توماس هانت مورگان – زندگینامه و دستاوردهای علمی‌اش

0

توماس هانت مورگان در سال ۱۹۰۸ آزمایش‌های خود را در زمینهٔ تولید مثل روی مگس‌های میوه آغاز کرد. در سال ۱۹۱۱ نخستین نقشه کروموزومی ترسیم شد. در سال ۱۹۱۵ کتاب‌ساز و کار وراثت مندلی انتشار یافت. در سال ۱۹۲۶ نظریه ژن به منتشر شد و در سال ۱۹۳۳ جایزه نوبل در زمینه فیزیولوژی را دریافت کرد.

کشف مجدد قوانین وراثت در سال ۱۹۰۰ که نخستین بار توسط یوهان گرگور مندل مشاهده شده بود، بسیاری از زیست‌شناسان را هیجان زده کرد که دست کم معتقد بودند توضیحی برای خصلت‌های وراثتی و احتمالا عملکردی به منظور پایه گذاری نظریه‌های داروین یافته‌اند. اما دانشمندی که تحت تاثیر قرار نگرفت و متقاعد نشد، توماس هانت مورگان آمریکایی بود.

وراثت و یاخته

مورگان، پس از کارهای اولیه‌اش در زمینه جنین‌شناسی، بیش‌تر سال‌های بین ۱۹۰۴ تا ۱۹۲۸ را به استادی جانورشناسی در دانشگاه کلمبیا گذراند تا پی ببرد فرآیندهای وراثتی چگونه کار می‌کنند. وی به بررسی قوانین مندل در مورد تفکیک و جور شدن مستقل کرد و دست به ارزیابی منتقدانهٔ آن‌ها زد. این کار به اندازه‌ای نبود که او به خروجی خصلت‌های وراثتی پیش‌گویی شده از طریق این قوانین شک کند، غالبا به نظر می‌رسید که شواهد تجربی به کمک پیش‌بینی‌های ریاضیاتی در مورد خواص موجود در نسل‌هایی می‌آیند که مندل پیشنهاد کرده بود. مورگان احساس کرد که موضوع گسترده‌تر از آن است که بخصوص قانون جورایی (جور شدن) مستقل بتواند به طور دقیق فرآیند رسیدن به نتیجه نهایی را منعکس کند. دلیل این که این آمریکایی چنین فکر می‌کرد آن بود که به طور جداگانه ثبات شده بود که کروموزوم‌ها – ماده بلند رشته‌ای شکل موجود در هسته یاخته که در هنگام تقسیم یاخت‌های رشد می‌کرد و تقسیم می‌شد – به وضوح نقش مهمی را در وراثت بازی می‌کند. کروموزوم‌های بسیار کمتری در مواد زنده وجود داشت تا «واحدهای وراثتی» (که در سال ۱۹۰۹ توسط ویلهم یوهانسن دانمارکی مجددا «ژن» نامیده شدند. در نزد مورگان این امر به آن معنی بود که گروهی از ژن‌ها باید روی یک کروموزوم واحد وجود داشته باشند. این نظر تلویحاً قانون جورایی مستقل مندل را باطل می‌کرد که بر اساس آن خصلت‌های وراثتی که از طریق ژن‌ها ایجاد و منتقل می‌شوند می‌توانند به تمامی ترکیبات ریاضیاتی ممکن در یک گروه از نسل‌ها به طور مستقل از یکدیگر به وقوع بپیوندند.

زاد و ولد مگس میوه

هانت از سال ۱۹۰۸ شروع به بررسی زاد و ولد مگس میوه کرد که فقط چهار جفت کروموزوم داشت. او سرانجام به خاطر این کارش به شهرت رسید. در اوایل مطالعاتش، یک مگس نر جهش یافته با چشمانی سفید را مشاهده کرد و آن را به منظور زاد و ولد با ماده‌های معمولی که چشمان قرمز داشتند جدا کرد. در نسل‌های بعدی، حاصل جفت‌گیری فرزندان آن‌ها با هم، صفت چشم سفید مجدداً به برخی از نسل‌ها بازگشت و تمامی مگس‌هایی که این صفت در آن‌ها آشکار شد نر بودند. این امر دقیقاً همان رابطه‌ای بود که مورگان آن را می‌جست. خصلت‌های ژنتیکی خاص، به وضوح به طور مستقل از یکدیگر به وقوع نمی‌پیوندند ولی در واقع در گروه‌هایی دست به دست هم می‌دهند. گرچه در این مورد مورگان پی برد که بیش از باطل کردن قانون جورایی مستقل مندل، تعدیلی ساده تمام آن چیزی است که نیاز بوده تا بین قانون مندل با باور خود در مورد اهمیت کروموزوم‌ها وحدت ایجاد کند و نظریه‌ای اثبات شده و همه جانبه را بپردازد. به نظر او، اصل جورایی مستقل کارآمد است ولی فقط در مورد ژن‌هایی که در کروموزوم‌های مختلف یافت می‌شوند. برای آن‌ها که بر روی یک تک کروموزوم قرار دارند، صفت‌های مرتبط معمولا عاملی وابسته به جنسیت با خصلت‌های خاص دیگر دست به دست هم می‌دهند (مثلاً، جنس نر و صفت چشمان سفید در مگس میوه). اکنون مورگان از جهات دیگر قوانین مندل را پذیرفت.

