درمان کم خونی با فرآورده های زنبور عسل

رپورتاژ

به کاهش گلبول‌های قرمز و کاهش ظرفیت انتقال اکسیژن در بدن، کم‌خونی گفته می‌شود.

آنمی یا کم‌خونی زمانی به وجود می‌آید که بدن نتواند به‌اندازه نیاز بافت‌ها و اندام‌ها سلول‌های قرمز را تولید و به رگ‌ها تزریق کند. سلول‌های قرمز خون یا RBCها حاوی هموگلوبین و آهن هستند و با کمک این دو مولکول اکسیژن را به تمام اندام‌های بدن منتقل میکنند.

فردی که کم‌خون است همواره احساس خستگی و بی‌رمقی را در طول روز همراه خود دارد و این حالت تأثیر زیادی بر کاهش کیفیت زندگی او میگذارد.

همچنین احساس سرما و رنگ پریدگی از علائم دیگر کم خونی هستند و همه این عوارض به دلیل نرسیدن اکسیژن کافی به اندام‌ها و بافت‌های بدن به وجود می‌آیند.

کم خونی یکی از بیماری های رایج در بین همه جوامع است. هرچند برخی گمان می کنند که کم خونی بیشتر مربوط به خانم ها است تا آقایان، اما آمارها نشان می دهد که کم خونی در مردان نیز رایج است و بیشتر از دو میلیارد نفر در جهان یعنی معادل ۳۰ درصد جمعیت کره زمین مبتلا به انواع کم خونی هستند.

چندین نوع مختلف کم خونی وجود دارد اما ویژگی مشترک همه آن‌ها این است که تعداد سلول‌های قرمز در خون کاهش پیدا می‌کند.

در واقع کم شدن تعداد RBCها ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد:

  • بدن به خاطر کمبود آهن به درستی قادر به تولید هموگلوبین نیست. (آنمی فقر آهن)
  • مغز استخوان به دلیل عدم دسترسی به ویتامین‌ها توانایی تولید سلول‌های قرمز را ندارد. (کمبود ویتامین B12)
  • گلبول‌های قرمز تولیدشده سریع‌تر از زمانی که انتظار میرود از بین میروند. (آنمی همولیتیک)
  • گلبول‌های قرمز دچار نقایص ژنتیکی هستند. (آنمی سلول داسی شکل)
  • مغز استخوان دچار نارسایی اکتسابی و عدم توانایی در تولید RBCها شده است. (آنمی آپلازی- آنمی فانکونی)
  • کم‌خونی به دلیل پیروی از رژیم غذایی خاص ایجاد شده است. (آنمی گیاهخواری یا وگان)

مهم‌ترین علت کم‌خونی کم بودن آهن در بدن است. این نوع از کم خونی که بسیار شایع است به کم‌خونی فقر آهن معروف است. بدن برای ساختن هموگلوبین به مقدار مشخصی آهن نیاز دارد اگر آهن تأمین نشود تولید هموگلوبین و در نتیجه سلول‌های قرمز دچار اختلال می‌شوند.

از دلایل دیگر کم خونی موارد زیر را میتوان بیان کرد:

  • رژیم‌های غذایی فاقد ویتامین B۱۲
  • اختلالات گوارشی و سوءهاضمه و درنتیجه عدم توانایی در جذب ویتامین B۱۲
  • رژیم‌های غذایی فاقد اسیدفولیک
  • نقایص و اختلالات خونی ارثی مانند تالاسمی و کم‌خونی داسی شکل
  • بیماری‌هایی که باعث تجزیه نامتعارف سلول‌های قرمز خون می‌شوند. (کم‌خونی همولیتیک)
  • کم خونی به دلیل اختلالات هورمونی در بیماری‌هایی مثل: مشکلات کلیوی، کم کاری تیروئید، پر کاری تیروئید و لوپوس.

