چگونه سریع‌تر از نور ممکن می‌شود؟! میان بر زدن از درون ابعاد بالاتر هستی

0

بر اساس نظریه ریسمان‌ها و خصوصا نظریه M کل هستی یا کائنات از ابعاد مکانی بالاتری، فراتر از سه بعد مکانی جهان ما تشکیل شده است.

در این دیدگاه، جهان ما در واقع یک آبررویه یا آبرسطح سه بعدی است که در گستره بیپایان ابعاد بالاتر هستی موسوم به آبر فضا شناور است. در سال ۱۳۸۵ / ۲۰۰۶ هاینریش پاس، فیزیکدان دانشگاه هاوایی آمریکا بر مبنای وجود این ابعاد بالاتر، ایده حیرت‌انگیزی را برای ارسال ذراتی موسوم به «نوترینوهای خنثی» از نقطه‌ای از جهان به نقطه‌ای دیگر از آن با سرعتی فراتر از سرعت نور مطرح کرد. در نظریه هاینریش پاس چنانچه جهان ما که بر اساس مشاهدات کیهان‌شناسی هندسه‌ای تخت یا نسبتا تخت دارد در ابعاد بالاتری که به شدت انحنا دارند شناور باشد می‌توان از طریق میان بر زدن از درون این ابعاد بالاتر با سرعتی حتی سریع‌تر از نور از بخشی از جهان به بخش دیگری از آن رسید.

البته هر ذره‌ای را نمی‌توان به این سفر فرانوری فرستاد چرا که برای تحقق ایده هاینریش پاس پیش از همه به ذراتی احتیاج داریم که بتوانند از سه بعد مکانی جهان ما خارج شده و وارد آبرفضا شوند. اما آیا چنین ذراتی واقعا وجود دارند؟ بر اساس نظریه ریسمان‌ها می‌دانیم که ذرات بنیادی در واقع به صورت ریسمان‌های بسیار کوچک و مرتعش انرژی هستند.

این ریسمان‌ها می‌توانند باز یا مانند یک حلقه بسته باشند. طبق نظریه ریسمان‌ها و نظریه M دو انتهای ریسمان‌های باز همواره باید به آبرسطح یاهمان جهانی که به آن تعلق دارند متصل باشندو همین مسأله سبب می‌شود که این نوع ریسمانها هیچ‌گاه نتوانند از جهان خود جدا شده و وارد ابعاد بالاتر آبر فضا شوند. از آنجایی که تقریبا تمامی ذرات بنیادین جهان ما از نوع ریسمان‌های باز هستند؛ این ذرات همواره به جهان ما مقید بوده و امکان خروج از جهان و ورود به حوزه آبرفضا را ندارند.

با این حال استثناهایی هم در این مورد وجود دارد. یکی از این استثناها، ذراتی به نام «نوترینوهای خنثی» هستند. نوترینوهای خنثی در واقع ریسمان‌های مرتعش بسته‌ای هستند که بر خلاف ریسمان‌های باز، دو سر ابتدایی و انتهایی ندارند که به جهان ما مقید باشند و بنابراین می‌توانند آزادانه از ابعاد سه‌گانه جهان ما خارج شده و وارد حوزه اسرار آمیز آبرفضا شوند. این نوترینوهای خنثی در صورت وجود به هیچ یک از سه خانواده شناخته شده نوترینوهاتعلق نداشته و آشکار‌سازی مستقیم آن‌ها عملا غیر ممکن است ولی خوشبختانه امکان ایجاد و آشکارسازی غیرمستقیم آن‌ها از طریق فرایند تبدیل نوترینوها به همدیگر وجود دارد. بر مبنای قوانین فیزیک کوانتومی می‌دانیم که نوترینوها می‌توانند از نوعی به نوع دیگر تبدیل شوند. آزمایشات صورت گرفته در ژاپن و ایالات متحده هم به طور تجربی موفق به تأیید امکان تبدیل نوترینوها از نوعی به نوع دیگر شده‌اند.

همین مسأله در مورد نوترینوهای خنثی هم صادق است؛ به گونه‌ای که این نوترینوها نیز می‌توانند به نوترینوهای معمولی که قابل آشکارسازی هستند تبدیل شوند و بالعکس. نکته حائز اهمیت آنکه احتمال این تبدیل به تناسب چگالی محیطی که نوترینوها در حال عبور از آن هستند افزایش می‌یابد. همین نکته بود که سبب شد تا هاینریش پاس و همکارانش پیشنهاد انجام آزمایشی را ارائه دهند که خواهد توانست امکان سفر با سرعت فرآوری را به طور تجربی نشان دهد. در این آزمایش، باریکه‌ای از نوترینوهای معمولی از یک مرکز تحقیقاتی واقع در قطب جنوب به سوی آشکار‌سازی روی خط استوا ارسال خواهد شد.

هنگام عبور باریکه از میان کره زمین، بخشی از نوترینوها به نوترینوهای خنثی تبدیل خواهند شد. از آنجایی که این نوع نوترینوها قادرند از میان ابعاد بالاتر فراسوی جهان ما میان بر بزنند بنابراین زودتر از بقیه به آن سوی کره زمین خواهند رسید؛ به گونه‌ای که گویی از نور هم سریع‌تر حرکت کرده‌اند. همین که این نوترینوها از آن سوی زمین خارج شده و واردات مستقر شوند، دوباره تغییر نوع داده و به نوترینوهای معمولی که قابل آشکارسازی هستند – بدل خواهند شد.

نتیجه اینکه آزمایشگران در کمال تعجب می‌بینند تعدادی از نوترینوها مسیر خود را حتی سریع‌تر از نور طی کرده‌اند؛ اما باید توجه داشت که در اینجا هم نسبیت خاص اینشتین نقض نشده است چرا که این نوترینوها عملا با تبدیل شدن به نوترینوهای خنثی از درون ابعاد بالاتر آبرفضا میان بر‌زده و به این ترتیب از نور هم پیشی گرفته‌اند هر چند انجام آزمایش پیشنهاد شده توسط هاینریش پاس فراتر از توانمندی‌های فناوری فعلی بشر است اما احتمالا انجام این آزمایش طی حداکثر ۵۰ سال آینده میسر خواهد شد.

البته تحقق چنین آزمایشی پیش از هر چیز نیازمند صحیح بودن دو پیش فرض است؛ شرط اول وجود نوترینوهای خنثی است که اگر چه اکنون بسیاری از فیزیکدان‌ها معتقدند که چنین نوترینوهایی باید وجود داشته باشند اما این امر هنوز به لحاظ تجربی تأیید نشده است. خوشبختانه با راه اندازی یک باریکه جدید نوترینو در آزمایشگاه فیزیک ذرات بنیادی CERN احتمالا تا حدود سه سال آینده پاسخ این پرسش مهم را خواهیم یافت. و اما شرط دوم آن است که همان طور که هاینریش پاس فرض کرده جهان ما واقعا در میان ابعاد بالاتر و به شدت خمیدهای شناور باشد. اما آیا واقعا چنین است؟ هنوز نمی‌دانیم.

منبع: دانستنیها – شهریور 1392


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس های رنگی مردم «عادی» در دوران استالین که توسط یک دیپلمات آمریکایی که به دلیل جاسوسی اخراج شد،…

زندگی مردم عادی چیزی است که آنچنان که باید و شاید ثبت نمی‌شود. مورخی را تصور کنید که پنج دهه بعد بخواهد در مورد تاریخ الان ایران تحقیق کند. او احتمالا انبوهی از روزنامه‌های و مجلات و کتاب‌ها و مصاحبه‌های شفاهی و آمارها یا اطلاعات سایت‌ها را…

چرا بعضی‌ها وقتی پا به سن می‌گذارند جذاب می‌شوند یا دست‌کم کمتر زشت به نظر می‌رسند؟ عکس‌های قدیمی…

خب، این هم بحثی است که نمی‌دانم شما تا حالا در موردش با کسی صحبت کرده‌اید یا خیر. برخی در جوانی واقعا چهره یا قامت غیرقابل تحملی دارند. مثلا زیاد زمخت هستند، بینی یا فک یا گوش‌های بزرگ دارند. تناسب چهره ندارند. کلا جزو زیباروها به حساب…

ایده‌های خوب و خلاقانه برای دکوراسیون و منظره‌سازی فضای بیرونی خانه‌های و مجتمع‌های مسکونی و اداری

آیا تا به حال به دنبال الهام گرفتن برای دکوراسیون و منظره‌سازی فضاهای بیرونی منزل خود بوده‌اید. آیا دوست داشته‌اید بتوانید به نوعی طبیعت را در فضاهای کوچک حیاط آپارتمان یا خانه ییلاقی خود ادغام کنید.در این صورت مجموعه این پست می‌تواند…

عکس‌های بسیار جالبی از روز‌های اولیه هوانوردی، دهه‌های 1890-1930

در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20، جهان شاهد تغییر ژرفی در فناوری شد. رویاپردازانی مانند برادران رایت، اتو لیلینتال و آلبرتو سانتوس-دومونت که با میل سیری ناپذیر برای تسخیر قلمرو‌های ناشناخته پرواز می‌کوشیدند، با جسارت و عزم تزلزل ناپذیر داستان…

جوزف ساموئل: مردی که نمی‌توانست به دار آویخته شود!

جوزف ساموئل یک جنایتکار بزرگ بود نبود، فقط از منازل سرقت می‌کرد. در وهله اول،هیچ چیز قابل توجهی دیگری در مورد زندگی او جالب نبود. با این حال، وقتی قرار شد او را اعدام کنند، همه چیز عجیب و غریب شد.جوزف ساموئل در سن چهارده سالگی در سال…

بازسازی چهره شاعران ایرانی به کمک هوش مصنوعی Midjourney (میدجرنی)

چه کسی می‌داند مولدهای متن به عکس هوش مصنوعی در آینده به کدام سمت خواهند رفت. به نظر من روز به روز پیشرفته‌تر و متنوع‌تر می‌شوند.امروز داشتم فکر می‌کردم گاهی لازم می‌شود که شما باری تصویرسازی بهتر به جای توصیف متنی، ترکیبی از توصیف متنی…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.