تجربه سرخوشی، شگفتی، عشق و کمالگرایی در عین سادگی در کنار هم – نگاهی متفاوت به منیفست شرکت اپل و بازسازی آن در زندگیهامان
مردم فکر میکنند که تمرکز یعنی آری گفتن به چیزی که قصد دارید روی آن تمرکز کنید. ولی این، معنیِ تمرکز نیست. تمرکز یعنی اینکه بتوانید به صدها ایده خوب دیگر، «نه» بگویید. شما مجبورید که با دقت انتخاب کنید. در واقع من به چیزهایی که انجام ندادهام به اندازه چیزهایی که به سرانجامشان رساندهام، افتخار میکنم. خلاقیت یعنی نه گفتن به هزار چیز.
اظهارات استیو جابز در همایش WWDC در سال 1997
چیز زیادی از همایش WWDC در دو روز پیش نگذشته است، در این همایش سیستم عامل مک جدید، iOS 7، مکبوک ایر جدید و مک پروی شگفتانگیز معرفی شدند، اما چیزی که تا این پست فرصت نکردم به صورت جداگانه در مورد آن بنویسم، ویدئوی کوتاهی بود که در آغاز همایش پخش شد، ویدئویی که بیانگر ارزشهای اپل بود و به حق میتوان از آن تعبیر به بیانیه ارزشها و دیدگاههای اپل یا «مَنیفست» این شرکت کرد.
در انتهای همایش هم ویدئوی زیبای دیگر پخش شد و خود تیم کوک هم بر مهم بودن ویدئوی اول تأکید کرد.
ویدئوی اول را در یوتیوب ببینید یا از سایت خورجین دانلود کنید.
این ویدئو و سخنانی که در آن گفته شد نشان میداد که راهبرد و مراد اپل در دوران پس از استیو جایز به چه صورت است.
کارزار تبلیغاتی «متفاوت فکر کنید» اپل را که پیش از این در «یک پزشک» به صورت مشروح در مورد آن نوشته بودم، به یاد بیاورید، منیفست جدید اپل به همین اندازه اهمیت دارد و نشان میدهد که در فاز بعدی تکاملی اپل باید منتظر چه چیزی باشیم.
این ویدئوی کوتاه بیانگر اشتیاق اپل برای کمال است.
قسمتهایی از متن این ویدئو:
نخستین چیزی که میپرسیم این است که میخواهیم مردم چه حس و حالی داشته باشند؟
سرخوشی، شگفتی، عشق، پیوند با هم.
سپس ما شروع به کار روی نیتمان میکنیم، این کار مستلزم صرف وقت است. در مقابل هر آری، هزاران نه وجود دارد. ما کارها را ساده میکنیم، به آنها تکامل میدهیم، آنها را میآغازیم. تا آنجا ادامه میدهیم که همه چیزهایی که رویشان کار میکنیم، آن زمان که با زندگی مردم در تماس قرار میگیرند، یارای ارتقا و بهبود زندگیشان را داشته باشند.
در ویدئوی آخر هم میشنویم:
آری! اینگونه است و این چیزی است که اهمیت دارد. تجربه یک محصول، چگونه تأثیری بر حس و حال یک فرد میگذارد. آیا زندگی را بهتر میکند؟ آیا شایستگی وجود داشتن را دارد؟ ما زمان زیادی را صرف تعدادی کمی از چیزها میکنیم تا زمانی که هر ایده که در دست داشته باشیم، توانایی بهبود زندگیهایی را داشته باشد که به آن در تماس قرار میگیرند. شما ممکن است به ندرت به چیزی نگاه کنید، ولی شما همیشه حساش میکنید. این امضای ماست. و این به منزله همه چیز است.
اپل شرکت کمالگرایی است و با این دو ویدئو در واقع خواسته است، پاسخی به منتقدانی بدهد که تصور میکنند این شرکت راه خود را گم کرده است و به مانند پیش خلاق نیست.
اپل در آغاز ویدئو رقیبانش را به چالش میکشد، همان رقبایی که همه چیز میسازند!