نقشه کروموزومی

مورگان به اعتبار نتایج کار خود متقاعد شده بود که ژن‌ها بر روی کروموزوم‌ها به شکل خطی منظم شده‌اند و در واقع نقشه آن‌ها را می‌توان ترسیم کرد. آزمایش‌های دیگر نشان داد که صفت‌های مرتبطی که مورگان در گذشته مشاهده کرده بود، می‌توانند بر حسب تصادف در هنگام تبادل ژن‌ها که در هنگام فرآیند تقسیم یاخته‌ای در میان جفت کروموزوم‌ها اتفاق می‌افتد، نقض شوند. این آمریکایی پیشنهاد کرد احتمال کمتری می‌رود که ارتباط بین ژن‌هایی که بر روی کروموزوم نزدیک‌تر نسبت به هم قرار گرفته‌اند، قطع شود. بنابراین، با اندازه‌گیری وقوع شکستگی‌ها توانست محل قرارگیری ژن‌ها بر روی کروموزوم را تعیین کند. در نتیجه در سال ۱۹۱۱ نخستین نقشه کروموزومی خود را به وجود آورد که موقعیت پنج ژن را نشان می‌داد که با خواص جنسی مرتبط بودند. تنها بیش از یک دهه بعد مورگان به همراه دانشمندان دیگر نقشه دو هزار ژن واقع بر روی کروموزوم‌های مگس میوه را ترسم کرد.

دستاوردهای دیگر

از میان کتاب‌های بسیار مورگان دو کتاب شایسته توجهی ویژه اند: عملکرد وراثت مندلی (۱۹۱۵) و نظریه زن (۱۹۲۶). این کتاب‌ها پایه‌ای را به منظور درک مشاهدات مندل بنا نهادند و هم‌راه با کار ژنتیکی‌دانان بعدی به پاگیری علم میکروسکوپی که برای حمایت از نتایج چارلز داروین مورد نیاز بود، یاری رساندند. مورگان در سال ۱۹۳۳ جایزه نوبل را در فیزیولوژی کسب کرد.

مورگان در سال ۱۹۰۸ شروع به تکثیر مگس میوه کرد، کاری که بابت آن معروف شد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

کارخانه متروکی در پرتغال با ماشین‌های کلاسیک قدیمی در آن کشف شد و سوژه عکاسی شد

متروک بودن هم زیبایی خاص خودش را دارد. خانه و هتل و امارت متروک انگار یک تونل زمان است. یک موزه خاک گرفته دست نخورده.اما این بار کارخانه‌ای با ده‌ها ماشین کلاسیک رها شده در پرتغال با کوشش عکاسان سوژه شده.«داخل این ساختمان صنعتی دو…

شوخی با مجسمه‌ها – وقتی حال مردم خوش است!

شوخی و طنز هم حال و هوای خاص خودش را می‌طلبد. مردم اگر از نظر پیشبینی شرایط اقتصادی آینده و وضعیت رفاه اکنون، آرامش و اطمینان خاطر لازم را داشته باشند و اگر بتوانند خود مقوله فرهنگ و اخلاق و دانش خود را ارتقا بدهند، شرایظ ظاهری و باطنی دیگر…

عکس‌های پراکنده جالب که دقایقی شما را سرگرم خواهند کرد

این ساعت آفتابی زمان را به صورت دیجیتالی نشان می‌دهدکریم عبدالجبار و مربی جان وودن : هرگز فراموش نکنید که چه کسی به شما کمک کرده و باعث پیشرفت شما شده.فقط به دقت نگاه کنیدآتش نشانان آمریکایی در حال خاموش کردن آتش در…

مجموعه عکس‌های پرتره زیبا هیلاری گولد از افراد مسن سندرم داون، پیش‌فرض‌های ذهنی ما را به چالش می‌کشد

یک مجموعه عکس با معنا و زیبا گرفته شده توسط هیلاری گولد، با عنوان «من اینجا هستم» این تصور نادرست مردم را به چالش می کشد که افراد مبتلا به سندرم داون تا سنین پیری نمی‌توانند زندگی گنند.برای مثال هیلاری گولد، عکس پرتره جوآن، زنی 84 ساله…

رهبران شرکت‌ها و کشورها در قالب افراد بی‌خانمان- چه کسی می‌داند اگر جبر جغرافیایی و اکوسیستم نبود،…

اگر پدر زیستی استیو جابز او را در یک سناریویی تخیلی به سوریه می‌برد، استیو جابز چه سرنوشتی پیدا می‌کرد؟ یک کارمند؟ یک مدیر رده میانی؟ یکی از انبوه کشته‌های جنگ داخلی این کشور؟بدیهی است که اکوسیستم مناسب و شرایط اقتصادی و یک آبشار…

کهن‌ترین درختان جهان

" بث مون " عکاسی است که در سانفرانسیسکو زندگی می کند و بیش از 14 سال از عمرش را صرف شناسایی و عکاسی از قدیمی ترین درختان جهان کرده است. او به کشورها و سرزمین های دورافتاده سفر می کند تا از درختان قطور قدیمی تصاویر زیبایی را ثبت کند. او می…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.