آبی» بوده است.

متاسفانه بر اثر این حادثه یکی از دختران با سن ۱۵ سال در دم فوت می‌کند و دختر ۱۶ ساله دیگر به شدت مجروح و به بیمارستان منتقل می‌شود.

دیروز؛ عکس‌هایی از پرش یا سقوط دو دختر دانش‌آموز از روی پل عابر پیاده‌ای در شهر اصفهان تمام کانال‌های تلگرام و شبکه‌های مجازی را پر کرد. ابتدا اعلام شد هنوز علت سقوط آن‌ها مشخص نیست اما امروز نیروی انتظامی می‌گوید: «این دو نوجوان قبل از پرت کردن خود توسط یک دستگاه ضبط صوت، با خانواده خود خداحافظی کرده و علت این کار را انجام بازی آنلاین نهنگ آبی در فضای مجازی اعلام کرده اند.»

حدود یک ماه پیش؛ صدا و سیما و بسیاری از سایت‌های اینترنتی درباره این بازی خطرناک اطلاع‌رسانی کرده و هشدارهایی به جوانان و والدین دادند.

بازی یا چالش «نهنگ آبی» Blue Whale در سال ۲۰۱۳ در کشور روسیه عرضه شده و به تدریج کاربران کشورهای دیگر به آن معتاد شدند. این بازی به صورت یک اپلیکیشن یا نرم‌افزار قابل دانلود و نصب روی گوشی تلفن همراه یا کامپیوترها نیست بلکه در فضای مجازی ارتباط‌گیری و بازی می‌شود.

مدیران بازی؛ سعی می‌کنند وظایف و کارهایی را به اعضای جدید واگذار کنند و آن‌ها باید طی ۵۰ روز مرحله به مرحله این کارها را انجام داده و به مدیر خود گزارش بدهند. کاربر پس از اتمام هر کار یا مرحله؛ باید با فرستادن عکس به مدیر خود گزارش بدهد.

در این بازی شیطانی؛ کاربران در آخرین مرحله باید اقدام به خودکشی و پرت کردن خود از مکانی بلند کنند. اعمال بازی شامل دیدن فیلم‌های ترسناک، گوشی دادن به موسیقی‌های وحشتناک و لطمه زدن به اعضا و جوارح خود همچون بریدن لب و حک کردن یک شکل بر روی بازو است.

گفته می‌شود این بازی توسط یک دانشجوی اخراجی از دانشگاه روان‌شناسی ساخته شده و هدف آن تمیز کردن جامعه از افراد پوچ و بی‌فایده است. این افراد با دست خودشان جامعه را پاک‌سازی می‌کنند.

چالش «نهنگ آبی» بسیار جدی‌تر از آن چیزی است که در جامعه تصور می‌شود. در سال ۲۰۱۶؛ این بازی شدیدا میان نوجوانان روسی رواج یافته و منجر به مرگ چندین دانش‌آموز شد. کشور هند بالاترین خودکشی در این بازی را دارد.

شاید یک ماه پیش و هنگامی که نام این بازی در سر زبان‌ها افتاد؛ بیشتر مردم و غالبا والدین باور نمی‌کردند یک دانشجو یا دانش‌آموز ایرانی بر اثر تلقین یک بازی در ظاهر مسخره؛ دست به خودکشی بزند ولی حالا شاهدیم که اولین مرگ در ایران به ثبت رسیده است.

هنوز اطلاعات بیشتری درباره حادثه دیروز اصفهان نداریم و شاید برای نتیجه‌گیری و ربط و بسط دادن‌اش زود باشد اما بازی‌هایی مانند «نهنگ آبی» از شکاف‌ها و ضعف‌های ساختارهای اجتماعی و ارتباطات اجتماعی استفاده کرده و افراد دارای مشکلات روحی روانی یا گرفتار افسردگی را مجذوب خود می‌کنند و اگرچه باورش سخت است ولی در نهایت ممکن است به مرگ این افراد منجر شود.

به‌روزرسانی: یک روز پس از درج این خبر و مطلب؛ ارتباط مرگ دانش‌آموز دختر اصفهانی با بازی یا چالش «نهنگ آبی» تکذیب شد. همین‌طور؛ محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات با حضور در یک برنامه تلویزیونی؛ توضیحات کاملی درباه این موضوع دادند. به گفته جهرمی؛ خالق «نهنگ آبی» مدت‌ها پیش در روسیه دستگیر و به زندان افتاده است و دیگر چنین چالشی وجود ندارد. همین‌طور؛ دسترسی به شبکه ارتباطی روسی این چالش در ایران امکان‌پذیر نیست.


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

14 دیدگاه

  1. خیلی دردناکه… فقط افسردگی انسان رو به این نقطه میرسونه. چرا مردم ایران نباید شاد باشند؟

  2. به نظرم نظرش کاملا درسته .
    “هدف آن تمیز کردن جامعه از افراد پوچ و بی‌فایده است. این افراد با دست خودشان جامعه را پاک‌سازی می‌کنند.”
    یه سیستم کاملا پویا

    1. این بازی برای نوجون ها که خیلی کم تجربه تر،خام تر و عاطفی تر هستن ساخته شده و تا الان هیچ قربانی بالغی نداشته. شما در نظر بگیرید بچه ای که برای هر چیز پوچی به راحتی گریه میکنه و خیلی راحت تر از اون گول میخوره توقع دارید وقتی وارد همچین بازی ای میشه عاقلانه بهش نگاه کنه و به خودش بگه چرا باید این کارها رو انجام بدم و اون یارو که آدرس منو داره و منو تهدید میکنه که میکشه نمیتونه این کار رو بکنه!!! مطمئنم شما هم که این حرف رو میزنید اگر تویه نوجونی این بازی رو انجام میدادید سرنجام خارج از سرانجام این دو دختر نداشتید.

  3. یه مطلب بسیار بسیار مهم که راجب این چالش یا نوع ارتباط (بازی) یا هرچیز دیگری که اسمش هست به اشتباه در جامعه ما بشدت رواج یافته و موجب گیج شدن تمامی اقشار جامعه هست، همین گذاشتن اسم “بازی” رویش است.
    بنظر من متاسفانه 80 درصد جامعه فک میکنن این نوع ارتباط بصورت بازی‌موبایلی یا کامپیوتری عرضه میشود، که به هیچ وجه اینگونه نیست
    ما در جامعه زندگی میکنیم که متاسفانه مردم بدون اطمینان از صحت یک خبر و یا یک مقاله آن را سریع میپذیرند و نام نهادن “بازی” بر روی این مورد خاص لطمه خیلی بزرگی به فهم درست این مطلب میزنه.
    بنظرم باید اسم بهتری برای این مورد خاص در نظر بگیریم.

    1. نهنگ آبی نوعی کانسپت گیم یا arg است و همونطوری که میدونی برنامه ای برای نصب نیاز نداره و زیر مجموعه علم گیمفیکشن قرار میگیره و در واقع مجموعه ای از قوانین است.

  4. نظر جادی در این باره:
    https://jadi.net/2017/10/%D9%85%D8%B1%D8%A7%D8%AD%D9%84-%D9%86%D9%87%D9%86%DA%AF-%D8%A2%D8%A8%DB%8C/

  5. اول از هم فرض رو براین بگیریم که علت اصلی این بوده ، پس برادران گرامی حافظ فضای مجازی چرا اجازه انتشار این بازی رو دادند چون به نظرم خویه جا خوندم این بازی 2016 با دستگیری طراح آن جمع شده
    فرض دوم علت این نبوده وبه این بهانه میخوان گیر بیشتر رو اینترنت وفضای مجازی بدن

  6. والدین باید کودکان و به خصوص نوجون ها رو تا سن بلوغ به طور نامحسوس در زندگی و به طور کامل در فضای مجازی کنترل بکنن. این مساله باید از طریق رسانه های دولتی و غیره برای بزرگسالان توضیح داده بشه و یاد بگیرن نرم افزار های کنترل کودکان روی دستگاه نصب بکنن. همچنین باید محدودیت هایی برای کودکان برای کار کردن با دستگاه های دیجیتال قرار داده بشه تا کمتر در معرض خطرهای فیزیکی و روحی روانی قرار بگیرن. دریغا که رسانه های ایران مساله های مهمتری چون آزادسازی پلسطین و ترامپ دارن و وقت خالی رو هم میزارن برای دین و شیخ و غیره. پدرها و مادرها هم تمام وقتشون رو میزان پای کانال های بی محتوایی مثل جم تی وی و فکر میکنن اگر یه تبلت بخرن بزارن دست بچشون خیلی لاکچری و روشن فکر شدن.

  7. به هر حال همیشه افرادی هستند که قصد خودکشی دارند و این بازی بهانه است.
    من خودم زمانی قصد خودکشی داشتم و شاید اگر میخواستم خودکشی کنم یکی از بهانه هایم انجام این بازی بود
    چون تصمیم گرفتن به تنهایی سخت تره تا این که دستورات دیگری رو پیروی کنید
    فکر نمیکنم یک آدم معمولی این بازی رو انجام بده
    فرض کنید خود شما آقای دکتر . این بازی رو دانلود کنید ؟ در همون مراحل اول ممکنه مسخره باشه براتون یا حتی اگر تا مرحله خودکشی بازی بکنید باز هم احمقانه هست ادامه
    این بازی کسانی که بیمار هستن و قصد خودکشی دارند و رو شاید بتونه درگیر کنه
    ———————–
    علاوه بر این من حس میکنم ممکنه دولت ایران به جای نشون دادن دلایل واقعی (عدم وجود شغل – مشکلات مالی – فشار های روانی جامعه) میاد و این بازی ها و اینترنت رو بهانه میکنه و به عبارتی سو استفاده میکنه از این بازی برای لا پوشانی برخی وقایع

  8. یه سوال
    مدیران این بازی کاربران را مجبور میکنند کارهای خطرناکی که دستور میدن را انجام بدن؟
    یعنی تهدیدشون میکنن که باید انجام بدید وگرنه ….؟

  9. البته از روی پل عابر پیاده سقوط نکردند. از روی رو گذرِ یک تقاطعِ غیرِ همسطح پرش داشتند!

  10. دوستان عزیز این برنامه به هیچ عنوان یک بازی ویدیویی یا موبایلی نیست پس خواهشا اسم بازی را بدنام نکنید تا یک عدع بیان و ازش سو استفاده کنند .
    خود بند نزیدک به 17 سال هست که بازیهای رایانه ایی انجام میدم و هنوز خودکشی نکردم پس این ربطی به یازی نداره

  11. جوسازی های رسانه ای است.
    بازی کجا بود.
    من و شما که ادعایی داریم در اینترنت نمیتوانیم این بازی! را پیدا کنیم و تست کنیم آن وقت دو تا دانش آموز 15 ساله از کجا به این بازی رسیده اند؟
    اینقدر این حرف مسخره است که انگار بگویند پدرها و مادرها مواظب باشید بچه هایتان با کلاشینکف بازی نکنند که خطر مرگ دارد. حالا بگرد ببین کدام بچه به کلاشینکف دسترسی دارد.
    طرح مسئله از پایه غلط است.
    فقط میخواهند از اینترنت هیولا بسازند برای چهارتا پدر و مادر از همه جا بی خبر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]