اگر خودتان را مشغول ساختن همه چیز کنید، چگونه میتوانید در ساخت همه این چیزها به کمال برسید؟
آیا سامسونگیها این ویدئو را جدی میگیرند و در صدد کشف رمز آن برمیآیند.
صبر کنید! شتاب نکنید و طبق معمول به این پست و ویدئوها مثل دعواهای گاه کودکانه شرکتها نگاه نکنید.
بله! درست است، اصولا راهبرد و شیوه تفکر حاکم بر اپل و سامسونگ به کلی با هم متفاوت هستند.
ما از یک سو شرکتی داریم که محصولاتش را بر اساس طراحیهای دقیق و وسواسگونه ارائه میدهد، تنوع کمی در محصولاتش دارد، سعی میکند حتی پیش از خود کاربران، به نیازهای آنها پی ببرد، بیشتر وقتها خلاق است و همواره دوست دارد «تغییر» ایجاد کند، اما خواسته یا ناخواسته کاربرانش را در زندانهایی هم اسیر میکند. اپل مثل یک «دیکتاتور خوب» در کشور آشوبزده فناوری میماند!
از سوی دیگر هم شرکتی داریم که نسبتا جوان است و سودای شماره یک شدن را دارد، مطابق با سلیقه مردم رفتار میکند و هر آنچه آنها بخواهند را اجابت میکند، دوست دارد امپراتوری خود را به هر قیمت شده گسترش دهد، دموکرات است، تغییر ایجاد نمیکند، اما خیلی زود متوجه تغییرات میشود، انبوهی از محصولات را در شکلها و ابعاد مختلف به بازارها سرازیر میکند، با تسامح باید گفت «پوپولیست» است!
باز هم عجله نکنید، آنچه که اهمیت دارد زندگیها و ارزشهای ما کاربران و مصرفکنندگان است و نه اپل و سامسونگ و شرکتهای دیگر.
این ما هستیم که بسته به نیازهای باید انتخاب کنیم و یا احیانا از خوبیها هر دو شرکت بهره ببریم.
به گمانم برای کاربر باهوش هیچ مشکل نباشد که دیکتاتور خوب و شرکت پوپولیست را به هم مشغول کند و از نتیجه رقابت این دو میوه برچیند، کمالگرایی اپل و محصولات متنوع و مطابق میل سامسونگ در کنار هم میتوانند، زندگی بهتری برای دوستداران فناوری داشته باشند.
اما بیایید فارغ از دعواهای برندها و شعارها هم به ویدئوی اپل نگاه کنیم.
کارزار تبلیغاتی «متفاوت بیندیش» اپل، حاوی راهبردهای فلسفی برای زندگی ما بود، میگفت که اگر در زندگیتان سودای ایجاد تغییر و نوآوری دارید، از وصلههایی مثل دیوانگی، سرکشی و نخاله بودن نهراسید و راه خودتان را بروید، چرا که «کسانی که آن قدر دیوانه باشند که در فکر عوض کردن دنیا باشند، همانهاییاند که از عهده این کار برمیآیند.»
این ویدئوی جدید هم اندرزهایی قابل تأمل دارد. تفاوتی نمیکند که شما چه کاری داشته باشید، در هر کاری که باشید خیلی خوب است که همین کمالگرایی ادعایی اپل را داشته باشید، بتوانید روی کارهایتان تمرکز کنید، بتوانید به ایدههای خوب، اما متضاد و مزاحم، با شهامت نه بگویید.
سعی کنید تغییر ایجاد کنید و روی زندگی اطرافیانیتان تأثیرگذار باشید؛ آنچنان که در پایان یک عمر زندگی برای آنها، زمانی که از شما یاد میکنند، بگویند که برایشان اینها را به ارمغان آوردهاید:
سرخوشی، شگفتی، عشق.
طوری که بتوانید به پشت سر نگاه کنید و بگویید علیرغم همه فراز و نشیبها، شما سبک و سیاق خاص خودتان را در زندگی داشتهاید، همان حس و حالی که ترانه My Way فرانک سیناترا ایجاد میکند!
