درمان غیر دارویی اضطراب، افسردگی و میگرن با استفاده از نوروفیدبک
رپورتاژ
نوروفیدبک روشی برای کمک کردن به مغز توسط خود مغز است که برای درمان بسیاری از اختلالات روانی قابل استفاده میباشد. اختلالاتی مانند افسردگی، اضطراب، بیش فعالی و… همواره باعث نگرانی ما میشود. بهخصوص اینکه مصرف قرص برای درمان این بیماریها میتواند عوارض جانبی زیادی بههمراه داشته باشد.
اما با پیشرفت علم روشهای درمانی بدون قرص نیز بهوجود آمده که از مهمترین آنها میتوان به نوروتراپی وrtms اشاره کرد. در ادامه به بررسی کامل این روشها و مزایای آن در درمان اختلالات روانی میپردازیم. پس با ما همراه باشید.
نوروفیدبک چیست؟
مغز نسبت به امواجی که از اطراف میگیرد عملکردهای مختلفی از خود نشان میدهد. اگر مغز از وضعیت خود آگاهی پیدا کند میتواند نسبت به رفع نواقص و درمان آنها اقدام کند.
در این روش آگاهی لازم از راه بازخورد سریع به شخص انتقال داده میشود. در صورت تداوم این تمرینات مغز تولید امواج بیشتر را یاد میگیرد و درنتیجه عملکرد آن بهتر میشود.
این روش برای درمان اختلالاتی مانند : اضطراب، استرس، اختلالات خواب، بیش فعالی و… کاربرد دارد.
طول درمان و تعداد امواج لازم برای هر شخص بعد از شروع نوروتراپی مشخص میشود.
درمان به روش نوروفیدبک چگونه است؟
برای درمان، اولین کار آشنایی با وضعیت و عملکرد بیمار و تهیهی گزارش از آن است. حالا فرد باید روی صندلی راحتی نشسته تا سنسورهای الکتریکی به جمجمهی او وصل شود.
سنسورها فرکانسهای متفاوت مغز را نمایش میدهد. روبهروی بیمار کامپیوتری قرار دارد که سیگنالهای مغزی را بررسی میکند. به اینصورت که بیمار با زل زدن به صفحه نمایش و استفاده از امواج مغزی، فیلم یا بازی درحال پخش را هدایت میکند.
جریان یادگیری در نوروفیدبک چگونه است؟
- یادگیری هوشیار: در روش هوشیار، فرد ایجاد امواج آلفا در مغز خود را احساس میکند. همچنین میتوان گفت که ارتباط ایجاد شده بین تغییرات و نشانههای هدف، کاملا هوشیار است.
- یادگیری نیمه هوشیار: در این یادگیری، فرد هیچ احساسی در عملکرد مغز خود ندارد و تنها گمان میکند به صفحهی مانیتور خیره شده است. اما درواقع مغز بهصورت خودکار شروع به کسب آگاهی از خود و انجام تغییرات میکند.
- رشد انعطافپذیری در مسیرهای عصبی مغز: انجام مرتب نوروفیدبک باعث میشود مغز مهارتهای زیادی کسب کرده و نواقص خود را تا حد زیادی برطرف کند. این موضوع باعث رسیدن آن به حالت بهینه میشود.
- این روش بدون عوارض جانبی بوده و برای درمان بسیاری از اختلالات مغزی کاربرد دارد.
چه بیماریهایی توسط نوروفیدبک درمان میشود؟
- ADHD یا بیشفعالی
- اختلالات اضطرابی
- افسردگی
- میگرن
- ناتوانیهای یادگیری
- کمبود توجه
- اختلالات خواب
- پرخاشگری
- حافظه کوتاه مدت
- عدم توجه و تمرکز
- خشم
بررسی عوارض نوروفیدبک
با درنظرگرفتن سابقهی این روش درمانی و نبودن هیچ گزارشی مبنی بر مضر بودن نوروتراپی میتوان گفت این روش هیچ اثر بد و منفی ندارد. درواقع تنها تاثیر مضر آن میتواند عدم تغییر در علائم فرد بیمار باشد. البته برای ایجاد تغییر باید جلسات درمانی بهطور کامل تکمیل شود. اگر این اتفاق نیفتد در هر زمان که جلسات قطع شود علائم بیماری شروع به بازگشت میکند.
rtms چیست؟
آرتیاماس در واقع دستگاهی برای تحریک مغناطیسی مغز است که باعث تحت تاثیر قرار دادن فعالیت الکتریکی مغز و در نتیجه بهبود بسیاری از اختلالات میشود. در این روش پالسهای مغناطیسی وارد مغز شده و به راحتی هر بخش را بخواهد تحریک میکند.
