فیلم مرجان – خلاصه داستان و بررسی

0

تهیه‌کننده: شهلا و نویسندگان فیلمنامه: دکتر منوچهر کیمرام، محمد عاصمی (براساس داستانی نوشته: م. عاصمی ) و دکوپاژ، فیلمبرداری و تدوین: احمد شیرازی (سیاه و سفید، ۳۵ میلی‌متری) و موسیقی: حسین دهلوی، فریبا (اشعار: ایرج تیمورتاش، آواز‌ها: دوشیزه یاسمین، “سازنده آهنگ: بزرگ لشگری”، مهوش سازنده آهنگ: بهرام حسن زاده”) و گریم: حسن نوری و دکور: ولی الله خاکدان، صدابردار: جلال مغازه‌ای به بازیگران اصلی: شهلا، محمد علی جعفری، قدکچیان، ظهوری، روشنیان، دوشیزه احمدی، بانوان نوری و فروغی، سالارپور، دکتر ناصری، خسرو فرزام، سرودی، افشار و ۹۵ دقیقه و محصول آریافیلم.

مرجان دختری از یک قبیله کولی است که نزدیک دهی اطراق کرده‌اند. پدر مرجان که قصد سرقت گوسفندی را داشته، توسط اهالی ده دستگیر و در مدرسه ده زندانی می‌شود. مرجان به دنبال پدر به ده می‌رود. با معلم جوان مدرسه روبرو می‌شود و هردو به هم دل می‌بازند. معلم مدرسه حمید  پدر مرجان را از گرفتاری میرهاند و نزد خود نگاه می‌دارد. یک سال بعد حکم انتقال حمید به شهر به دست او می‌رسد. حمید به شهر می‌رود و مرجان و پدرش نیز به قبیله خود باز می‌گردند. ولی مرجان دوری از حمید را تاب نمی‌آورد و به دنبالش روانه شهر می‌شود. در حالی که حمید با یکی از همکارانش ازدواج کرده، مرجان که از یافتن او ناامید شده، در بیمارستانی پرستار می‌شود. اتفاقاً زن حمید را برای زایمان به همان بیمارستانی می‌آورند که مرجان در آنجا کار می‌کند. مرجان قصد کشتن زن حمید را دارد. ولی منصرف شده و سم را به خود تزریق می‌کند.

“مرجان” نخستین فیلمی است در تاریخ سینمای ایران که به نام یک کارگردان زن به عنوان سازنده‌اش ذکر شده. هرچند که در زمان نمایش فیلم، در این مورد حرف و سخن فراوان بود و در تیتراژ فیلم هم به عنوان کارگردان نام کسی نوشته نشده. ولی مطبوعات آن زمان نوشتند که کارگردانی – و مشخصاً رهبری بازیگران – را خانم شهلا به اتفاق محمد علی جعفری انجام داده‌اند، و دکوپاژ هم – که جزء امور فنی یک فیلم محسوب می‌شد – طبق روال جاری آن روزگار برعهده فیلمبردار بوده است. ولی پس از روی پرده رفتن فیلم، ماجرا‌هایی اتفاق افتاد که درواقع این مسأله، و بحث بر سر ارزش‌های فیلم را تحت الشعاع خود قرار داد. نخستین نقدی که بر فیلم نوشته شد، توسط ش -ناظریان – از منتقدان معتبر آن سال‌ها بود در شماره هفتاد و نهم مجله ستاره سینما (۱۳۳۵/۶/۲۵).

در این نوشته تقریباً مفصل، ناظریان با تأکید بر تبلیغات زیادی که برای نمایش فیلم بپا شده بود، معایب بسیار فیلم را برشمرده بود و البته در چند جا از نوشته‌اش هم به مسأله کارگردان نداشتن فیلم اشاره کرده بود. در شماره بعدی همین مجله، در صفحه‌ای تحت عنوان “انتقاد بر مقالات سینمایی مجلات تهران هم اشاره‌ای به نقد سراسر تعریف و تحسین همین فیلم در مجله “بامشاد” شده بود و اینکه طبق تحقیق‌های نویسنده این صفحه، این نقد از طرف تهیه‌کننده فیلم در آن مجله چاپ شده است. این اشاره موجب بپا شدن جنگی بین سازندگان فیلم و ش – ناظریان شد و خانم شهلا طی مقاله‌ای به ناظریان و بقیه منتقدین سینمایی تاخت و ادعا کرد که این نویسندگان “توقعات بیجا ” از فیلمسازان دارند. این ادعای خانم شهلا باعث شد که بابک ساسان نیز که به کار نقد فیلم نوشتن در “بامشاد” و “ستاره سینما ” مشغول بود، طی مقاله‌ای طنزآمیز در ستاره سینما (شماره ۸۱) جوابیه‌ای به خانم شهلا بدهد. اما ظاهراً، ماجرا‌های این حمله‌ها و دسته‌بندی‌ها بیشتر ریشه در ماجرا‌هایی داشت مربوط به محمد علی جعفری، تا تعیین و یا رد ارزش‌های فیلم “مرجان”.

ظاهراً در آن سال‌ها – پس از ماجرا‌های سال ۱۳۳۲، تعطیل شدن تئاتر سعدی و دستگیر و زندانی شدن عده‌ای از دست اندرکاران تئاتر که همکار عبد الحسین نوشین بودند، منجمله جعفری – او موفق شده بود که با روی صحنه آوردن چند نمایشنامه سنگین محبوبیتی برای خود و گروه تئاتریش دست و پا کند و دشمنانش، نمایش فیلم مرجان” را فرصتی برای انجام حمله‌هایشان و تخطئه یافتند. در این میان البته پای “انجمن نویسندگان سینمایی ایران – که تازه تشکیل شده بود و رئیس آن دکتر کاووسی – نیز به به میان کشیده شد. به هر حال جدل‌های قلمی مابین سازندگان فیلم “مرجان” و مخالفان آن‌ها و بخصوص جعفری) به همین جا خاتمه یافت. اما جعفری و طرفدارانش که همه حمله‌ها به فیلم “مرجان” را از ناحیه دکتر کاووسی می‌دانستند، هنگام نمایش فیلم “هفده روز به اعدام ” علیه فیلم اقداماتی انجام دادند و به اصطلاح تلافی فیلم “مرجان” را در آوردند. رقص مهوش هم در اکران دوم فیلم به آن اضافه شده. گو اینکه پایان جدیدی هم برای آن ساختند که در آن مرجان خودکشی نمی‌کرد و به طایفهاش باز می‌گشت.

… نویسنده اصلی داستان مدعی است که آنچنان در داستان او دست برده‌اند که خودش دیگر آنرا نمی‌شناسد. بنابراین نمی‌توان در مورد کار او قضاوتی کرد، ولی سناریست کیست؟ یک آقای دکتر! آیا ایشان درس سناریونویسی خوانده، آیا از تکنیک‌های سناریو و فیلم اطلاع دارد؟ بدیهی است که نه. … داستان فیلم بطورکلی یک اثر ضعیف می‌باشد. نمی‌توان عشق و زندگی کولی‌ها را نشان دهد، آداب و رسوم آن‌ها را توصیف کند. نمی‌تواند در قلب افراد دهاتی فرو رود و کاراکتر آن‌ها را ارائه دهد. نمی‌تواند یک معلم واقعی و بشردوست را بنمایاند، … اما در مورد فیلم‌برداری، آقای شیرازی در این فیلم استعداد و ذوق خود را خوب نشان می‌دهد. اگر دکوپاژ را بعهده او نمی‌گذاردند، اگر مونتاز را بعهده او نمی‌گذاردند و بعد هم در آن دست نمی‌بردند و اگر با یک کارگردان وارد کار می‌کردند، کار او خیلی بیش از این‌ها که حالا هست جلوه می‌کرد. … (ش – ناظریان، ستاره سینما، شماره ۷۹، ۲۵ شهریور ماه ۱۳۳۵).


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

زره نمادین فلزی پیچیده‌ برای گربه‌ها و موش‌ها – کار یک هنرمند باذوق!

دشمنی بین گربه‌ها و موش‌ها به قدمت تاریخ است. اگر قرار بود آنها مثل آدمیان در برابر هم صف‌آرایی کنند چه چیزهایی برای این نبرد می‌ساختند؟کار یک هنرمند کانادایی تقریباً در همین سمت و سو است. جف دی بوئر با الهام از فرهنگ‌های باستانی و…

آیا واقعا سرم حقیقت وجود دارد؟ چطور کار می‌کند؟

انسان‌ها از زمان امپراتوری روم می‌دانستند که ما در حالی که تحت تأثیر چیزی باشیم، صادقانه‌تر و راحت‌تر سخن میٰ‌گوییم. این همان جایی است که ایده  اصطلاح «سرم حقیقت» از آن سرچشمه می‌گیرد.سرم حقیقت به تعدادی از داروهای تغییر دهنده ذهن اشاره…

آخرین «نمونه» مقاوم – هر یک از اینها، آخرین چیزهای سالم به جا مانده در طول تاریخ هستند

از برخی جنبه‌های تاریخی چیزهای قالب توجهی به جا مانده، مثلا هزاران سکه از یک دوره تاریخ یا ده‌ها زره یا شمشیر یا کتاب‌های پوستی فراوان. اما برخی چیزها هم آنقدر نادر از بلایایی طبیعی و فساد و آتش‌سوزی‌های در امان مانده‌اند که تبدیل به آخرین…

وقتی با اشعه ایکس از اشیای عادی عکس بگیرید؛ شگفت‌زده می‌شوید! کاری که آندری دومان کرد

مجموعه عکس‌های اشعه ایکس می‌توانند اشیاء روزمره را به روشی باورنکردنی و منحصر به فرد نشان دهند.آندری دومان، عکاس تجاری، حدود یک سال است که این کار را می‌کند. زمانی که دومان کاری را برای مشتریان انجام نمی‌دهد، دوست دارد پروژه‌های شخصی را…

اگر قرار بود ابرقهرمان‌ها، لباس‌های قرن نوزدهمی می‌پوشیدند

ما عادت کرده‌ایم ابرقهرمان‌ها را در لباس‌های امروز ببینیم و فیلم‌های زیادی هم که بر مبنای کامیک‌بوک‌ها ساخته شده، این تصور را در ذهن ما تشدید کرده‌اند.اما اگر قرار بود همین ابرقهرمان‌ها لباس‌های قرن نوزذهمی می‌پوشیدند، چه می‌شد؟…

چگونه از نشخوار فکری یعنی زیاد فکر کردن به چیزی تنش‌زا، رهایی پیدا کنیم؟

بعضی‌ها درگیر یک نوع نشخوار فکری می‌شوند. مثلا خاطرات بد گذشته، از دوران کودکی یا رابطه بد با شریک زندگی سابقشان را مرتب ناخواسته به هر بهانه‌ای مرور می‌کنند یا در مورد یک کار جزئی که می‌دانند انجام دادنش سخت نیست و از عهده‌اش برمی‌آیند،…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.