این نوشتهها را هم بخوانید
نمی دونم چرا وقتی امکانات جدید ios7 رو دیدم یاد گوشیه HTC Desire که 2-3 سال پیش داشتم افتادم
امید وارم اندرویید4.3 کپی نباشه چون این حرف رییس بخش کروم و اندروید گوگل بیشتر شبیه کسی که میخواد …..کنه
Excited to try out iOS7 beta, guess I need to register as a developer first:)
— sundarpichai (@sundarpichai) June 11, 2013
این که خواسته مسخره کنه مشتی.
جددا اوه اوه
عزیزم، ازونجائی که تغییرات جدید iOS7 به نحوی رفع خیلی از کاستیهای اپل در قیاس با رقبا بوده و در واقع همونطوری که توی سایت The Verge اومده ویژگیهای iOS 7 رو میشه در سیستمعاملهای حتی پالم قدیمی هم یافت واسه همین چیز جدیدی واسه ارائه نداشته اما:
اپل ویژگیهای جدیدی که به سیستم عاملش ارائه کرده هرچند در پاسخ به امکانات رقبا بوده (بخصوص اندورید و وینن۸) اما این کار رو خوب انجام داده، یعنی مثل اگه control panel با quick access ارائه کرده خوب انجامش داده.
اون چیزی که مختص اپله: ۱) طراحی و سبک طراحیش هست که به نظر من زیباست ۲) یکپارچگی در طراحی هست و ۳) عدم انعطاف پذیری کما فی السابق….
در مورد مقاله هم به نظر من آقای دکتر من با نظراتتون تا حدی موافقم (هرچند کمالگرائی شاید ترجمهی خوبی نباشه و معمولا یک واژهی منفی حداقل از دید روانشخاتیش هست) اما پشت تبلیغات اینچنین چیزی عمیقتر از پول و برندسازی نمیبینم. اینا همش بحثهای تبلیغاتی هست…
بله دوست عزیز همین طور که شما در مورد ویژگی های جدید می گید در واقع این توییت از ریس بخش اندرویید که در کنفراس در محاصبه با سایت ایگجت حضور داشت وبعد از تعریف های که سیستم جدید کرد در مورد اینکه اپهای جدید گوگل به چه سمتی خواهند رفت و در مورد نقشه گوگل و…. پرسید درانتها این توییت هم گذاشته
اخه من که همه مطلب رو نباید بگم که شما متوجه کمی خودتون مطلب کامل دنبال کنید بد نیست این توییت بعد از محاصبه با ایشان بهد از نطق اصلی که اون حرفاش و بعد این توییت نشان کپی میده عزیز جان
پست قشنگی بود، و لایق ویدئوی زیبای اپل هم!
واقعاً همونقدر که دیکتاتوری و تمامیتخواهی برازنده اپل هست، پوپولیستی هم درخور سامسونگه. اما نکته سامسونگ اینه که علیرغم پوپولیست بودنش هدف سوئی نداره، و برعکس فضا رو رقابتی تر میکنه که اپل مجبور میشه برای حفظ مشتریهاش تا حدی (مشابه iOS7) کوتاه بیاد!
لینک ویدئو تو خورجین کار نمیکنه.
جالب بود… هم متن فیلم اپل هم نظر نویسنده،این طرز نگاه به یک فیلم تبلیغاتی که شاید یکی مثل من ساده ازش می گذشتم خیلی برام جالب بود ممنون
توی گوگل ریدر مطلبتون رو خوندم، گفتم بیام از تحلیل خیلی خوبتون تشکر کنم. ممنونم. قلمات سبز.
اپل به نوعی رفتار میکنه که هر حرکتش مستلزم تفسیر و اندیشه زیاد هست، من اون مطالب کارزار متفاوت بیندیش رو خونده بودم، یک تبلیغ ساده آنها در واقع یک راهبرد و فلسفه طولانی هست، همینها هست که به یک شرکت روح میده، به نظر من تا روح در کالبد صنعت و شرکتها نباشه، نمیتونن به موفقیتهای بزرگ برسن.
