تصاویر ماهوارهای ناسا و رشد جنگلهای شبح در کارولینای شمالی
رصدخانه زمین ناسا (NASA Earth Observatory) به مناسبت فصل پاییز تصاویر قابل توجهی از جنگلهای شبح در کارولینای شمالی منتشر کرده که رشد این پدیده نادر را بهوضوح نشان میدهد. این جنگلها که در امتداد پناهگاه حیات وحش رودخانه الیگیتور (Alligator River National Wildlife Refuge) قرار دارند، پیشتر شامل جنگلهای سرسبز درختان سرو طاس (Bald Cypress) بودند؛ اما طی دو دهه گذشته، این درختان دچار خشکی شده و به حالت خشک و بیپوست، مانند شبحی از گذشته خود، باقی ماندهاند.
پدیده جنگلهای شبح زمانی رخ میدهد که دستههای زیادی از درختان به دلیل نفوذ آب شور از بین میروند. از آنجا که این مناطق عموماً در نزدیکی سواحل هستند، افزایش شوری آب باعث از بین رفتن گونههای گیاهی متکی بر آب شیرین میشود و آنها را خفه کرده و نابود میکند. تصاویر ناسا که توسط ماهوارههای لندست ۵ و ۹ (Landsat) در سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۲۴ ثبت شدهاند، تغییرات جنگلهای این منطقه طی حدود ۲۰ سال را بهخوبی نمایان میسازند. بر اساس گزارش ناسا، بین سالهای ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۹، حدود ۱۱٪ از زمینهای این پناهگاه به جنگلهای شبح تبدیل شده است. از نمای بالا، این پدیده مانند لکههایی قهوهای و سیاه دیده میشود که به آرامی به سمت داخل گسترش یافته و سرسبزی پیشین را به سایهای مرگبار تبدیل کرده است.
افزایش سطح آب دریا نیز اوضاع را وخیمتر کرده است؛ منطقه کارولینای شمالی سالانه با افزایش سطح آب دریا به میزان ۳ تا ۴ میلیمتر مواجه است، که سه برابر سرعت متوسط جهانی است. این افزایش، زیستگاههای ساحلی را تحت فشار قرار میدهد و جنگلهای سرو را که قابلیت جا به جایی ندارند، در مقابل خطر مرگ جمعی قرار میدهد.
اما رابطه مستقیم و سرراستی بین تغییرات اقلیمی و جنگلهای شبح وجود ندارد. در سال ۲۰۱۱، خشکسالی و طوفان ایرین (Hurricane Irene) باعث نفوذ آب شور به خشکی شد و باعث مرگ گسترده درختان گردید. جنگلهای شبح اکنون در امتداد سواحل شرق از ماساچوست تا کارولینا در حال گسترش هستند. بررسی اثرات طوفان ایرین نشان میدهد که افزایش متوالی طوفانها در جنوبشرقی آمریکا چشمانداز خوبی برای بقای این جنگلها ندارد و نشاندهنده گسترش بیشتر جنگلهای شبح در آینده است.