بزرگترین تفاوت مکبوک ایر و مکبوک پرو جدید فقط یک فن است؛ آیا داریم به عصر مکبوکهای بدون فن نزدیک میشویم؟

کمی عجیب است که اپل تصمیم گرفته به طور همزمان مکبوک ایر جدید و مکبوک پرو ۱۳ اینچی را وارد بازار کرده و به فروش برساند.
چون تفاوت قیمتی آنها زیاد است؛ مکبوک ایر ۹۹۹ دلار و مکبوک پرو با قیمت اولیه ۱۲۹۹ به فروش میرسند اما در بسیاری از ویژگیها و مشخصات سختافزاری مشابه هستند.
هر دو لپتاپ از پردازنده اپل سیلیکون M1 به همراه مشخصات یکسان حافظه رم، فضای ذخیرهسازی، درگاهها و صفحهنمایش سود میبرند.
شاید بزرگترین تفاوت و دلیل خرید یکی از این دو لپتاپ فقط سلیقه و طرفداری از یک محصول باشد. البته، میتوان یک تفاوت نسبتا مهم پیدا کرد و آن هم فن خنککنندهای است که اپل در مکبوک پرو تعبیه کرده است:
حتی این دو لپتاپ در اندازه و ضخامت هم مشابه هم هستند و فقط مکبوک ایر به اندازه بسیار کمی نازکتر است که شاید اصلا به چشم نیاید. مدتها است که لپتاپ مکبوک ایر اپل دیگر واقعا «Air» نیست و کاربری هم به خاطر نازکی زیاد آن در مقایسه با مکبوک پروها، این لپتاپ را نمیخرد.


نباید وجود فن در یک لپتاپ را دست کم بگیرید. یک حقیقت کاملا مشخص و ثابت شده وجود دارد؛ اینکه اگر شما به یک پردازنده، سیستم خنککننده و فن بدهید؛ خیلی سریعتر کار میکند و کارایی بهتری دارد.
کارکرد طولانیتر در اوج کارایی
در پردازندهها واحد TDP یا thermal design power یک معیار مناسبتر برای نشان دادن کارایی نسبت به سرعت کلاک گیگاهرتز است. چون ضعیفترین لپتاپها و گوشیهای تلفن همراه امروزی میتوانند سرعت کلاک چند گیگاهرتزی داشته باشند. اما زمانی که داغ میکنند؛ کاراییشان به شدت افت میکند.
فن میتواند باعث به جریان افتادن هوا در فضایی بسیار کوچک باکس محصول شود و سریعا گرمای تولیدی پردازنده و دیگر قطعات را پایین بیاورد. فن کمک میکند یک دستگاه مدت زمان طولانیتری در اوج بار کاری خود کار کند و افت کارایی نداشته باشد ولی در دستگاههای بدون فن، به محض اینکه گرمای زیادی تولید شد؛ باید به سرعت سرد شود و گرنه خطرناک است.
این دقیقا اتفاقی است که در محصولات جدید اپل مبتنی بر پردازنده M1 رخ میدهد. اپل به سایت ورج گفته است که عملکرد پردازنده و کارایی هر سه محصول مکبوک ایر، مکبوک پرو و مک مینی یکسان است ولی چون مکبوک پرو و مک مینی دارای فن هستند؛ مدت زمان طولانیتری میتوانند در یک اوج بار کاری کار کرده و عملکرد خود را حفظ کنند.
اپل سعی میکند دو روش را داشته باشد. ابتدا که مکبوک ایر را معرفی کرد؛ نداشتن فن را ستود و سپس سراغ تعریف و تمجید از سیستم خنککننده فعال مبتنی بر فن در مکبوک پرو و مک مینی رفت.
باید ببینیم در آینده و پس از انتشار نتایج محکزنی، کارایی مکبوک ایر و مکبوک پرو چگونه است.
چند تفاوت جزئی دیگر هم این دو لپتاپ جدید اپل دارند:
۱- مکبوک ایر ۹۹۹ دلار با ۷ هسته پردازشی گرافیکی (GPU) به جای هشت هسته عرضه میشود. چون اپل با روشی موسوم به binning یک هسته را قربانی دیگر هستههای ضعیف میکند.
۲- در مکبوک ایر ۱۲۴۹ دلاری شاهد ۸ هسته GPU و ۸ هسته CPU هستیم که دقیقا مشابه مکبوک پرو ۱۳ اینچی با قیمت ۱۲۹۹ دلار هستند.
۳- در مکبوک پرو ۱۳ اینچی شاهد باتری بزرگتری (۵۸.۲ وات ساعت نسبت به ۴۹.۹ وات ساعت) هستیم که باعث افزایش ۲ ساعتی شارژ باتری نسبت به مکبوک ایر میشود.
۴- مکبوک پرو ۱۳ اینچی از روشنایی بالاتری در صفحهنمایش برخوردار است (۵۰۰ نیت در مقابل ۴۰۰ نیت).
۵- مکبوک پرو ۱۳ اینچی با ویژگی Touch Bar و کلیدهای تابعی عرضه میشود ولی هر دو لپتاپ از حسگر اثر انگشت Touch ID سود میبرند.
و در آخر شاید برای شما جالب باشد بدانید که هر دو لپتاپ نهایتا میتوانند ۱۶ گیگابایت حافظه رم داشته باشند که محدودیت پردازنده M1 است.
حالا، به نظر شما مکبوک ایر ۲۰۲۰ ارزش خرید دارد یا مکبوک پرو ۱۳ اینچی و چرا؟
اطاعت زامبی وار طرفداران اپل داره اون رو شرورتر میکنه به طوری که قدم اول میاد شارژر و هندزفری آیفون رو بر میداره و حالا هم به خاطر یه فن برچسب پرو رو لپتاپش میزنه و با یه قیمت خیلی گرون تری میفروشه!!!