کم خونی داسی شکل این نوع از کم خونی وقتی به وجود می آید که به خاطر دلایل ژنتیکی گلبول‌های قرمز با شکل غیرطبیعی ساخته می‌شوند. فرم داسی شکل RBCها (سلول‌های قرمز) به‌ راحتی در رگ‌ها به هم وصل شده و باعث تشکیل شدن لخته‌های خونی و انسداد رگ‌ها می‌شوند. در سلول‌های قرمز داسی شکل هموگلوبین نمیتواند به‌خوبی عملکرد طبیعی خود را انجام دهد.

تالاسمی تالاسمی نوعی کم خونی است که در آن هموگلوبین بدن کمتر از مقدار طبیعی است. دو نوع تالاسمی به نام‌های تالاسمی مینور و تالاسمی ماژور وجود دارد. نوع مینور شکل خفیف بیماری است و معمولاً نیازی به درمان ندارد؛ اما نوع ماژور شکل شدید بیماری است و درمان علائم نیاز به تزریق خون دوره‌ای دارد. علائمی که در تالاسمی بروز می‌کند به نوع آن و سلامت عمومی فرد بستگی دارد.

علائم و عوارض کم خونی

آنمی یا همان کم‌خونی چندین نشانه و علامت دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به خستگی مداوم، تنگی نفس و سردی دست و پا اشاره کرد؛ اما به جز مواردگفته شده چند علامت دیگر هم وجود دارند که از طریق آن‌ها می‌توانیم به وجود کم خونی پی ببریم.

مهم‌ترین علائم کم خونی عبارت است از:

۱ – به خاطر کاهش هموگلوبین و اکسیژن در دسترس بافت‌ها، فرد در اثر فعالیت بدنی مثل ورزش یا پیاده روی و حتی فعالیت‌های روزانه در محل کار یا در خانه خیلی زود احساس نفس تنگی و یا حالات نفس نفس زدن می‌کند.

۲ – رنگ پریدگی صورت، پوست و پشت پلک افراد یکی دیگر از علائم رایج کم خونی است. هموگلوبین در گلبول‌های قرمز باعث ایجاد رنگ قرمز است و کمبود آن باعث کمرنگی و رنگ پریدگی می‌شود.

۳ – احساس خستگی مفرط یکی از رایج‌ترین علائم کمبود آهن است که بیشتر افراد مبتلا به کم خونی این خستگی را حس میکنند.

۴ – سردرد و سرگیجه نیز می‌تواند یکی دیگر از علائم کم خونی باشد که به خاطر گشاد شدن عروق مغزی برای دسترسی به اکسیژن بیشتر است.

۵ – در کمبود آهن و کمبود اکسیژن قلب باید کار بیشتری برای اکسیژن رسانی به بافت‌ها انجام دهد که نتیجه آن تپش زیاد، غیرعادی و قابل احساس قلب است.

۶ – کمبود اکسیژن در پوست و مو باعث ضعیف شدن و آسیب دیدن آنها میشود.

۷ – گاهی اوقات کمبود آهن منجر به التهاب، کم رنگی، تورم و یا نرمی بیش از حد زبان می‌شود.

۸ – سوزش، خشکی و ایجاد ترک یا زخم در دهان از نشانه‌های دیگر کمبود آهن هستند.

۹ – یکی از علت‌های ایجاد سندرم پاهای بیقرار (restless leg syndrome) کمبود آهن است. در سندرم پاهای بیقرار فرد در حال استراحت، مدام پاهای خود را حرکت می‌دهد.

۱۰ – ناخن‌ها در کمبود آهن طولانی مدت به راحتی شکسته شده و یا به حالت قاشقی شکل خمیده می‌شوند. تغییر شکل ناخن در این وضعیتنشان دهنده کمبود آهن شدید و طولانی مدت است.

عوارض کم خونی:

از عوارض کم خونی ناشی از فقر آهن میتوان: تنگی نفس، شکنندگی ناخن و مو، زرد شدن پوست، به رنگ آبی در آمدن سفیدی چشم، سرگیجه، زخم شدن زبان را بیان کرد.

و عوارض کم خونی بدلیل کمبود سولفات نیز: خستگی، زردی پوست، سردرد، زخم های دهان و زبان، شکنندگی مو، رنگ پریدگی چهره و پوست بدن هستند.

