فیلم شب قوزی (فرخ غفاری،1343) – بررسی ، نقد و تحلیل و داستان کلی

0

کوشش فرخ غفاری و جلال مقدم (نویسنده فیلمنامه) در شب قوزی معطوف به بازسازی قصه‌ای از «هزار و یک شب»(ترجمه عبد الطیف طسوجی تبریزی) در قالب جدید و با دیدی نوآورانه است. کوشش آن‌ها بر این بوده است تا ضمن وفاداری به اصل متن، مایه نهفته در آن را طبق وضیعت اجتماعی جدید نشان دهند. فیلمنامه‌نویس‌ها و کارگردان با ذوق‌آزمایی‌های خاص خود، عصاره این داستان کهن را به زمان معاصر پیوند زده‌اند. تلاش فرخ غفاری برای برخورد نوآورانه و بدیع با افسانه‌های «هزار و یک شب» به نوبه خود منحصربه فرد است، گرچه او با روی آوردن به عنصر تفنن و تهییج فیلمش را از نیروی بلاغت لازم تهی ساخته، اما دست کم این نکته را فراموش نکرده که مضامین سنتی و افسانه‌ای را با عناصر تازه پیوند بزند. داستانی که جلال مقدم و فرخ غفاری فیلمنامه شب قوزی را برمبنای آن نوشتند، شهرزاد قصه‌گو در شبانه بیست و ششم تا میانه سی‌وسوم برای شاه قصی تعریف می‌کند.

کارگردان با انگشت گذاردن بر مرگ اصغر قوزی گوشه‌ای از روابط معیوب و خلق‌وخوی ناپسند آدم‌های متعین و مفت‌خور و هرزه‌گرد جامعه را به نمایش می‌گذارد؛ مردمی که به شیوه‌های گوناگون به زندگی باشکوه خود کرده‌اند و پاسبان‌های نیمه مستی که شب‌های پرعیش‌ونوش آنان را پاسداری می‌کنند.

فیلم عصاره قصه شهرزاد رادستمایه خود قرار داده و آدم‌های داستان به جز اصغر قوزی جای خود را به آدم‌های دیگر داده‌اند که خصوصیات فردی و اجتماعی‌شان با آدم‌های داستان به کلی متفاوت است. از این لحاظ در مقایسه تطبیقی فیلم و قصه بیشتربه شرح موارد موفقیت و عدم موفقیت کارگردان در انتقال مایه اصلی خواهیم پرداخت.

برای این منظور موضوع اصلی فیلم را مرورمی‌کنیم: اصغر قوزی عضو یک بنگاه شادمانی است. شبی بعد از پایان برنامه گروه در خانه اعیانی، خانم میزبان یادداشتی، شامل صورت اسامی افرادی که فعالیت غیرقانونی می‌کنند به قوزی می‌دهد تا به شخص ثالثی برساند. اصغر و دو تن از یارانش (یک زن و مرد) برای صرف ته مانده شام مهمانی به خارج شهر می‌روند. موقع شام یکی از دوستان او برای خنده و سرگرمی لقمه بزرگی در دهان قوزی می‌گذارد که سبب مرگ او می‌شود. زن و مرد هراسان تصمیم می‌گیرند که او را نزد پزشک ببرند. جسد را در چادرشبی می‌پیچند و روانه می‌شوند؛ اما از ترس پاسبان‌های کشیک، قوزی را در راهروی آرایشگاهی رها می‌کنند. صاحب آرایشگاه و مستخدم او که آماده سفر و حمل قاچاق هستند با دیدن جسد می‌کوشند آن را از محل کار خود دور کنند، اما چون قادر به فریب پاسبان‌ها و چند مزاحم که اطراف خانه گرد آمده‌اند نیستند، جسد را به خانه همسایه می‌اندازند. مرد همسایه که مشغول تدارک جشن عروسی دخترش است، با تقلای زیاد جسد را به خارج از خانه می‌برد. این بار جسد نصیب مرد مستی می‌شود که او هم به خالی کردن جیب‌هایش مشغول می‌شود. خانمی که نامه محتوی صورت اسامی افراد را به اصغر داده از روی بام خانه مجاور که در آن مهمانی شلوغی برقرار است-و شاهد کل قضایا بوده-به تعقیب مرد مست می‌پردازد. مرد مست در ازای دادن یادداشت از خانم درخواست مبلغی پول می‌کند. بدین ترتیب در حین درگیری زن و چند نفر از نزدیکان او با مرد مست، پلیس سر می‌رسد و کلیه افراد مشکوک و مجرم و درگیر در جریان را دستگیر می‌کند.

فیلم با مترسکی از قوزی در کنار تماشاخانه قمر شروع می‌شود که بندی به گردن و کلاهی با دو شاخ به سر دارد. داخل تماشاخانه، قوزی در حال اجرای نقش دیو است. پس از آن گروه نمایش خود را برای رفتن به خانه‌ای اعیانی آماده می‌کند. این بخش از فیلم-قبل از عنوان‌بندی- شناختی کلی از وضع و حال رقت‌بار قوزی به دست می‌دهد: 1-در قصه و فیلم قوزی دلقکی است که با ادا و اطوار در شب‌های پرعیش‌ونوش اشخاص مرفه گذران زندگی می‌کند.

