فناوری 5G خیلی زودتر از چیزی که فکر میکردیم دنیاگیر شده! 218 میلیون نفر در تا پایان سال میلادی جاری مشترک این فناوری خواهند شد!

انگار همین دیروز بود که داشتیم اخبار تستهای شبکه 5G را در کشورهای مختلف میخواندیم. آن موقع به نظر میآمد که سالهای طولانی تا همهگیر شدن این فناوری فاصله داشته باشیم. اما در عمل اتفاق دیگری رخ داده است.
شرکت ارتباطی عظیم اریکسون سوئد خبر داده که فناوری 5G از برآوردهای اولیه این شرکت، سریعتر رشد میکند. طوری که به نظر میرسد خیلی سریعتر از نسلهای پیشین اینترنت یعنی 3G و 4G/LTE همهگیر شود.
تا پایان سال میلادی جاری 5G حدود 218 میلیون مشترک در دنیا خواهد داشت. این در حالی است که در ابتدای سال، اریسکون پیشبینی میکرد که تعداد مشترکان در این زمان از 190 میلیون نفر تجاوز نکند!
البته تا پایان سال یک میلیارد نفر در پوشش شبکه 5G قرار خواهند گرفت، اما از این عده همان طور که گفته شد، عملا حدود یک پنجم جذب شبکه میشوند. به عبارتی 15 درصد جمعیت دنیا تحت پوشش شبکه قرار خواهند گرفت.
اما برآوردها میانمدتتر هیجانانگیزتر است و میگویند که تا سال 2026، شبکه 5G حدود 3.5 میلیارد نفر مشترک خواهد داشت!
خود اریکسون 3 عامل را شتاب بخشیدن به پوشش شبکه 5G و افزایش مشترکان آن مؤثر میداند:
نخستین عامل، موجود شدن گوشیهای هوشمند ارزان با ویژگی 5G است. یعنی مدلهایی که 200 تا 300 دلار قیمت داشته باشند.
دومین عامل عزم دولتها و راهبردهای کلان و پشتیبانی آنهاست.
سومین عامل زقابت مثبت بین اپراتورها است تا با پلنهای جذاب و به صرفه و باکیفیت 5G مشترکان را وسوسه کنند. فعلا 100 اپراتور کم و بیش اینترنت 5G میدهند.
در این میان مسلما رونمایی از گوشیهای جدید اپل با قابلیت 5G یک محرک برای تکاپوی اپراتورها به حساب میآید.
اما در پایان باید یک نکته را تصریح کنم:
نباید فریب تعاریف و اصطلاخات رو بخوریم. نیک میدانید که ممکن است شما به شبکه 4G متصل باشید، اما سرعت جالبی نداشته باشید! چقدر هم که ما در این زمینه باتجربه هستیم!
در مورد اینترنت 5G و سرو صدای رسانهای که هر از چندگاه در مورد تست موفق آن بلند میشود باید دقت کنیم که فعلا فقط یک نسخه از آن یعنی 5G نوع امواج میلیمتری یا mmWave 5G آن اینترنت رؤیایی با سرعت گیگابیتی را میدهد.
این نوع پوشش 5G فعلا در برخی شهرهای بزرگ دنیای ارائه میشود. بیشتر جاها وقتی از اینترنت 5G صحبت میشود عملا اینترنتی زیر 6 گیگاهرتزی است که این نوع اینترنت 5G عملا از LTE که الان دارید، ممکن است به صورت معنیداری سریعتر نباشد!
در این مورد بعدا در «یک پزشک» بیشتر خواهیم نوشت.
به عبارتی با این هشدار آخر پست خواستم متذکر شوم که از اینکه در 2-3 سال آینده ممکن در داخل ایران هم اینترنت 5G داشته باشید، زیاد هیجانزده نشوید و لحظهشماری برای آن روز موعود نکنید!
تازه سرعت نمونهای یک چیز است و پایداری و کیفیت شبکه یک چیز دیگر. به هر حال داشتن 5G بهتر از نداشتن آن است!