در طول کم خونی ممکن است مزه دهانتان تغییر کند و یا صدای وز وز در گوشتان بپیچد. بعضی از انواع کم‌خونی مثل کم خونی داسی شکل عوارض به‌مراتب جدی‌تری مثل مشکلات قلبی و ریوی دارند.

اگر کم‌خونی شدید باشد و درمان نشود عوارضی مثل آریتمی قلب (ضربان قلب نامنظم) و یا نارسایی قلب به وجود می آید. همچنین افراد مبتلا به کم خونی نسبت به دیگران بیشتر دچار بیماری‌های عفونی و همچنین افسردگی می‌شوند.

روش های درمان پزشکی کم خونی

کم‌خونی انواع مختلفی دارد که برای درمان هر نوع از آنها درمان هایی وجود دارد:

درمان کم خونی ناشی از کمبود آهن:

برای درمان این نوع از کم‌خونی معمولاً مصرف مکمل‌های آهن و تغییر رژیم غذایی تجویز می‌شود. علاوه بر این برنامه درمانی برای بعضی از بیماران ممکن است شامل دریافت آهن از طریق ورید هم باشد.

درمان کم ‌خونی ناشی از کمبود ویتامین‌ها:

برای درمان این نوع کم خونی، درمان شامل مصرف مکمل‌های غذایی حاوی اسید فولیک و ویتامین سی و افزایش این ویتامین‌ها در رژیم غذایی است. برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند، دستگاه گوارش در جذب ویتامین‌ها به‌خصوص ویتامین B12 اختلال دارد. این افراد ممکن است نیاز به تزریق ویتامین B-12 داشته باشند. ابتدا، ممکن است این تزریق ویتامین B12 را یک روز در میان انجام دهید و بعداً فقط یک بار در ماه به آن نیاز داشته باشید.

درمان کم‌خونی بیماری مزمن:

برای کم‌خونی بیماری مزمن درمان خاصی وجود ندارد و اغلب پزشکان در این افراد بر درمان بیماری‌های زمینه‌ای افراد تمرکز می‌کنند. درصورتی‌که علائم شدید شوند، تزریق خون یا تزریق مصنوعی هورمون اریتروپویتین (این هورمون به‌طور معمول توسط کلیه‌ها تولید می‌شود) ممکن است به کاهش شدت علائم ناشی از کم‌خونی مثل خستگی مفرط کمک کند.

درمان کم‌ خونی آپلاستیک:

درمان کم خونی آپلاستیک ممکن است شامل تزریق خون برای افزایش سطح گلبول‌های قرمز باشد. همچنین اگر مغز استخوان فرد به درستی کار نکند و نتواند گلبول قرمز سالم بسازد، پیوند مغز استخوان صورت می‌گیرد.

درمان کم‌خونی مرتبط با بیماری مغز استخوان:

برای درمان کم خونی مرتبط با بیماری مغز استخوان ممکن است مصرف دارو، شیمی درمانی یا پیوند مغز استخوان تجویز شود.

درمان کم خونی همولیتیک:

مدیریت و درمان کم خونی همولیتیک شامل اجتناب از مصرف برخی داروها، درمان عفونت‌ها و مصرف داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی است. برخی از انواع شدید کم‌خونی همولیتیک به درمان مداوم نیاز دارند.

درمان کم خونی داسی شکل:

درمان کم‌خونی داسی شکل متفاوت بوده و ممکن است شامل تجویز اکسیژن، مسکن‌ها، مایعات خوراکی و داخل وریدی برای کاهش درد و جلوگیری از عوارض بیماری باشد. علاوه بر این گاهی برخی پزشکان تزریق خون، مکمل‌های اسید فولیک و آنتی‌بیوتیک‌ها را هم تجویز می‌کنند. گاهی یک داروی سرطان به نام هیدروکسی اوره (Droxia، Hydrea، Siklos) نیز برای درمان کم ‌خونی سلول داسی شکل تجویز می‌شود.

درمان کم خونی مرتبط با تالاسمی:

اکثر اشکال کم‌خونی مرتبط با تالاسمی خفیف هستند و نیازی به درمان ندارند. بااین‌حال اشکال شدیدتر کم‌خونی ناشی از تالاسمی ممکن است به تزریق خون، مکمل‌های اسیدفولیک، مصرف دارو، برداشتن طحال یا پیوند سلول‌های بنیادی خون و مغز استخوان نیاز داشته باشند.

درمان کم خونی به روش طبیعی

برای درمان کم خونی رژیم های غذایی و خوراکی وجود دارد که به وسیله خوراکی ها و معجون های مفید و طبیعی میتوان انواع کم خونی را درمان و یا عوارض آنرا تقلیل داد، در اینجا تعدادی از این خواراکی های طبیعی مفید برای درمان کم خونی را که از محصولات و تولیدات عسل هفت نیز هستند را برای شما بیان و هر کدام را شرح میدهیم:

انواع عسل و همچنین عسل کنار:

عسل طبیعی منبع قدرتمندی از آهن، مس و منگنز است. وقتی این عناصر با هم ترکیب می شوند، به سنتز هموگلوبین کمک می کنند، بنابراین عسل برای کم خونی بسیار مفید است. می توانید عسل را با برش های سیب یا موز بخورید تا برای درمان کم خونی، آهن و انرژی کافی را دریافت کنید

ژل رویال:

تاثیر ژل رویال بر روی کم خونی ثابت شده است و به همین خاطر برای درمان کم خونی از این ماده حیات بخش، یعنی ژل رویال استفاده می شود.

که استفاده از ژل رویال برای درمان کم خونی به مکانیسم این بیماری و مواد درونی ژل رویال وابسته است.

یکی از دلایل تاثیر ژل رویال بر کم خونی، وجود ویتامین ب12 درون ژل رویال است. ویتامین B12 زمانی که کنار دیگر ویتامین ها و مواد معدنی مثل آهن درون ژل رویال قرار می گیرد، توان درمان کم خونی را افزایش می دهد.

اگر قرار است ماده ای مثل ژل رویال روی سلامتی بدن تاثیرگذار باشد، باید مداوم و منظم مصرف شود، اگر بعد از مصرف کوتاه ژل رویال تاثیر خاصی برای بدن شما به وجود نیامد، به هیچ وجه نا امید نشوید و درمان را ادامه دهید. ژل رویال و دیگر فراورده های گیاهی در طول زمان اثرات خود را نشان می دهند و باید در مصرف آن ها مداومت به خرج داد.

گرده گل:

معجون گرده گل راهکاری از طبیعت برای درمان کم خونی است. حتی اگر دنبال درمان کم خونی شدید خود هستید، می توانید به جای استفاده از مواد شیمیائی و یا کنار داروهای دیگر، از گرده گل استفاده  کنید.

گرده گل نه تنها عوارض جانبی ندارد؛ بلکه می تواند به درمان دیگر بیماری ها در کنار درمان کم خونی نیز کمک کند. البته بهتر است حتما از گرده گل همراه عسل طبیعی و دیگر مواد طبیعی استفاده شده تا روند درمان کم خونی سریعتر شود.

گرده گل اثرات فوق العاده ای برای تنظیم گلبول های قرمزدارد که علاوه بر تامین مواد مورد نیاز بدن، به جذب بهتر آهن و دیگر املاح کمک می کند.

ترکیب عسل طبیعی با گرده گل یکی از بهترین معجون های ضد کم خونی است. مصرف روزانه و منظم این دو ماده در کنار هم می تواند به سرعت میزان کم خونی شدید را کاهش داده و روند درمان را سرعت ببخشد.

استفاده از مواد طبیعی دیگر کنار گرده گل می تواند مصرف این ماده را ساده تر و روند درمان آنمی را سرعت ببخشد. برای مثال می توانید معجونی از آب سیب و موز تهیه کنید و یک قاشق مربا خوری گرده گل را به این معجون اضافه کنید. البته که اضافه شدن عسل به معجون می تواند کمک کننده باشد. آلو و زردآلو هم از جمله میوه های مناسب برای درمان کم خونی هستند، می توانند به صورت پوره شده همراه با گرده گل میل شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]