بهترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما – 71 عنوان برتر و تماشایی

چرا برخی اوقات لازم داریم عمدی حس ترس را در خورد القا کنیم؟

در دل غاری تاریک، پنج زن جسور، تنها با نور چراغ‌قوه و صدای تپش قلب‌شان پیش می‌روند. هیچ راه برگشتی نیست و صدایی ناآشنا از عمق تاریکی نزدیک‌تر می‌شود. این آغاز فیلمی‌ست که ترس را از جنس بقا، خفگی و گم‌شدن بازتعریف می‌کند. «فیلم‌ های ترسناک تاریخ» صرفاً داستان‌هایی با هیولا یا قاتل سریالی نیستند، بلکه روایت‌هایی روان‌شناختی، سیاسی یا فلسفی‌اند که به ناخودآگاه جمعی نفوذ می‌کنند. وقتی از «بهترین فیلم‌ های ترسناک» می‌گوییم، درباره‌ی دگرگونی در زبان سینما، بدن انسان، و حواس تماشاگر صحبت می‌کنیم. در این مقاله، ۷۱ فیلم را مرور می‌کنیم که نه‌تنها ترس را در زمانهٔ خود معنا کردند، بلکه هنوز هم ذهن تماشاگران را تسخیر می‌کنند. بیایید با هم ستون‌های اصلی ترس در سینما را بررسی کنیم و با آنها آشنا شویم.


1- فیلم نزول – The Descent

سال تولید : ۲۰۰۵
کارگردان : نیل مارشال
هنرپیشگان : شونا مک‌دانلد، ناتالی جکسن مندوسا، آلن رید، ساسکیا مالدر، مایانا برینگ، نورا ـ جین نون، آلیور میلبرن و کریگ کانوی

زنان کوهنوردی که برای فرار از اندوه، به دل غارهای ناشناخته می‌روند، هرگز تصور نمی‌کنند با هیولاهایی روبه‌رو شوند که شاید استعاره‌ای از تروماهای خودشان باشند. «نزول» (The Descent) ساختهٔ نیل مارشال، یکی از عمیق‌ترین و خفقان‌آورترین فیلم‌های ترسناک قرن ۲۱ است که با ترکیب وحشت فیزیکی (Physical Horror) و روانی (Psychological Terror)، تجربه‌ای نزدیک به وحشت خالص می‌آفریند. نورپردازی با چراغ‌قوه، تونل‌های تنگ و صدای نفس‌های بریده، فضای فیلم را به کابوسی سِیال و بدون راه خروج تبدیل می‌کند. طراحی صدا به‌قدری دقیق است که تماشاگر خود را در فضای بسته حس می‌کند. هیولاهای فیلم – که بیشتر شبیه نسخه‌های تکامل‌نیافتهٔ انسان‌اند – نه‌تنها تهدید بیرونی‌اند، بلکه یادآور خشونت‌های سرکوب‌شدهٔ درونی‌اند. «نزول» موفق شد ترس را بدون نیاز به ابزارهای تکراری، از درون بسازد و به سطحی انسانی‌تر از وحشت برسد. همین ویژگی باعث شده که نامش در فهرست بهترین فیلم‌های ترسناک تاریخ تثبیت شود.


2- فیلم نجات – Deliverance

سال تولید : ۱۹۷۲
کارگردان : جان بورمن
فیلمنامه‌نویس : جیمز دیکی، برمبنای رمانی نوشته خودش.
هنرپیشگان : جان وویت، برت رنولدز، ند بیتی، رانی کاکس، بیلی مکینی، هربرت &#۱۷۱;کابوی&#۱۸۷; کاوارد، جیمز دیکی، سایمن گلس و رندال دیل.

چه می‌شود اگر تعطیلات دوستانه به دل طبیعت، به کابوس بدل شود؟ فیلم «نجات» (Deliverance) ساختهٔ جان بورمن، برخلاف فیلم‌های متعارف ژانر ترس، بدون نیاز به عناصر ماورایی یا هیولا، تماشاگر را در دنیایی از خشونت، تحقیر و سقوط روانی غرق می‌کند. روایت چهار مرد شهری که در حاشیهٔ رودخانه‌ای روستایی، با گروهی ساکن بومیِ تهدیدکننده روبه‌رو می‌شوند، تبدیل به تجربه‌ای عمیق از فروپاشی هویت مردانه، بربریتِ نهفته و ناتوانی انسان در مقابل طبیعت می‌شود. صحنه‌های خشونت‌بار فیلم، مخصوصاً تجاوز، در حافظهٔ جمعی بینندگان حک شده است. موسیقی مشهور «دوئت بانجو» (Dueling Banjos) در تضاد با فضای بی‌رحمانهٔ فیلم، تبدیل به امضایی بصری شده که حس ناامنی را تشدید می‌کند. «نجات» در مرز بین تریلر روان‌شناختی و ترس بقا (Survival Horror) قرار می‌گیرد و برای بسیاری آغازگر دوره‌ای از ترس‌ زمینی و واقع‌گرایانه بود. همین ویژگی‌ها، آن را به یکی از ستون‌های ژانر وحشت بدل کرده است.


3- فیلم موجود – The Thing

سال تولید : ۱۹۸۲
کارگردان : جان کارپنتر
هنرپیشگان : کورت راسل، ا. ویلفرد بریملی، ت. ک. کارتر، دیوید کلنن، کیت دیوید، ریچارد دایسارت و چارلز هالاهان.

در دل زمستان قطب جنوب، گروهی از پژوهشگران با موجودی روبه‌رو می‌شوند که می‌تواند هر ارگانیسمی را شبیه‌سازی کند. جان کارپنتر با «موجود» (The Thing) تصویری از بی‌اعتمادی مطلق را ترسیم می‌کند: ترسی که نه از بیرون، بلکه از درون گروه و چهرهٔ دوستانهٔ دشمن می‌آید. جلوه‌های ویژهٔ فیلم – به‌ویژه طراحی پویای بدن‌هیولا – هنوز هم از نمونه‌های بی‌بدیل در تاریخ سینما هستند. این فیلم با نقدهایی سرد روبه‌رو شد، اما سال‌ها بعد به‌عنوان شاهکار بی‌اعتمادی، تنهایی، و ماهیت دگرگون‌شوندهٔ انسان تحسین شد. فضای سرد و بستهٔ پایگاه، در کنار موسیقی مینیمال انیو موریکونه (Ennio Morricone)، حس حبس و هراس را به اوج می‌رساند. کارپنتر به‌جای ترساندن مستقیم، حس اضطراب و شک را به بدن تماشاگر تزریق می‌کند. «موجود» امروز نه‌تنها یک فیلم ترسناک، بلکه تمثیلی از تنهایی مدرن و فروریختن مرزهای شناختی است.


4- فیلم جن‌گیر – The Exorcist

سال تولید : ۱۹۷۳
کارگردان : ویلیام فریدکین
هنرپیشگان : اِلن برستین، ماکس فون سیدو، لی ج. کاب، جیسن میلر، لیندا بلر، ویلیام اومالی، بارتن هیمن، پیتر مسترسن، رودولف شوندلر و جینا پتروشکا.

دختربچه‌ای که صدایش تغییر می‌کند، حرکاتش غیرعادی می‌شود، و در نهایت به جسمی ناشناخته مبدل می‌گردد؛ «جن‌گیر» (The Exorcist) ساختهٔ ویلیام فریدکین، یکی از نخستین فیلم‌هایی بود که وحشت مذهبی (Religious Horror) را با قدرت روان‌شناختی ترکیب کرد. اقتباس از رمانی با همین نام، و بازی استثنایی لیندا بلر در نقش ریگن، فیلم را در حافظهٔ فرهنگی دهه‌ها ماندگار کرده است. تصاویر نمادین مانند چرخیدن سر، صدای عمیق، و پرتاب اشیا هنوز هم نماد ترس در سینمای عامه‌اند. فیلم به پرسش‌هایی عَمیق دربارهٔ ایمان، شر، مسئولیت والدین و معنای تسخیر می‌پردازد. برخلاف تصور عمومی، فیلم از کلیشه‌ها دوری کرده و فضایی علمی‌ـ‌روان‌پزشکی را با مفاهیم دینی تلفیق می‌کند. «جن‌گیر» در زمان اکران، مرزهای تابو را شکست و همچنان یکی از تأثیرگذارترین آثار تاریخ ترس باقی مانده است.


5- فیلم توئین پیکز: آتش با من گام بردار – TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME

سال تولید : ۱۹۹۲
کارگردان : دیوید لینچ
فیلمنامه‌نویس : رابرت انگلس و لینچ، بر مبنای مجموعه ٔ تلویزیونی توئین پیکز، کار انگلس و لینچ
هنرپیشگان : شریل لی، ری وایز، مادچن ایمیک، دانا اشبروک، فیبی اگوستین، دیوید بووی، پاملا گیدلی، کریس آیزاک، کیفر ساترلند، جیمز مارشال، مویرا کلی، والتر اولکه ویچ، کایل مک لاکلن

فیلمی که در ظاهر پیش‌درآمدی بر سریال «توئین پیکز» است، اما در باطن سفری است به جهنم ذهنی دختری به‌نام لورا پالمر. دیوید لینچ در «آتش با من گام بردار» (Fire Walk with Me) ساختار زمان و واقعیت را می‌شکند تا ترسی سِیال، رؤیاگون و خفه‌کننده خلق کند. برخلاف ترس‌های کلاسیک، اینجا ترس در زمزمه‌ها، در فضای ساکت اتاق خواب، و در خاطرات سرکوب‌شده جریان دارد. این فیلم روایتی کابوس‌وار از سوءاستفاده، انکار و فروریختن خود است. استفاده از رنگ، نورپردازی، و چهره‌های مبدل‌شده، مرز بین واقعیت و کابوس را محو می‌کند. موسیقی آنجلو بادالامنتی (Angelo Badalamenti) همان‌قدر ملایم است که آزاردهنده. این فیلم برای فهم ژرف‌تر ترس‌های ذِهنی و شخصی، نقطه‌ای کلیدی در تاریخ سینماست، هرچند در زمان انتشارش نادیده گرفته شد.


6- فیلم جیغ – SCREAM

بهترین فیلم های ترسناک

سال تولید : ۱۹۹۶
کارگردان : وس کریون
هنرپیشگان : نو کامبل، دیوید آرکت، کورتنی کاکس، ماتیو لیلارد، اسکیت اولریک، رز مک‌گاون، جیمی کندی و درو باریمور

با یک تماس تلفنی بی‌گناه آغاز می‌شود و با خونی جاری بر کف خانه پایان می‌یابد. وس کریون با «جیغ» (Scream) نه‌تنها یک اسلشر (Slasher) مدرن ساخت، بلکه آینه‌ای از خود ژانر وحشت را ارائه داد. شخصیت‌های فیلم می‌دانند در فیلم ترسناک هستند، قوانینش را می‌دانند و باز هم قربانی می‌شوند. این رویکرد متا (Meta-Narrative) هم جذاب است و هم ترسناک. بازی درخشان نیو کمپبل (Neve Campbell) و طراحی قاتل نقاب‌دار معروف «گوست‌فِیس» (Ghostface) باعث شدند که «جیغ» به نماد دهه ۹۰ تبدیل شود. دیالوگ‌ها پر از ارجاع به آثار کلاسیک‌اند اما در عین حال تعلیق و شوک را زنده نگه می‌دارند. «جیغ» با نوسازی قواعد ژانر، جان تازه‌ای به فیلم‌ های ترسناک داد.


