اینستاگرام – به‌روزرسانی‌های مدام و سعی بر اعتیادآوری به هر قیمت!

از تلگرام که صرف‌نظر کنیم، اینستاگرام، به گمانم بیشترین تعداد به‌روزرسانی عمده و جزئی را در بین اپلیکیشن‌های شبکه‌های اجتماعی داشته باشد.

برخی از این به‌روزرسانی‌ها واقعا کاربردی هستند. اما بعضی‌ها هم به گمانم شتاب‌زده انجام می‌شوند یا کپی‌کاری صرف هستند.

مثلا امروز اینستاگرام ویژگی جدید را اضافه کرد:

اگر همه مطالب 2 روز اخیر اینستاگرام را ببینید، اینستاگرام به شما پیامی نشان می‌دهد که اشاره می‌کند نگران نباشید و می‌توانید پی کارتان بروید، چرا که موفق شده‌اید همه مطالب این 2 روز اخیر را ببینید. (تصویر شاخص این پست نشاندهنده همین ویژگی است.)

این به‌روزرسانی‌ها به نظرم غیرکاربردی است. تصور کنید کسی را که چندصد اکانت را دنبال می‌کند. چقدر باید سوایپ کند که به این ویژگی برسد و اصلا این ویژگی چه دردی از او دوا خواهد کرد؟!

خود من یک لحظه خوشحال شدم و تصور کردم که اینستاگرام ویژگی نمایش «فقطـ مطالب قبلا دیده‌نشده را می‌خواهد فعال کند، اما این طور نبود.

متاسفانه روند طراحی رابط کاربری و محیط شبکه‌های اجتماعی این سال‌ها به این ترتیب بوده که کاربر را ترغیب کنند:

1- مدت بیشتری در داخل اپ یا شبکه اجتماعی باشد.

2-رفتار تکانه‌ای مدام بکند و مدام سوایپ کند و لایک بگذارد و توانی برای تمرکز روی یک مطلب نداشته باشد.

3-اهمیت لینک و وب در هم‌تنیده را کم کنند و کاربر اصلا به آنها به منزله خود وب و نه بخشی از وب نگاه کند.

اینستاگرام شاید سردسته پیگیری چنین روند مخربی باشد.

شما می‌توانید ساعت‌های در اینستاگرام به سر ببرید، بدون اینکه کار مفیدی کنید. لینک فعال نمی‌توانید در توضیحات (کپشن) هر عکس یا ویدئو بگذارید.

شما نمی‌توانید اکانت‌هایی را که دنبال می‌کنید گروه‌بندی کنید. مثلا نمی‌توانید دسته اکانت‌های سایت‌های خبری یا اعضای خانواده را داشته باشید تا در صورت کم بودن وقت بتوانید به سرعت و متمرکز، فقط برخی از مطالب را ببینید.

در ظاهر الگوریتم‌های نمایش پست در اینستاگرام آماده شده‌اند که مطالب مورد علاقه شما را گلچین کنند و به شما نمایش بدهند. اما در مقام عمل این الگوریتم‌ها پر از اشکال هستند. طوری که گاهی ارزو می‌کنیم همان مشاهده عکس‌/نوشته‌ها به ترتیب زمانی دوباره به اینستاگرام برمی‌گشت.

اعتیادآوری اینستاگرام کم نبود، اما به همین تازگی اینستاگرام این امکان اعتیادزا را هم فراهم آورد که کاربرانش بتوانند ویدئوهای طولانی هم در آن بگذارید.

در ظاهر این ویژگی بسیار خوب است. اما عملا باعث شلوغ شدن اپ شده است و فعلا (علیرغم کاربردهایی که می‌تواند داشته باشد)، کمتر کسی از آن استفاده می‌کند و مردم همان ویدئوهای کوتاه را ترجیح می‌دهند.

یگ جنبه بد این ویژگی اخیر ویدئوهای طولانی، تلاش اینستاگرام برای جا انداختن فرمت ویدئوهای عمودی است. این در شرایطی است که ما گستره دید ما انسان‌ها به صورت طبیعی و فیزیولوژیک در راستای افقی بیش از راستای قائم است و بنابراین به ویدئوهای افقی بیشتر خو می‌کنیم.

این روزها ما با پوچی و ابتدال شدید اینستاگرام روبرو هستیم. از یک دید شاید بتوان گفت که خود کاربرها سازنده این شرایط هستند. اما گاهی محیط خود اپلیکیشن هم طوری است که لانه‌ای مناسب برای شکل گرفتن رفتارهای سطحی کاربران می‌شود.

1 دیدگاه

  1. بسیار موافقم. واقعا به ابتذال محض رسیده و جست‌وجو عمومی اینستاگرام بسیار زشت و خجالت آوره. اگه فیسبوک، توئیتر و یوتیوب فیلتر نبودن هرگز اپلیکیشنی مانند اینستاگرام تا این حد در ایران مورد استفاده نمی‌شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا