معرفی کتاب: روشنگری شگفتانگیز پروفسور کاریتا

کتاب خوب پیدا کردن، کار سادهای نیست. اما اگر مدتی در اقیانوس کتابها غوطه خورده باشید، میتوانید ترفندهایی برای پیدا کردن کتاب خوب مطابق با سلیقه خودتان پیدا کنید و یک حس ششم خوب هم پیدا میکنید.
به این ترتیب میتوانید در گوگل در مورد یک کتاب سریع جستجو کنید و نیز میتوانید از روی عنوان کتاب یا اعتیار ناشرش به نتایجی برسید. من حتی با ورق زدن سریع کتاب، خیلی سریع کلیدواژههایی را در صفحات کتاب اسکن میکنم و معمولا کمتر پیش میآید که از انتخاب و خرید کتابی سرخورده بشوم
در این ساعتهای مانده به سال نو با خودم فکر کردم که بد نیست، یکی از این کتابها را خیلی مختصر و مفید معرفی کنم.
اگر با کتاب دنیای سوفی یا کتابهای داستانی با بنمایه سیاسی میانه خوبی دارید، احتمال زیادی دارد که از کتاب روشنگری شگفتانگیز پروفسور کاریتا با عنوان اصلی The Curious Enlightenment of Professor Caritat هم خوشتان بیاید.
این کتاب را استیون لوکس در سال ۱۹۹۵ نوشته است و خوشبختانه کتاب را نشر نیلوفر با ترجمه مانی صالحی علامه منتشر کرده است.
داستان کتاب از آنجا شروع میشود که پروفسور نیکولاس کاریتا در دنیای تخیلی به نام نظامآباد یا Militaria دستگیر میشود چرا که به دشمنان کشور -یعنی خوشبینها- تعلق خاطر پیدا کرده است.
جاستین -دانشجوی سابق او- پروفسور کاریتا را میرهاند تا عازم یک سفر نمادین شوند: پیدا کردن بهترین دنیای ممکن یا همان آرمانشهر یا اتوپیا.
سفر آنها از شهر حسابکده در فایدهآباد شروع میشود …
متوجه شدید؟!
ما با یک کتاب جالب روبرو هستیم که در آن در قالب یک داستان، انواع سیستمهای حکومتی از لحاظ پتانسیل برقراری آرمانشهر با هم مقایسه میشوند و مشخص میشود که هر یک از آنها چه معایبی دارند و در مقام عمل با ایدئولوژی برپاکننده خود، فاصله میگیرند و رخنهپذیر میشوند.
وقتی کتاب را میخوانید، متوجه میشوید که انگار روح سفرهای گالیور، دنیای سوفی و مزرعه حیوانات و ۱۹۸۴ در آن دمیده شده است.
تقریبا با اطمینان میتوانم بگویم که این کتاب ارزشمند، در دنیای آشفته نشر و تبلیغات کتاب ما در ایران، یکی از مغفولترین و مظلومترین کتابهای تازه است!
ایده نوشتن این کتاب وقتی به ذهن استیون لوکس رسید که سازمان عفو بین الملل از او برای سخنرانی عمومی در آکسفورد دعوت کرد. همینجا بود که او در ذهنش شخصیت تخیلی پروفسور نیکولاس کاریتا را خلق کرد تا در قالب داستان استدلال کند که اگر دنیاهای ایدهآل فیلسوفان بزرگ بتوانند ایجاد شوند، ما عملا با چه دنیاهایی روبرو خواهیم شد.
پس خلاصه کنم، اگر سرگشته کار دنیا و سیستمهای ادارهکننده ناقص آن هستید و با خودتان مدام کلنجار میروید که آیا واقعا ساخت دنیاهای بهتر ممکن است، مطالعه این کتاب میتواند برایتان بسیار تاملبرانگیز و جالب باشد.
اگر کتاب را خواندهاید، مایلم که نظر شما را بدانم.