در حالی‌که اپلیکیشن‌های زیادی برای خوابیدن عرضه شده ولی تعداد اندکی اپلیکیشن می‌توانند بی‌خوابی را درمان کنند

Paige Thesing از دوران مدرسه دچار بی‌خوابی شده است و هر شب باید زمانی زیادی در حدود ۴ ساعت برای خوابیدن تلاش کند.

او برای سال‌های طولانی است که صبح‌ها از نوشیدن قهوه منع شده است یا در حد بسیار کمی می‌نوشد تا در شب مشکل بی‌خوابی کمتری داشته باشد.

او پس از سال‌ها تلاش برای درمان بی‌خوابی و استفاده از داروهای تجویزی دکترهای مختلف، به سراغ اینترنت رفت تا برخی راه‌حل‌های کاربران را بخواند. حدود چهار ماه پیش، یک برنامه مدیتیشن به نام INSCAPE یافت و روی اسمارت‌فون خود نصب کرد.

این اپلیکیشن یک موسیقی متن آرامش‌بخش ۳۰ دقیقه‌اش پخش می‌کند و یک گوینده زن هم در پس‌زمینه آن سعی می‌کند دستوراتی برای آرام شدن و خواب شما بدهد. این اپلیکیشن به معنای واقعی اثربخش بوده و Thesing را در مدت زمانی ۱۵ الی ۲۰ دقیقه‌ای می‌خواباند.

این اپلیکیشن برخی صداهای طبیعت مانند وزرش باد یا موسیقی‌های الهام گرفته شده از طبیعت را پخش می‌کند تا ذهن شما آرامش یافته و کم‌کم به خواب بروید.

گزارش‌ها نشان می‌دهد حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد از بزرگ‌سالان به مشکل بی‌خوابی مبتلا هستند و ۲۵ تا ۳۵ درصد افراد هم گاهی بی‌خوابی به سرشان می‌زند و باید وقت زیادی برای خوابیدن صرف کنند.

به همین دلیل، در سال‌های اخیر شاهد افزایش تعداد اپلیکیشن‌های کمک‌کننده به بی‌خوابی بودیم. برخی از کاربران، پادکست‌های مخصوص درمان بی‌خوابی را هر شب گوش می‌کنند و برخی دیگر از کاربران روی اسمارت‌فون خود چندین اپلیکیشن نصب و به تناوب استفاده می‌کنند.

درمان بی‌خوابی مهمتر از زودخوابی

اما نکته بسیار مهمی که باید در اینجا مطرح کرد و کاربران این اپلیکیشن‌ها مدنظر داشته باشند؛ بسیاری از اپ‌های بی‌خوابی در بازار و اینترنت براساس متدهای علمی و راه‌حل‌های ثابت شده علم پزشکی نیستند.

برای درمان بی‌خوابی، باید علت آن در هر فرد کشف و سپس برای درمان آن اقدام کرد در حالی‌که بسیاری از اپ‌های درمان‌کننده بی‌خوابی از مدیتیشن استفاده می‌کنند.

در این میان، فقط چند اپلیکیشن مانند Sleepio و SHUT-i یا  CBT-I از روش‌های علمی برای درمان بی‌خوابی استفاده می‌کنند. این اپ‌ها از راه‌حل‌های پایدار و مبتنی بر شواهد مرتبط با فرد برای کمک به بی‌خوابی کاربران استفاده می‌کنند.

CBT-I تکنیک‌های مختلفی برای درمان بی‌خوابی دارد و گام به گام کاربران را کمک می‌کند در رخت‌خواب زمان کمتری را برای خوابیدن صرف کنند. این اپ کمک می‌کند افراد رفتارها و عادت‌های خود را تغییر دهند و برخی مهارت‌های ذهنی برای مرتب خوابیدن را یاد بگیرند.

برای درمان بی‌خوابی باید رفتارها و الگوهای زیستی بدن و ذهن اصلاح شوند و تنها آرام کردن فعالیت‌های ذهنی کافی نیست و در درازمدت کمکی به فرد نمی‌کند.

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد اپلیکیشن‌هایی مانند CBT-I و Sleepio به تدریج می‌توانند مشکل بی‌خوابی کاربران را کمتر و بهبود دهند. در برخی از کاربرانی که به طور مداوم و طولانی‌مدت از این اپ‌ها استفاده کردند، علایم بهبودی و سلامتی مشاهده می‌شود.

بنابراین، اگرچه اپ‌های زیادی برای درمان بی‌خوابی یا کمک به خواب سریع‌تر و مدیتیشن در رخت‌خواب به صورت رایگان روی اینترنت یافت می‌شوند ولی نباید به آن‌ها اعتماد کرد و سراغ اپلیکیشن‌هایی رفت که از سوی مراکز علمی و بهداشتنی تایید شده یا پزشکان تجویز می‌کنند.

بیشتر از آن‌که دنبال زود خوابیدن به هر طریقی باشیم؛ باید دنبال کشف علت بی‌خوابی و درمان برویم. به همین دلیل، بهتر است از اپ‌ها و متدهای علمی و راه‌حل‌های پایدار و سالم استفاده شود.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا