واکسن آزمایشگاهی برای روماتیسم ساخته شد (آرتریت روماتوئید) – کشفی که مبتنی بر یک سرخوردگی اولیه بود!

محققان دانشگاه تولدو یک واکسن آزمایشی تهیه کرده‌اند که نویدبخش پیشگیری از روماتیسم مفصلی است. بیماری‌ای که علاج قطعی ندارد و یک بیماری خودایمنی است که باعث دردناک شدن مفاصل و تغییر شکل تدریجی آنها می‌شود.

این یافته‌ها، که در مقاله‌ای در مجله Proceedings of the National Academy of Science منتشر شده ، نشان‌دهنده پیشرفت بزرگی در مطالعه آرتریت روماتوئید و بیماری‌های خود ایمنی به طور کلی است.

روماتیسم مفصلی زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن به بافت سالم حمله کرده و آن‌ها را تجزیه می‌کند – مهمترین آن‌ها پوشش مفاصل دست، مچ دست، مچ پا و زانو است. برخی تخمین‌ها نشان می‌دهد که آرتریت روماتوئید تا 1 درصد از جمعیت جهان را درگیر می‌کند.

علیرغم شیوع بالای این بیماری، درمان قطعی برای آن وجود ندارد و داروها می‌توانند یا فقط علایم بیماری را تسکین می‌دهند یا از طرق مختلف میزان التهاب یا فعالیت مضر خودایمنی را کاهش می‌دهند. این موضوع تقریباً در مورد همه بیماری‌های خود ایمنی دیگر هم صادق است.

اما آیا واقعا می‌توان با یک واکشن از بیماری‌های خودایمنی پیشگیری کرد؟!

چاکراوارتی Chakravarti سال‌هاست که پروتئینی به نام 14-3-3 زتا و نقش آن در بیماری‌های ایمنی از جمله آنوریسم آئورت و اینترلوکین 17 که سیتوکین مرتبط با بیماری‌های خود ایمنی است را مطالعه کرده. بر اساس پژوهش قبلی آن‌ها، گروه تحقیق روی پروتئین به عنوان «محرک» بالقوه برای آرتریت روماتوئید متمرکز شده بود.

اما آن‌ها چیز متضادی پیدا کردند!

محققان دریافتند که حذف پروتئین از طریق فناوری ویرایش ژن، به جای جلوگیری از آرتریت روماتوئید، باعث آرتریت زودرس شدید در مدل‌های حیوانی می‌شود.

پس یک نظریه جدید شکل گرفت که پروتئین زتا 14-3-3 در برابر آرتریت روماتوئید محافظت‌کننده است و یک واکسن مبتنی بر پروتئین با استفاده از پروتئین خالص 14-3-3 زتا تولید شد. محققین این پروتئین را با استفاده از یک سلول باکتریایی تولید کردند.

آن‌ها دریافتند که واکسن باعث واکنش قوی و فوری -اما طولانی مدت- سیستم ایمنی ذاتی بدن می‌شود و در برابر بیماری محافظت می‌کند.

چاکراورتی گفت: «برای ما بسیار شگفت‌انگیز بود که آرتریت روماتوئید در حیواناتی که واکسن دریافت کرده بودند کاملاً از بین رفت.»

«ما طی تحقیق به چیزی کاملا برعکس تصورمان رسیدیم، اما همین بهترین نتیجه را در برداشت.»

این واکسن علاوه بر مهار توسعه آرتریت، کیفیت استخوان را نیز به میزان قابل توجهی بهبود می‌بخشد-یافته‌ای که نشان می‌دهد پس از ایمن‌سازی باید مزایای بلند مدتی داشته باشد.

در حال حاضر، آرتریت روماتوئید عمدتا با کورتیکواستروئید‌ها، دارو‌های سرکوب‌کننده سیستم ایمنی یا دارو‌های زیستی جدیدتر و هدفمندتر که یک فرایند التهابی خاص را هدف قرار می‌دهند، درمان می‌شود.

در حالی که این دارو‌های درمانی می‌توانند درد را تسکین داده و پیشرفت بیماری را کند کنند، همچنین می‌توانند بیماران را در برابر عفونت آسیب پذیرتر کرده و در مورد دارو‌های زیستی، پرهزینه باشند.

چاکراوارتی گفت: «ما در سال‌های زیادی هیچ کشف بزرگی در زمینه درمان یا پیشگیری از آرتریت روماتوئید انجام نداده‌ایم.» «رویکرد ما کاملاً متفاوت است. راهبرد مبتنی بر واکسن یک هدف جدید دارد و آن این است که بتواند آرتریت روماتوئید را درمان یا از آن جلوگیری کند. پتانسیل آن بسیار زیاد است. »

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا