مواظب باشید! مایکروسافت میخواهد سیستمی برای امتیازدهی به کارمندان بر اساس زبان بدن و حالت چهره بسازد!

مایکروسافت به خاطر ابزار «Productivity Score» مورد انتقاد قرار گرفته است؛ ابزاری که میتواند بهرهوری یک کارمند را براساس میزان استفاده از ایمیل، چت و سایر ابزارهای دیجیتالی اندازهگیری کرده و امتیازدهی میدهد.
حالا، مشخص شده غول ردموند به فکر ایدههای بزرگتری برای استفاده از فناوری در نظارت بر کارمندان با هدف به حداکثر رساندن بهرهوری سازمانی است.
به تازگی یک پرونده ثبت اختراع از مایکروسافت کشف شده است که یک سیستم اندازهگیری و امتیازدهی به کیفیت حضور افراد در یک جلسه کاری را نشان میدهد. این سیستم با استفاده از دادههایی مانند زبان بدن، حالات چهره، دمای اتاق، بازه زمانی جلسه در طول روز و تعداد افراد حاضر در جلسه سعی میکند امتیازهای کیفیت کلی (overall quality scores) استخراج کند.
این سیستم با استفاده از دوربینها، حسگرها و ابزارهای نرمافزاری تعیین میکند مثلا یک فرد در جلسهای چقدر در برابر استفاده از چیزهایی مانند گوشی موبایل و چک کردن پیامهای کوتاه، ایمیلها، مرور وب و شبکههای اجتماعی مقاومت میکند.
در فاز بعدی، سیستم meeting insight computing مایکروسافت احتمال یک برگزاری یک نشست با کیفیت بالا را توسط یک گروه مشخص پیشبینی میکند. این قابلیت به افراد کمک میکند چالشهای احتمالی برگزاری یک نشست با کیفیت را بررسی کرده و به عنوان مثال روی مکانهای متناوب، زمانهای متغیر یا حضور افراد دیگری در جلسه تمرکز کنند.
حریم خصوصی؟!
این ثبت اختراع مایکروسافت در ۱۲ نوامبر علنی شده است و در آن آمده: « از آنجا که سیستمهای برنامهریزی کامپیوتری متعارف به اندازه کافی هوشمند نیستند و فاقد فاکتورهای دنیای واقعی هستند؛ ممکن است کاربران را به سوی برنامهریزی و برگزاری یک جلسه غیربهینه سوق دهند و خود کاربر هم مطلع نباشد.»
در این ثبت اختراع تاکید شده است: «بسیاری از سازمانها گرفتار جلسات کاری بیش از حد طولانی، حضور ضعیف و بی کیفیت کارمندان و تکرار این مسایل در جلسات بعدی هستند؛ در صورتیکه اگر اطلاعات بیشتری درباره کیفیت برگزاری یک جلسه داشته باشند؛ میتوانند برخی روندها را اصلاح یا از تکرارشان اجتناب کنند.»
این سیتسم پیشنهادی مایکروسافت میتواند هر دو نوع جلسات حضوری یا مجازی و ترکیبی را ارزیابی و امتیازدهی کند. در این ثبت اختراع از اعضای تیمهای Azure IoT و Microsoft 365 نام برده شده است و نشان میدهد این ایده حداقل از دو سال پیش در مایکروسافت مطرح و پیگیری شده است. این ثبت اختراع در سال ۲۰۱۸ ارائه و در ماه آگوست امسال اعطا شده است.

در این ثبت اختراع، اطلاعاتی درباره نحوه محافظت از حریم خصوصی کاربران یا جلسات دیده نمیشود. سخنگوی مایکروسافت هم در برابر پرسش برخی خبرنگاران اظهار بیاطلاعی کرده و از دادن جزئیات بیشتر خودداری میکند.
هنوز این ایده و سیستم پیشنهادی مایکروسافت به یک محصول تبدیل نشده است. در شایعات مطرح شده پیرامون این شرکت هم هیچ رد و نشانهای از ساختن چنین محصول و اکوسیستمی دیده نشده است. مشخص نیست واقعا مایکروسافت میخواهد این سیستم ارزیابی کیفیت جلسات را بسازد یا خیر!
مایکروسافت یک دفتر اخلاقی هوش مصنوعی داخلی و یک کمیته سراسری محرمانه درون شرکت تشکیل داده تا اطمینان پیدا کند محصولات نوآورانه و هوش مصنوعی او با حریم خصوصی و احساسات و هوش انسانی در تضاد و تناقض نباشند.
ویژگی Productivity Score این شرکت در اواخر ماه اکتبر عرضه شد و به شرکتها کمک میکند بفهمند کارمندان چگونه از اشکال مختلف فناوری استفاده میکنند و زمینه افزایش بهرهوری سازمانی را فراهم کنند.