لازم به ذکر است عبور پالسها بدون درد و خونریزی بوده و این جریان تا رسیدن به نورونهای عصبی طول میکشد.
عبور پالسها بهطور کلی باعث تقویت مغناطیسی مغز میشود. به اینصورت که با توجه به بیماری و اختلال موجود میتواند تاثیر بازدارنده یا تحریککننده روی قسمتهای خاصی از مغز بگذارد.
با توجه به ویژگیهای گفته شده متوجه شدیم این روش نیز مانند نوروفیدبک برای درمان غیر دارویی و بدون عوارض بسیاری از اختلالات مانند افسردگی، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و… مناسب است.
روش درمان با rTMS چگونه است؟
اگر آشنایی با این روش درمان ندارید باید بگوییم هیچ جای نگرانی نیست. زیرا آرتیاماس از بهترین روشهای درمان اختلالات روانی است.
اولین اقدام قبل از نشستن روی صندلی مخصوص، جدا کردن زیورآلات و اشیاء فلزی وحتی کارتهای بانکی از خود است. این وسایل بهدلیل حساسیت به جریان مغناطیسی باید خارج از اتاق درمان قرار گیرد.
حالا باید بیمار روی صندلی مخصوص بنشیند تا پزشک دستگاه کویل را با توجه به بیماری و اختلال شخص به جایگاه مخصوص متصل کند.
در این روش نورونهای تعیین شده بهواسطه تحریک الکتریکی درگیر فعالیت کوتاهی میشود که در اول دوره و با تکمیل درمان بیماریهای روحی و آسیبهای روانی تا حد زیادی بهبود مییابند.
چه بیماریهایی توسط rTMS درمان میشود؟
این دستگاه مزایای زیادی دارد و عوارض مصرف دارو را ندارد به همین دلیل اکثر پزشکان استفاده از آن را برای بسیاری از بیماریها تجویز میکنند. از جمله مهمترین این اختلالات عبارتند از:
- افسردگی
- بیماریهای استرسی
- وسواس
- پارکینسون که در افراد سالمند شایعتر است
- اسکیزوفرنی
- توهمات صوتی و شنوایی
- اختلال وسواس
- اختلالات دوقطبی
- سردردهای میگرنی
- درمان فلج صورت
- آسیبهای بهجا مانده از سکته مغزی
مزایای استفاده از روش درمانی rTMS
با توجه به گفتههای فوق و تاثیر مثبت این روش بر اختلالات مختلف لازم است مزایای استفاده از آن را نیز بدانیم:
- درمان سریع و کارآمد
- بدون درد و با کمترین عوارض
- بدون نیاز به بیهوشی
- برای بیماران مقاوم به درمان دارویی، تاثیری چشمگیری دارد
- عوارض داروها مثل بیکیفیتی در خواب و کم یا زیاد شدن آن، مشکلات معده، افزایش وزن و مشکلات جنسی در این روش وجود ندارد.
جمعبندی
نوروفیدبک نوعی بیوفیدبک است که باعث تقویت امواج مغزی میشود و برای درمان بسیاری از اختلالات مانند: بیشفعالی، میگرن، افسردگی، اضطراب، استرس و… کاربرد دارد.
خیلی از افراد دارای اختلال از عوارض جانبی دارو میترسند یا شاید بدنآنها در برابر دارو مقاومت میکند. این بیماران بهراحتی با استفاده از روشهای غیرتهاجمی میتوانند نسبت به درمان اقدام کنند.
درکنار نوروتراپی استفاده از دستگاهی بهنام آرتیآماس نیز برای درمان اختلالات مناسب است. این دستگاه باعث تحریک مغناطیسی مغز و تاثیر آن روی فعالیتهای الکتریکی مغز میشود.
روشهای فوق نسبت به دارو درمانی عوارض خیلی کمتری داشته و حتی میتوان گفت هیچگونه اثر منفی جدی ندارد. برای درمان لازم است مرکز معتبری را انتخاب کرده و تمامی جلسات تکمیل شود. مرکز اعصاب و روان نوین با دارا بودن بهترین تجهیزات در این زمینه به شما کمک میکند.