علائم چسبندگی رحم چیست؟ علل، تشخیص و درمان

چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن یک بیماری نادر و اکتسابی رحم است. در زنان مبتلا به این بیماری، بافت اسکار یا چسبندگی در رحم به دلیل نوعی آسیب یا تروما ایجاد می‌شود.

در موارد شدید، تمام دیواره‌های جلویی و پشتی رحم می‌توانند با هم یکی و ترکیب شوند. در موارد خفیف‌تر، چسبندگی می‌تواند در مناطق کوچکتر رحم ظاهر شود. چسبندگی‌ها می‌توانند ضخیم یا نازک باشند و ممکن است به صورت پراکنده در یکدیگر قرار گرفته یا با هم ادغام شوند.

علائم چسبندگی رحم

اکثر زنانی که سندرم آشرمن دارند پریود‌های کمی دارند یا اصلا پریود نمی‌شوند. برخی از خانم‌ها در آن زمان درد قاعدگی خود را دارند، اما هیچ گونه خونریزی ندارند. این می‌تواند نشان دهد که شما در حال قاعدگی هستید، اما خون نمی‌تواند از رحم خارج شود زیرا خروجی توسط بافت اسکار مسدود شده است.

اگر پریود‌های شما پراکنده، نامنظم یا غیاب است، ممکن است به دلیل شرایط دیگری باشد، مانند:

  • بارداری
  • فشار
  • کاهش ناگهانی وزن
  • چاقی
  • بیش از ورزش
  • مصرف قرص ضد بارداری
  • یائسگی
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

در صورت متوقف شدن یا بسیار نادر شدن قاعدگی به پزشک مراجعه کنید. آن‌ها می‌توانند از آزمایشات تشخیصی برای شناسایی علت و شروع درمان استفاده کنند.

چسبندگی رحم چگونه بر باروری تأثیر می‌گذارد؟

برخی از زنان مبتلا به چسبندگی رحم نمی‌توانند باردار شوند یا سقط مکرر دارند و احتمال سقط جنین و مرده زایی این خانم‌ها بیشتر از زنان بدون این عارضه خواهد بود.

چسبندگی رحم  همچنین خطر ابتلا به موارد زیر را در دوران بارداری افزایش می‌دهد:

-جفت سرراهی
-جفت increta
-خون‌ریزی بیش از حد

در صورت ابتلا به سندرم آشرمن، پزشکان می‌خواهند بارداری شما را از نزدیک تحت نظر داشته باشند.

درمان سندرم آشرمن با جراحی امکان‌پذیر است. این جراحی معمولاً شانس باردار شدن و بارداری موفق را افزایش می‌دهد. پزشکان توصیه می‌کنند یک سال کامل بعد از عمل را قبل از شروع به بارداری منتظر بمانید.

علل چسبندگی رحم

به گفته انجمن بین المللی اشرمن، حدود 90 درصد از موارد سندرم آشرمن پس از اتساع و کورتاژ (D و C) رخ می‌ دهد. این کار عموماً پس از سقط ناقص، حفظ جفت پس از زایمان یا به عنوان سقط انتخابی انجام می‌شود.

اگر کورتاژ بین 2 تا 4 هفته پس از زایمان برای جفت باقی مانده انجام شود، 25 درصد احتمال ابتلا به سندرم آشرمن وجود دارد. خطر ابتلا به این عارضه با انجام بیشتر روش‌های کورتاژ در یک زن افزایش می‌یابد.

گاهی اوقات چسبندگی می‌تواند در نتیجه سایر جراحی‌های لگن مانند سزارین یا برداشتن فیبروم یا پولیپ رخ دهد.

تشخیص چسبندگی رحم

اگر پزشک شما به سندرم آشرمن مشکوک باشد، معمولاً ابتدا نمونه خون می‌گیرد تا سایر شرایطی که می‌تواند باعث علائم شما شود را رد کند. آن‌ها همچنین ممکن است از سونوگرافی برای بررسی ضخامت پوشش رحم و فولیکول‌ها استفاده کنند.

هیستروسکوپی احتمالاً بهترین روش برای تشخیص چسبندگی رحم است. در طی این روش، پزشک دهانه رحم را گشاد کرده و سپس هیستروسکوپ را وارد می‌کند. هیستروسکوپ مانند یک تلسکوپ کوچک است. پزشک شما می‌تواند با استفاده از هیستروسکوپ به داخل رحم شما نگاه کند و ببیند آیا جای زخم وجود دارد یا خیر.

پزشک شما همچنین ممکن است هیستروسالپنگوگرام (HSG) را توصیه کند. از HSG می‌توان برای کمک به پزشک در مشاهده وضعیت رحم و لوله‌های فالوپ استفاده کرد. در طی این روش، رنگ مخصوصی به رحم تزریق می‌شود تا پزشک بتواند مشکلات حفره رحم یا رشد یا انسداد لوله‌های فالوپ را در اشعه ایکس تشخیص دهد.

در موارد زیر با پزشک خود در مورد آزمایش این بیماری مشورت کنید:

-شما قبلاً جراحی رحم داشته‌اید و پریود‌های شما نامنظم شده یا متوقف شده است
-شما در حال تجربه سقط مکرر هستید
-شما در بارداری مشکل دارید

درمان چسبندگی رحم

سندرم آشرمن را می‌توان با استفاده از یک روش جراحی به نام هیستروسکوپی جراحی درمان کرد. ابزار‌های جراحی کوچک به انتهای هیستروسکوپ متصل شده و برای از بین بردن چسبندگی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این روش همیشه تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود.

پس از عمل، به شما آنتی بیوتیک داده می‌شود تا از عفونت جلوگیری شود و قرص استروژن نیز برای بهبود کیفیت پوشش رحم تجویز می‌شود.

سپس یک هیستروسکوپی مکرر بعداً انجام می‌شود تا بررسی شود که عمل موفقیت‌آمیز بوده و رحم شما عاری از چسبندگی است.

ممکن است چسبندگی‌ها پس از درمان دوباره ظاهر شوند، بنابراین پزشکان توصیه می‌کنند یک سال قبل از اقدام برای باردار شدن منتظر بمانید تا مطمئن شوید این اتفاق نیفتاده است.

اگر قصد بارداری ندارید و این بیماری برای شما درد ایجاد نمی‌کند، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید.

پیشگیری از چسبندگی رحم

بهترین راه پیشگیری از سندرم آشرمن اجتناب از روش D و C است. در بیشتر موارد، باید بتوان تخلیه پزشکی را به دنبال سقط جنین از دست رفته یا ناقص، حفظ جفت یا خونریزی پس از تولد انتخاب کرد.

در صورت نیاز به کورتاژ، جراح می‌تواند از سونوگرافی برای هدایت آن‌ها و کاهش خطر آسیب به رحم استفاده کند.

چشم انداز

چسبندگی رحم می‌تواند باردار شدن را برای شما دشوار و گاهی غیرممکن کند. همچنین می‌تواند خطر ابتلا به عوارض جدی در دوران بارداری را افزایش دهد. این بیماری اغلب قابل پیشگیری و درمان است.

اگر مبتلا به چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن هستید و باروری شما قابل بازیابی نیست، با یک گروه حمایتی مانند مرکز ملی حمایت از باروری تماس بگیرید. برای زنانی که بچه می‌خواهند اما قادر به باردار شدن نیستند، گزینه‌هایی وجود دارد. این گزینه‌ها شامل رحم اجاره‌ای و فرزندخواندگی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]