دکتر فکر کنم توی کار تفسیر سیاسی هم بودی، همین طور زیبا مینوشتی و متفاوت. ممنون
امیدوارم جماعت ایرانی که خیلیهاشون حال ندارن این متن را تا به انتها بخونن، اینقدر همیت داشته باشن که دنبال چنین فلسفه زندگی باشن. بعیده، بیهودگی موج میزنه. بگذریم.
شرکتهای بزرگی مثل IBM، مایکروسافت و موتورولا، حتی یک صدم اپل هم ادعا ندارند! واقعا این همه “ادعا”ی صرف گوش فلک هم کر کرده دیگه! تاریخ نشون داده که غرور همیشه باعث شکست میشه، و قطعا در مورد اپل هم همین اصل تکرار خواهد شد، فقط باید صبر کرد تا روزش به زودی فرا رسد.
به قول IBM کبیر: Think
دقیقا درست گفتی. من که بالشخصه از هر شرکتی که مدام در حال اعلام برتر بودن و متفاوت بودن خودش باشه و همه دستاوردهای خودش رو “فوق العاده” بدونه و طوری القا کنه که گویی فقط اونه که ایده های جدید و خوب داره و ایده های بقیه یا کپیه و یا بدرد نمی خوره و مسخره است بدم میاد. مهم نیست این شرکت اپل باشه یا سامسونگ یا مایکروسافت یا گوگل یا حتی یک شرکت کوچک.
من وقتی که کنفرانسهای اپل رو دنبال می کنم اینقدر از لحنشون و طرز فکرشون بدم میاد که حتی نمی تونم از دستاوردهاشون که واقعا بعضیهاشون ارزشمند و زیبا هستند لذب ببرم. با اینکه از iphone و Mac خوشم میاد ولی مطمئنم هیچ وقت سمتشون هم نمی رم مگر اینکه مجبور بشم.
کم و بیش این پست بوی انتخابات رو می ده.
پست قشنگی بود
سلام
پست خوبی بود….همیشه فلسفه کاری شرکتهای بزرگ میتونه کمک خوبی باشه برای کسایی که میخان استارت آپ راه بندازن یا اصلا تو زندگی روزمره توی رسیدن به هدفشون ضعیف شدن.
ولی میشه یه درخواست کنم؟
به قول دوستان در یکی از تالار های گفت و گو، ما قند شکن نداریم بتونیم بریم یوتوب و فیلم بنگریم! (جدا از شوخی من دیروز تقریبا ۵ ساعت طول کشید تا بتونم برم به فی…س….بو…..ک تا بتونم کاور فوتو رو به عکس ۹۷ کیلوبایتی که خودم گرفتم آپدیت کنم!….میشه آدرس هایی مثل خورجین یا آپارات رو بیشتر استفاده کنید؟….مرسی:)
اپل شرکتی نیست که محصولی رو از روی اجبار رقبا بده بیرون ، به نظر من اگر ریزکاری های این شرکت رو در چند سال اخیر مشاهده کنیم به این نتیجه میرسیم که طی یک دوره اپل یه جهش سخت افزاری انجام میده (مثلا آی فون یا آی مک ) بعد جهش بعدی روی نرم افزار تمرکز میکنه ، مثلا کاری که بعد آی فون ۵ انجام داد که نظر سخت افزاری میشه گفت خیلی جلوتر بود ولی نرم افزارش رو الان داره تو این کنفرانس بهبود میده ( یا به اصطلاح روی آی او اس جدید مانور میده )! بدون شک میشه گفت در حال حاضر باید آماده محصول جدید سخت افزاری اپل بود چون آخرین کنفرانش مربوط به بهینه سازی های نرم افزاری بود . اپل تا به حال که همیشه برگ برنده ای داشته و داره شاید دلیلش تمرکز روی چند وسیله خاصه ! همین مطالبی که تو این پست بودند !