2-درقصه، قوزی به دلیل شیرین کاری‌هایش مورد لطف و عنایت سلطان است که اقداماتی برای دستگیری (به تصویر صفحه مراجعه شود) مسبب اصلی خفه شدن او انجام می‌دهد. در فیلم اصغر قوزی مورد لطف و علاقه خانم میزبانی است که جشنی برپا کرده است. البته نوع علاقه آن‌ها به قوزی فرق دارد. علاقه سلطان به قوزی راست است و او صادقانه در صدد مجازات مسبب خفه کردن او برمی‌آید. درحالی‌که خانم میزبان پس از اطلاع از مرگ قوزی می‌گوید: «خودش یه قاز ارزشی ندارد، فکر لیست هستم که اسم همه توش نوشته شده.» اگر در قصه مانند «همه ماجراهای اساطیری و فولکلوریک ما، انسان به‌راستی و درستی، به عدالت وبه حمایت از درماندگان دعوت می‌شود و جدایی، یأس، خیانت و بزدلی در مقایسه و سنجش با برتری معنوی، پاکیزگی اخلاقی، محبت صادقانه و عشق پاک، خوار شمرده می‌شود.» در فیلم آدم‌ها به گونه‌ای دیگر نشان داده می‌شوند.

3-آدم‌های قصه و فیلم تا حد ابلهانه‌ای ساده لوح هستند. البته این اغراق در فضای غیرواقعی و افسانه‌های هزار و یک شب شگفت‌آور نیست، اما کوته‌فکری و ابلهی آدم‌هایی که در فیلم با جسد اصغر مواجه می‌شوند، به دل نمی‌نشیند. قصه فضایی افسانه‌ای دارد و فیلم مایه‌ای خنده‌دار. افسانه‌ای بودن قصه و خنده‌دار بودن فیلم موجب شده است که مخاطب امروزی (خواننده و بیننده) داستان را جدی تلقی نکند. بنابراین کوشش‌های نویسنده داستان «خیاط و قوزی و یهودی و آشپز ارمنی» برای ایجاد کردن هیجان از طریق مهیا کردن وسایل به دار آویختن آدم‌ها و پاس دادن جسد قوزی به اشخاص مختلف در فیلم(که البته در قصه هم هست) برای پلیسی کردن آن به تنهایی کارساز نبوده‌اند.

آنچه از همان ابتدا به فیلم حالتی غیرواقعی و کمیک می‌دهد، چگونگی مرگ قوزی و پیچاندن او در چادرشب و جا زدن او به عنوان بچه شیرخواره است. مرد و زن در حالی که قوزی را در بغل گرفته و در جست‌وجوی دکتر هستند، به مردی با ظاهر آراسته برخورد می‌کنند. زن می‌گوید: «بچه‌ام مریض شده» و مرد فکل کراواتی که متعادل به نظر نمی‌رسد، حرف‌های احمقانه‌ای تحویل آن‌ها می‌دهد. مثلا درباره آدرس دکتر می‌گوید: «کوچه اول دست چپ. کوچه سوم دست راست.» حماقت و کوته نظری تقریبا همه آدم‌ها به جز مردی که سیاه مست است، غیر قابل توجیه است. در واقع معقولانه‌ترین سخنان از دهان مرد مستی که با جسد اصغر قوزی مواجه می‌شود بیرون می‌آید. او می‌گوید: «دادا بی‌زحمت آتیش داری. با توام. با داداشیت قهری. نمی‌دی کبریتتو. چته. دلخوری. مریضی. نکنه خوابیدی. شاید مردی. آره، کارت تمومه. اما چرا وایساده مردی. اونم با این لباس. منو باش که دارم مرده رو استنطاق می‌کنم. بشینی بهتر نیست. آره، این‌جوری. بشین. هر کی یه جوری می‌میره. خب، حالا اون کبریتتو با اجازت ورمی‌دارم. وقتی زنده بودی لابد سیگار نمی‌کشیدی، به خیال اینکه مبادا زودتر می‌میری، حالا دیدی اخوی (کیف پول اصغر را در می‌آورد). پس از بی‌پولی نمردی. حتما دق کشت کردن. خیلی دلم می‌خواست ‌ زنده بودی و باهات درددل می‌کردم. آره، خب. با اجازه‌ات من اینو ورمی دارم. واسه تو چه فرقی می‌کنه. عوضش می‌رم به سلامتیت می‌خورم. آره، زنده باشی. ما رفتیم، دیدار به قیامت.»

به‌طور کلی آدم‌های شب قوزی چهار دسته‌اند: یک دسته آدم‌های ساده‌لوح و خوش‌باور که تا حد زیادی ابله می‌نمایند، مثل اعضای گروه نمایش تماشاخانه قمر، مرد عابر فکل کرواتی و پیرمردی که می‌خواهد دخترش را به خانه شوهری ناخواسته بفرستد؛ دوم، دیگر آدم‌هایی که از پر قنداق‌شان بدجنس بوده‌اند، مثل زن متمکنی که فهرست اسامی گروه مجهول الهویه‌ای را به اصغر قوزی می‌دهد تا به رئیس باند برساند، شوهر او و اطرافیانش و صاحب آرایشگاه جمال که می‌خواهد جنس قاچاق از کشور خارج کند؛ سوم، آدم‌های بی‌بندوبار و الکی خوش که در تمام فیلم یا در حال عیش‌ونوش هستند یا رقص و دست‌افشانی و بالاخره پاسبان‌های وظیفه‌شناس و افسر نگهبانی کلانتری که می‌خواهند نظم را بین این سه گروه برقرار کنند. دزدان و قاچاقچی‌ها را به دام بیندازند، مجلس عیاشی و رقاصی جوانان بی‌بندوبار را برقرار نگاه دارند و آدم‌های ساده‌دل و از همه‌جا بی‌خبر را از زیر تیغ مجازات دور کنند. جمعیت شب قوزی را چنین آدم‌هایی تشکیل می‌دهند. فرخ غفاری و جلال مقدم (که نویسنده گفت‌وگوهای فیلمنامه هم هست) برای آنکه فضای پرهرج‌ومرج و اعمال خلاف پاره‌ای آدم‌ها را به نحو موثرتری نشان بدهند زمان وقوع ماجراها را نسبت به داستان محدودتر انتخاب کرده‌اند: چهار پنج ساعت از ساعت‌های اولیه شب.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس‌های تاریخی که با دیدن آنها درمی‌مانیم که آنها واقعا در گذشته گرفته شده‌اند یا در یک آینده بهتر و…

گذشته بهتر بود یا آینده. این یک سوال باستانی است. معمولا ما تصور می‌کنیم که ترجیح دادن گذشته، تنها یک حس نوستالژیک خام است. چیزی که بن‌مایه فیلم نیمه‌شب در پاریس هم بود.اما گاهی ما پیش خودمان فکر می‌کنیم که این ترجیح و دوست داشتن، شاید…

گالری عکس: طراحی‌های داخلی و خارجی افتضاح و عجیب که با کمی قدرت شبیه‌سازی مغزی رخ نمی‌دادند!

چیزی که من اسمش را می‌گذارم شبیه‌سازی مغزی واقعا چیز لازمی در زندگی و کار است. یعنی اینکه بتوانید قبل از جابجایی و ساختن اجسام در ذهن تجسمش کنید و بعد حین کاربری‌های مختلف تصورش کنید و پیش‌بینی کنید که کجای کار می‌لنگد.فکر کنم از زمان…

در جریان قرار و ملاقات (برای انتخاب همسر) چه آداب معاشرت و نکاتی را باید رعایت کنیم؟

آداب قرار ملاقات به مجموعه‌ای از رفتار‌ها و انتظارات قابل قبول اجتماعی اشاره دارد که معمولاً هنگام قرار ملاقات رعایت می‌شود. در اینجا چند دستورالعمل کلی وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:وقت‌شناس باشید: به موقع برسید یا به طرف دیگر…

کسانی که توهم خاص و عجیبی دارند: ما از ستاره‌های دیگر آمده‌ایم و فرازمینی هستیم! پدیده Starseed

ممکن است خیلی احمقانه به نظر برسد. اما افرادی هستند که معتقدند از سایر سیارات به زمین آمده‌اند تا به شفای سیاره زمین کمک کنند و بشریت را به «عصر طلایی» هدایت کنند و به دوره‌ای از خوشبختی، شکوفایی و موفقیت برسانند!جستجوی اینترنتی این…

مجموعه‌ای از تصاویر عجیب و غریبی که در گوگل مپ و گوگل استریت دیده شده‌اند!

گوگل مپ بسیار کار راه‌انداز است و گوگل استریت اصلا اگر سرعت اینترنت اجازه بدهد، اجازه جهانگردی مجازی به ما می‌دهد.اما برخی اوقات اشخاص به صورت تصادفی و یا حین وب‌گردی‌های طولانی تصاویری در این سرویس‌های گوگل شکار کرده‌اند که بسیار بامزه…

۱۰ واقعیت جذاب درباره جی رابرت اوپنهایمر -پدر بمب اتمی و سوژه فیلم جدید کریستوفر نولان

جولیوس رابرت اوپنهایمر بیشتر به عنوان فیزیکدانی شناخته می‌شود که به ساخت اولین بمب اتمی کمک کرد. اما سنگ‌ها و کانی‌ها عشق اول او بودند و او همچنین شاعرمسلک بود.اوپنهایمر آزمایشگاهی را رهبری کرد که اولین بمب اتمی را ساخت و با موفقیت…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.