7- فیلم جادوگران – The Witches

سال تولید : ۱۹۸۹
کارگردان : نیکلاس روگ
فیلمنامه‌نویس : آلن اسکات، برمبنای کتابی نوشته روآلد دال
هنرپیشگان : آنجلیکا هیوستن، مای زترلینگ، جیسن فیشر، روآن اتکینسن، بیل پاترسن، برندا بلتین و چارلی پاتر.

در نگاه اول، «جادوگران» (The Witches) اثری برای کودکان به‌نظر می‌رسد؛ اما خیلی زود، پرده از وحشتی می‌کشد که هم تمثیلی است و هم بصری. اقتباس از داستان رولد دال (Roald Dahl) و کارگردانی نیکلاس روگ، این فیلم را به تجربه‌ای دوگانه تبدیل کرده: سرگرمی کودکانه در سطح، و وحشتی عمیق از قدرت‌های پنهان، در بطن. جادوگرها در این فیلم زنانی عادی به‌نظر می‌رسند اما در خلوت، چهره‌هایی شیطانی دارند که کودکان را به موش بدل می‌کنند. گریم عجیب و جلوه‌های ویژهٔ عملی، حس بیگانگی (Uncanny) را تشدید کرده‌اند. آنگلیکا هیوستون (Anjelica Huston) در نقش جادوگر اعظم، با بازی اغراق‌شده و ناآرام‌کننده‌اش، تبدیل به یکی از چهره‌های ماندگار سینمای ترس کودکانه شده است. اگرچه فیلم در ظاهر داستانی تخیلی است، اما دغدغه‌اش دربارهٔ هویت، دیدن حقیقت پشت نقاب‌ها و ترس از آدم‌بزرگ‌هایی است که کودک را ابزار کنترل می‌خواهند. «جادوگران» در حافظهٔ نسلی از کودکان، کابوسی بی‌صدا اما فراموش‌نشدنی است.


8- فیلم آب‌نبات فروش – CANDYMAN

سال تولید : ۱۹۹۲
کارگردان : برنارد رز
فیلمنامه‌نویس : برنارد رز، بر مبنای داستان کوتاه ممنوع نوشتهٔ کلایو بارکر
هنرپیشگان : ویرجینیا مادسن، کاسی لمونز، زاندر برکلی، د جوان گای، تونی تاد، ونسا ویلیامز، ماریانا الیوت، تد ریمی و گیلبرت لوئیس
نوع فیلم : رنگی، ۹۹ دقیقه

در «آب‌نبات فروش» (Candyman)، ترس از آیینه‌ها آغاز می‌شود؛ جایی که افسانهٔ شهری (Urban Legend) به واقعیت بدل می‌شود. این فیلم ترسناک روان‌شناختی با رگه‌هایی از وحشت اجتماعی (Social Horror)، به مسئلهٔ نژاد، طبقه و حافظهٔ جمعی در شیکاگو می‌پردازد. تونی تاد (Tony Todd) در نقش کندی‌من، با صدایی عمیق و حضوری سنگین، شخصیتی را خلق می‌کند که بیش از آن‌که هیولا باشد، تجلی انتقام تاریخی است. صحنه‌هایی از کشتار با قلاب، زنبورهای درون دهان، و موسیقی فلیپ گلس (Philip Glass) فضایی عرفانی، شاعرانه و درعین‌حال ترسناک پدید می‌آورد. فیلم به‌جای اتکا به کلیشه‌های ژانر، ترس را از طریق معنا، تاریخ و خاطره ایجاد می‌کند. از این نظر، «آب‌نبات فروش» فیلمی است که دیدن آن صرفاً سرگرم‌کننده نیست، بلکه یک مواجههٔ اخلاقی و عاطفی با تاریخ خشونت‌زای آمریکا محسوب می‌شود.


9- فیلم آرواره‌ها – Jaws

سال تولید : ۱۹۷۵
کارگردان : استیون اسپیلبرگ
هنرپیشگان : روی شایدر، رابرت شا، ریچارد دریفوس، لورین گری، مورای هامیلتن، گاتلیب و جفری کریمر.

شاید کمتر فیلمی به اندازهٔ «آرواره‌ها» (Jaws) اثر استیون اسپیلبرگ توانسته مفهوم ترس از ناشناخته و دریا را چنین جهانی کند. ترکیب صدای به‌یادماندنی جان ویلیامز (John Williams) با حضور نامرئی کوسه، تماشاگر را در حالتی از انتظارِ مرگ نگه می‌دارد. برخلاف تصور، کوسهٔ مکانیکی فیلم به‌ندرت دیده می‌شود و همین ندیدن، ترس را چندبرابر می‌کند. روایت فیلم ساده است: شهری ساحلی، تعطیلات تابستانی، و تهدیدی پنهان در آب‌های آرام. اما همین سادگی به لطف کارگردانی ماهر اسپیلبرگ، تبدیل به فیلمی پیشگام در ژانر وحشتِ طبیعی (Natural Horror) شد. «آرواره‌ها» علاوه بر موفقیت هنری، اثر گسترده‌ای بر فرهنگ عمومی، صنعت فیلم‌سازی و حتی توریسم داشت. در فهرست فیلم‌ های ترسناک تاریخ، این اثر نه‌تنها به دلیل کیفیت فنی‌اش، بلکه به‌خاطر اثری که بر ذهنیت عمومی دربارهٔ طبیعت برجای گذاشت، جایگاهی استثنایی دارد.


10- فیلم فرانکنشتاین – FRANKENSTEIN

بهترین فیلم های ترسناک

سال تولید : ۱۹۳۱
کارگردان : جیمز ویل
فیلمنامه‌نویس : گارت فورت، فرانسیس ادواردز فاراگو، جان بالدرستن و روبر فلوره، بر مبنای رمانی نوشته مری شلی و نمایشنامه‌ای نوشته پگی وبلینگ
هنرپیشگان : کالین کلایو، می کلارک، بوریس کارلوف، جان بولز، ادوارد وان اسلون، دوایت فرای و فردریک کار

یکی از بنیان‌گذاران ژانر وحشت، «فرانکنشتاین» (Frankenstein) ساختهٔ جیمز ویْل است؛ اثری که همچنان پس از نزدیک به یک قرن، طنین اخلاقی و فلسفی‌اش را حفظ کرده. بر اساس رمان مری شلی، این فیلم داستان دانشمندی را روایت می‌کند که با اتصال قطعات بدن مردگان، موجودی زنده می‌آفریند؛ موجودی که طرد می‌شود، سرگردان می‌ماند و در نهایت به خشونت پناه می‌برد. فیلم نه‌تنها در جلوه‌های ویژهٔ دوران خود پیشرو بود، بلکه در تصویرسازی از ترس انسان از علم، فناوری و مسئولیت اخلاقی نیز گام بلندی برداشت. بازی برجستهٔ بوریس کارلوف (Boris Karloff) در نقش هیولا، با چشمانی مملو از اندوه و بدنی پر از قدرت، از او شخصیتی تراژیک ساخت. «فرانکنشتاین» نه فقط فیلمی دربارهٔ ترس، بلکه اثری دربارهٔ مرزهای انسان و خداوندگاری علمی است؛ پرسشی که هنوز هم به‌روز و هراس‌انگیز است.


11- فیلم حالا نگاه نکن – Don’t Look Now

سال تولید : ۱۹۷۳
کارگردان : نیکلاس روگ
فیلمنامه‌نویس : آلن اسکات و کریس برایانت، بر مبنای داستانی کوتاهی نوشته دافنه دو موریه
هنرپیشگان : دانلد ساترلند، جولی کریستی، هیلاری میسن، چلیا ماتانیا، ماسیمو سراتو، آدلینا پوئریو، رنائو اسکارپا، جورجو ترستینی، لئوپولدو تریسته و دیوید تری.

زوجی که پس از مرگ دختر خردسالشان به ونیز سفر می‌کنند تا اندوه را فراموش کنند، درگیر حوادثی می‌شوند که مرز بین واقعیت و خیال را در هم می‌ریزد. «حالا نگاه نکن» (Don’t Look Now) ساختهٔ نیکلاس روگ، یکی از مرموزترین و شاعرانه‌ترین فیلم‌های ترسناک تاریخ است. فیلم با استفاده از تدوین متقاطع (Cross-cutting)، رنگ قرمز و فضای سرد و مرطوب شهر، حسی از فقدان، پیشگویی و اضطراب را القا می‌کند. صحنهٔ پایانی فیلم – که یکی از شوکه‌کننده‌ترین پایان‌ها در تاریخ سینماست – همچنان مخاطبان را حیرت‌زده می‌کند. این فیلم بیش از آنکه به ترساندن متکی باشد، تماشاگر را در اتمسفر غم و توهم غرق می‌کند. بازی دونالد ساترلند (Donald Sutherland) و جولی کریستی (Julie Christie) بار عاطفی اثر را دوچندان کرده‌اند. «حالا نگاه نکن» نمونه‌ای درخشان از وحشتِ ذهنی، فقدان و راز است که مخاطب را وادار به بازبینی چندباره می‌کند.


12- فیلم عجیب‌الخلقه‌ها – FREAKS

سال تولید : ۱۹۳۲
کارگردان : تاد برانینگ
فیلمنامه‌نویس : ویلیس گلدبک، لیون گوردون، ادگار آلن وولف و آل بوازبرگ، بر مبنای داستان محرک‌ها نوشته تاد رابینز
هنرپیشگان : والاس فورد، لی‌لا هایمز، هاری ارلز، دیزی ارلز، اولگا باکلانووا و هنری ویکتور

فیلمی که سال‌ها از اکران منع شد و هنوز هم مرزهای اخلاقی و سینمایی را به چالش می‌کشد. «عجیب‌الخلقه‌ها» (Freaks) ساختهٔ تاد براونینگ، از بازیگران واقعی با ناتوانی‌های فیزیکی استفاده می‌کند تا روایت خیانت، عشق و انتقام را از زاویه‌ای تازه بیان کند. فیلم در زمان خود چنان جنجالی بود که تقریباً حرفهٔ کارگردان را نابود کرد. اما امروز، به‌عنوان بیانیه‌ای دربارهٔ دیگران‌سازی (Otherness)، انسانیتِ غیرمنتظره و خشونت نهفته در زیباییِ ساختگی تحلیل می‌شود. داستان حول یک زن آکروبات است که قصد فریب یکی از اعضای کارناوال را دارد، اما در نهایت، جامعهٔ «عجیب‌الخلقه‌ها» علیه او متحد می‌شود. فیلم اگرچه از نظر فرم ساده است، اما بار محتوایی‌اش چنان سنگین و پیشروست که هنوز هم تماشایش ناآرام‌کننده است. «عجیب‌الخلقه‌ها» بیش از آنکه فیلمی ترسناک باشد، اثری است دربارهٔ ماهیت ترس، تفاوت و قضاوت.


13- فیلم ۲۸ روز بعد – 28 DAYS LATER

سال تولید : ۲۰۰۲
کارگردان : دنی بویل
فیلمنامه‌نویس : الکس گارلند
هنرپیشگان : الکس پالمر، بیندو د استوپانی، جوکا هیتونن، دیوید اشنایدر، کیلیان مورفی، توبی سجویک، نیومی هریس و نوآ هانتلی

صبحی آرام در لندن. خیابان‌ها خلوت‌اند، مغازه‌ها خالی‌اند و نشانی از زندگی دیده نمی‌شود. «۲۸ روز بعد» (28 Days Later) ساختهٔ دنی بویل، فیلمی است که با همین صحنه آغاز می‌شود و تماشاگر را بی‌درنگ در بطن فاجعه‌ای بی‌سروصدا قرار می‌دهد. برخلاف زامبی‌های کند و ناتوان آثار کلاسیک، اینجا با موجوداتی مواجهیم که می‌دوند، حمله می‌کنند و فریاد می‌زنند. ویروسی به‌نام «خشم» (Rage) جامعه را در هم شکسته و تنها چند بازمانده، بی‌هدف و بی‌پناه در تلاش برای بقا هستند. فیلم با دوربین دستی، نور طبیعی و موسیقی تپنده‌اش، تجربه‌ای واقع‌گرایانه از فروپاشی شهری و انسانی خلق می‌کند. «۲۸ روز بعد» احیای ژانر زامبی در قرن بیست‌و‌یکم بود، اما از دل وحشت فیزیکی، نقدی نیز بر جامعه، رسانه، و نظامی‌گری مطرح کرد. ترکیب تریلر، وحشت و درام در این فیلم، جایگاه آن را در تاریخ سینمای ترس تثبیت کرده است.


14- فیلم بیگانه – Alien

سال تولید : ۱۹۷۹
کارگردان : ریدلی اسکات
هنرپیشگان : تام اسکریت، سیگورنی ویور، جان هرت، ورونیکا کارترایت، هاری دین استنتن، ایان هولم و یافت کوتو.

در فضا کسی صدای فریادت را نمی‌شنود؛ این جملهٔ تبلیغاتی فیلم «بیگانه» (Alien) به‌خوبی حس انزوا و ترس موجود در این اثر ریدلی اسکات را بازتاب می‌دهد. داستان گروهی از فضانوردان که در ماموریتی بین‌ستاره‌ای با موجودی ناشناخته و مرگبار روبه‌رو می‌شوند، زمینه‌ساز خلق یکی از ترسناک‌ترین هیولاهای تاریخ سینما شد: زنومورف (Xenomorph). طراحی بی‌نظیر این هیولا توسط اچ. آر. گیگر (H.R. Giger) با تلفیقی از فرم‌های مکانیکی و اندام‌های بیولوژیکی، ترسی بصری و نمادین را القا می‌کند. شخصیت ریپلی با بازی سیگورنی ویور (Sigourney Weaver) نیز الگویی نوین از قهرمان زن در ژانر ترس معرفی کرد. «بیگانه» فیلمی‌ست که از فضای علمی‌تخیلی عبور کرده و وارد قلمرو وحشت وجودی (Existential Horror) شده است. صدا، سکوت، تنگنا و ناامنی، مؤلفه‌هایی‌اند که این اثر را به نمونه‌ای بی‌بدیل تبدیل کرده‌اند.


15- فیلم مگس – The Fly

سال تولید : ۱۹۸۶
کارگردان : دیوید کراننبرگ
فیلمنامه‌نویس : چارلز ادوارد پوگیو و کراننبرگ، بر مبنای داستان کوتاهی نوشته جرج لانگلان
هنرپیشگان : جف گُلدبلوم، جینا دیویس، جان گتس، جوی بوشل، لس کارلسن، جرج چووالو، مایکل کوپمن و کراننبرگ

چه می‌شود اگر هوش انسانی با غرور علمی‌اش، به جسمی بدل شود که از درون در حال پوسیدن است؟ «مگس» (The Fly) ساختهٔ دیوید کراننبرگ، بازسازی مدرنی از داستانی کلاسیک است که در آن یک دانشمند به‌نام سث براندل، پس از آزمایشی در حوزهٔ انتقال ماده، با مگسی ترکیب می‌شود. بدنش آرام‌آرام دگرگون، گوشتش متلاشی و ذهنش فروپاشیده می‌شود. جلوه‌های ویژهٔ عملی این فیلم که ترکیبی از ترس و تهوع‌اند، هنوز هم نفس‌گیر و آزاردهنده‌اند. اما نکتهٔ اصلی فیلم، رابطهٔ عاشقانهٔ تلخ و انسانی‌ست که با فروپاشی جسم و هویت، بُعدی تراژیک می‌یابد. جف گلدبلوم (Jeff Goldblum) در یکی از بهترین بازی‌های خود، از یک انسان کنجکاو به موجودی دردناک بدل می‌شود. فیلم «مگس» نمونه‌ای درخشان از ترس زیستی (Body Horror) است که مرز علم، اخلاق، و هویت را در هم می‌شکند.


16- فیلم کاری – Carrie

سال تولید : ۱۹۷۶
کارگردان : برایان دِ پالما
فیلمنامه‌نویس : لارنس د. کوئن، برمبنای رمانی نوشته استیون کینگ
هنرپیشگان : سیسی اسپیسک، پایپر لاری، ایمی اروینگ، ویلیام کت، جان تراولتا، نانسی آلن و بتی باکلی.

درون دختری ساکت و مطرود، خشمی انباشته شده که با قدرتی فرابشری فوران می‌کند. «کاری» (Carrie) ساختهٔ برایان دی‌پالما، نخستین اقتباس سینمایی از رمان استیفن کینگ است و به‌خوبی ترس از تحقیر، سرکوب جنسی و انتقام نوجوانانه را با قدرت‌های تله‌کینتیک (Telekinetic Powers) درهم می‌آمیزد. داستان دختری که تحت فشار شدید مادر مذهبی و هم‌کلاسی‌های بی‌رحم قرار دارد، به‌تدریج به حمامی از خون و ویرانی می‌انجامد. استفاده از صحنهٔ نمادین جشن فارغ‌التحصیلی، با تدوین دوبل، موسیقی تنش‌زا و خشم سرکوب‌شده، فیلم را به اثری ماندگار بدل کرده است. بازی سیسی اسپیسک (Sissy Spacek) در نقش کاری، ترکیبی از معصومیت و تهدید است. «کاری» وحشتی روان‌شناختی است که از دل زندگی نوجوانانه و خشونت پنهان مدرسه‌ها سر برمی‌آورد.


17- فیلم شب شکارچی – The Nigh Of The Hunter

سال تولید : ۱۹۵۵
کارگردان : چارلز لاتن
فیلمنامه‌نویس : جیمز ایجی، برمبنای رمانی نوشته دیویس گراب
هنرپیشگان : رابرت میچم، شلی وینترز، لیلیان گیش، اولین واردن، پیتر گریوز، بیلی چاپین، سالی جین بروس و جیمز گلیسن

شاید هیچ فیلم ترسناکی مانند «شب شکارچی» (The Night of the Hunter) چنین آمیخته‌ای از شعر، وحشت و استعاره نباشد. ساختهٔ چارلز لاتن، این اثر کلاسیک داستان کشیشی قاتل را روایت می‌کند که با ظاهر فریبنده‌اش به‌دنبال پول و قدرت است، اما قربانیانش را کودکان بی‌پناه تشکیل می‌دهند. فیلم با نورپردازی اکسپرسیونیستی، زوایای اغراق‌شده، و استفاده از نمادهایی مانند «عشق» و «نفرت» روی انگشتان، فضایی کابوس‌وار پدید می‌آورد. بازی خیره‌کنندهٔ رابرت میچام (Robert Mitchum) در نقش کشیش، مرز بین موعظه و تهدید را محو کرده است. این فیلم از نظر بصری یک شاهکار هنری است و از نظر مفهومی نقدی بر ریاکاری مذهبی و آسیب‌پذیری کودکان در برابر قدرت است. «شب شکارچی» فیلمی‌ست که هم در قالب کلاسیک می‌گنجد و هم مدرن است؛ هم قصه می‌گوید و هم زخم می‌زند.


18- فیلم پروژهٔ جادوگر بلر – THE BLAIR WITCH PROJECT

بهترین فیلم های ترسناک

سال تولید : ۱۹۹۹
کارگردان : دانیل مایریک و ادواردو سانچز
هنرپیشگان : هیتر داناهیو، مایکل ویلیامز، باب گریفین، جیم کینگ، ساندرا سانچز و جاشوآ لنرد

فقط یک دوربین دستی و سه دانشجوی مستندساز کافی بود تا ژانر وحشت را برای همیشه تغییر دهند. «پروژهٔ جادوگر بلر» (The Blair Witch Project) یکی از اولین فیلم‌هایی‌ست که با فرمت پیداشده (Found Footage) ساخته شد و تماشاگر را بی‌واسطه وارد فضای وحشت کرد. روایت فیلم بسیار ساده است: سه نفر وارد جنگلی نفرین‌شده می‌شوند تا مستندی دربارهٔ افسانهٔ جادوگر بسازند و هرگز بازنمی‌گردند. اما قدرت اصلی فیلم، در آن چیزی‌ست که نشان نمی‌دهد. سایه‌ها، صداها، و نگاه‌های مضطرب به دوربین، فضای ترس را از ذهن بیننده استخراج می‌کنند. تکنیک مستندگونه، حس واقع‌گرایی شدیدی ایجاد کرده که باعث شد تماشاگران زمان اکران حتی تصور کنند ماجرا واقعی است. «پروژهٔ جادوگر بلر» با هزینه‌ای اندک و تأثیری عظیم، سینمای ترس را وارد دوران نوینی کرد.


19- فیلم بیمار روانی – Psycho

سال تولید : ۱۹۶۰
کارگردان : آلفرد هیچکاک
فیلمنامه‌نویس : جوزف استفانو، برمبنای رمانی نوشته رابرت بلاک
هنرپیشگان : آنتونی پرکینز، جانت لی، ورا مایلز، جان گاوین، مارتین بالسام، جان مک‌اینتایر، لون تاتل، سایمن اوکلند، فرانک آلبرتسن و پاتریشا هیچکاک.

زنی تنها، پول دزدیده و در هتلی بین‌راهی پنهان شده است؛ اما آنچه در پشت پرده حمام منتظرش است، داستان را از یک تریلر ساده به کابوسی سینمایی بدل می‌کند. «بیمار روانی» (Psycho) ساختهٔ آلفرد هیچکاک، یکی از تأثیرگذارترین و انقلابی‌ترین فیلم‌های ترسناک تمام دوران است. صحنهٔ قتل در حمام با موسیقی تیز و ضربه‌دار برنارد هرمن (Bernard Herrmann)، نه‌فقط یک قتل، بلکه لحظه‌ای نمادین در تاریخ سینماست. شخصیت نورمن بیتس با بازی آنتونی پرکینز (Anthony Perkins)، با آن لبخند سرد و نگاه گم‌شده‌اش، تصویری هم‌زمان از مظلومیت و جنون است. فیلم با تم‌های دوگانگی شخصیت، سرکوب جنسی، و تنهایی شدید، ترس را در لایه‌های روانی و اجتماعی ریشه‌یابی می‌کند. «بیمار روانی» اولین فیلمی بود که قوانین روایت کلاسیک را شکست و قهرمان را در میانهٔ داستان حذف کرد. هنوز هم هر بار که پرده حمام را کنار می‌زنید، سایهٔ بیتس را حس می‌کنید.


21- فیلم درخشش – The Shining

سال تولید : ۱۹۸۰
کارگردان : استنلی کوبریک
فیلمنامه‌نویس : دایان جانسن و کوبریک، برمبنای رمانی نوشته استیون کینگ
هنرپیشگان : جک نیکلسن، شلی دووال، دانی لوید، اسکاتمن کرادرز، باری نلسن، فیلیپپ استون و جو تورکل.

در هتلی دورافتاده، در سرمای کوهستان و سکوت برف‌پوش، پدری آرام‌آرام به جنون کشیده می‌شود. «درخشش» (The Shining) ساختهٔ استنلی کوبریک، تلفیقی است از وحشت روان‌شناختی (Psychological Horror)، ترس ماورایی، و فضایی استعاری که هنوز به‌درستی رمزگشایی نشده است. بازی بی‌نظیر جک نیکلسون (Jack Nicholson) در نقش جک تورنس – نویسنده‌ای که به خشونت خانوادگی کشیده می‌شود – یکی از پرقدرت‌ترین اجراهای تاریخ این ژانر است. کوبریک با استفاده از کادربندی‌ دقیق، طراحی هزارتوی داخلی هتل، و موسیقی آزاردهنده، فضایی خلق کرده که در آن مخاطب نمی‌داند چه چیزی واقعی‌ست و چه چیزی حاصل توهم. فیلم به تم‌هایی همچون تاریخ خشونت، تکرار، انزوا و خانوادهٔ فروپاشیده می‌پردازد. «درخشش» از آن دسته فیلم‌هایی است که با هر بار دیدن، ترس جدیدی در دل می‌کارد و در حافظهٔ جمعی جاودانه شده است.


22- فیلم بچه رزمری – Rosemary’s Baby

سال تولید : ۱۹۶۸
کارگردان : رومن پولانسکی، برمبنای رمانی نوشته آیرا لوین.
فیلمنامه‌نویس : رومن پولانسکی، برمبنای رمانی نوشته آیرا لوین
هنرپیشگان : میا فارو، جان کاساوتیس، روت گوردون، سیدنی بلکمر، ماریس اوانز، رالف بلامی، آنجلا دوریان، پتسی کلی و الیشا کوک.

زن جوانی که باردار است، به‌تدریج حس می‌کند اطرافیانش – از همسر تا همسایه‌ها – قصد سوءاستفاده یا تسخیر او را دارند. «بچه رزمری» (Rosemary’s Baby) ساختهٔ رومن پولانسکی، یکی از قوی‌ترین آثار در ژانر وحشت مذهبی و روانی است. فیلم ترسی عمیق از بدن، بارداری و تسلط مردانه را روایت می‌کند، بی‌آنکه آشکارا به هیولا یا خشونت رو بیاورد. بازی میا فارو (Mia Farrow) در نقش زن باردار مظنون، با ترکیب معصومیت و اضطراب، مخاطب را با کابوسی روزمره و خزنده روبه‌رو می‌کند. پولانسکی با استفاده از نور، سکوت و فضاهای بسته، ترس را در لایه‌های نامرئی زندگی شهری پنهان کرده است. مسئله تسلط بر بدن زنان، سوءظن نسبت به عرف و سنت، و مواجهه با شر پنهان در ساختار اجتماعی، «بچه رزمری» را فراتر از یک فیلم ترسناک صرف قرار داده. اثری که هنوز هم مرز میان توهم و توطئه را لرزان نگه می‌دارد.


23- فیلم سکوت بره‌ها – THE SILENCE OF THE LAMBS

سال تولید : ۱۹۹۱
کارگردان : جاناتان دمی
فیلمنامه‌نویس : تد تالی، بر مبنای رمانی نوشتهٔ توماس هریس
هنرپیشگان : جودی فاستر، آنتونی هاپکینز، اسکات گلن، تد لوین، آنتونی هیلد، لارنس ا.بانی و دان براکت

زنی جوان و بااراده، درگیر پرونده‌ای پیچیده از آدم‌ربایی و قتل سریالی می‌شود، و تنها راه یافتن پاسخ‌ها، مراجعه به ذهنی خطرناک‌تر از خود جنایتکار است. «سکوت بره‌ها» (The Silence of the Lambs) ساختهٔ جاناتان دمی، نه فقط فیلمی ترسناک، بلکه اثری روان‌شناختی، جنایی و هوشمندانه است که مرز بین شکارچی و قربانی را زیر سؤال می‌برد. شخصیت دکتر هانیبال لکتر با بازی آنتونی هاپکینز (Anthony Hopkins)، یکی از ماندگارترین چهره‌های شیطانی و درعین‌حال کاریزماتیک تاریخ سینماست. او با نگاه‌های خیره، صدای آرام، و ذهن تحلیلی‌اش، ترکیبی از عقل، شر و جذبه را به تصویر می‌کشد. فیلم از زاویهٔ دید کلاریس استرلینگ – با بازی جودی فاستر (Jodie Foster) – تماشاگر را وارد دنیای پرتنش روانی، جنسیت، و قدرت می‌کند. با وجود اینکه فیلم از عناصر گرافیکی پرهیز می‌کند، تعلیق در گفتگوها و میدان‌دادن به روان انسان، آن را به اثری عمیقاً ترسناک تبدیل کرده است. «سکوت بره‌ها» تنها فیلم ترسناک تاریخ است که برندهٔ اسکار بهترین فیلم شده؛ و این خود مهر تأییدی است بر جایگاه استثنایی‌اش.


24- فیلم هالووین – Halloween

سال تولید : ۱۹۷۸
کارگردان : جان کارپنتر
هنرپیشگان : دانلد پلیزنس، جیمی لی کورتیس، نانسی لومیس، تونی موران، ویل سندین، پ. ج. سولز، چارلز سایفرز، کایل ریچاردز، برایان اندروز و جان مایکل گراهام

در شب هالووین، شهری کوچک، خیابانی ساکت، و قاتلی که در سایه‌ها پنهان شده؛ این خلاصهٔ فیلمی است که اسلشر مدرن را بنیان نهاد. «هالووین» (Halloween) ساختهٔ جان کارپنتر، با بودجه‌ای اندک و ایده‌ای ساده، موفق شد ترسی عمیق، آرام و نفس‌گیر خلق کند. شخصیت مایکل مایرز، قاتلی خاموش با نقابی سفید، تجسم شر بی‌دلیل و توقف‌ناپذیر است؛ شرّی که نه صحبت می‌کند، نه توضیح می‌دهد، و نه تردید دارد. موسیقی ساده و تکرارشوندهٔ فیلم – ساختهٔ خود کارپنتر – با ضرباهنگ منظمش، قلب تماشاگر را به بازی می‌گیرد. حضور قهرمان زن فیلم، لوری استرود با بازی جیمی لی کرتیس (Jamie Lee Curtis)، نقطهٔ شروعی برای نسلی از «دختران نهایی» (Final Girls) در سینمای ترس شد. «هالووین» با القای ترس از محیط آشنا – خانه‌ها، خیابان‌ها و مدرسه‌ها – نشان داد وحشت فقط در قلعه‌های تاریک یا آزمایشگاه‌ها نیست، بلکه در کنار ما، در پشت پرده‌ها، کمین کرده است.


25- فیلم ارّه ۲ – SAW II

سال تولید : ۲۰۰۵
کارگردان : دارن لین باوسمن
هنرپیشگان : توبین بل، شونی اسمیت، دَنی والبرگ، اریک کنوسن، فرانکی گ.، گلن پلامر و لی وانل

اتاقی بی‌نور، صدای زنجیر، و مردی که باید تصمیم بگیرد کدام بخشی از بدنش را فدا کند تا زنده بماند؛ «ارّه ۲» (Saw II) با گسترش ایده‌های قسمت نخست، ژانر وحشت شکنجه‌ای (Torture Horror) را وارد مرحله‌ای تازه کرد. در این قسمت، کارآگاه متیوس با گروهی از قربانیان گرفتار بازی‌های مرگبار جیگ‌ساو مواجه می‌شود؛ مردی که نه‌فقط قاتل، بلکه آموزگار اخلاق به شیوه‌ای وحشیانه است. فیلم با ساختار پازلی و زمان‌بندی غیرخطی، تعلیق را افزایش می‌دهد و مخاطب را مدام به بازبینی واقعیت وادار می‌کند. برخلاف آثار کلاسیک که بر ترس از ناشناخته تکیه دارند، اینجا ترس از انتخاب، پشیمانی و مجازات است که آزاردهنده است. «ارّه ۲» نه‌فقط نمایش خشونت، بلکه گفت‌وگو با مخاطب دربارهٔ مسئولیت شخصی، غرور و بقاست. این فیلم به‌رغم جنجال‌های انتقادی، تأثیری پایدار بر مسیر فیلم‌ های ترسناک در دههٔ ۲۰۰۰ گذاشت.


26- فیلم ضبط –  [Rec] – 2007

کارگردان: خائومه بالاگوئرو، پاکو پلازا
بازیگران: خاویر بوتت[نینیا مدیروس]، مانوئلا برونچود[آبوئلو]، مارتا کاربونل[ خانم ایزکوئیردو]، کلودیا فونت[جنیفر]، وینسنته گیل[پلیس]، ماریا ترزا اورتگا[آبوئلا]، پابلو روسو[مارکوس]، خورخه سرانو[سرجیو]، فران تراز[مانو]، مانوئلا ولاسکو[آنخلا]، کارلوس وینسنته[گیوم]، دیوید ورت[الکس].

یک تیم خبری وارد ساختمانی می‌شود تا گزارش زنده‌ای درباره حادثه‌ای اورژانسی تهیه کند، اما به‌سرعت درمی‌یابد که از آنجا هیچ راه خروجی وجود ندارد. فیلم «ضبط» (Rec) یکی از موفق‌ترین آثار ژانر فیلم پیداشده (Found Footage) در دهه ۲۰۰۰ است که توانست وحشت را از طریق تجربهٔ لحظه‌ای و مستقیم به بیننده منتقل کند. کارگردانان ژاومه بالاگرو و پاکو پلازا، با دوربینی روی شانه، روایتی پیوسته، بی‌وقفه و نفس‌گیر را خلق کردند. با پیشرفت داستان، واقعیت جای خود را به کابوسی فراطبیعی می‌دهد و ساختمان به میدان محاصره‌ای برای شیوع نفرین و جنون تبدیل می‌شود. فضای بسته، نور کم، و صدای تق‌تق پشت درها، تأثیری تشدیدشده بر روان بیننده دارد. فیلم با پایان شوکه‌کننده و بی‌پرده‌اش، حس ایمنی را از تماشاگر سلب می‌کند. «ضبط» ثابت کرد که ترس، بیش از آن‌که نیازمند جلوه‌های ویژه باشد، نیازمند القای حس واقعی‌بودن و حضور در لحظه است.


27- فیلم سحرگاه مردگان – DAWN OF THE DEAD

سال تولید : ۲۰۰۴
کارگردان : زاک اسنایدر
فیلمنامه‌نویس : جیمز گان، برمبنای فیلم‌نامه‌ای نوشتهٔ جرج رومرو
هنرپیشگان : سارا پالی، وینگ رامس، جیک وبر، مک‌های فیفر، تای برل، مایکل کلی، کوین زگرز و لیندی بوت

در جهانی که زامبی‌ها کنترل آن را در دست گرفته‌اند، گروهی از بازماندگان در یک مرکز خرید پناه می‌گیرند و به‌تدریج درمی‌یابند تهدید اصلی، نه‌فقط مردگان متحرک، بلکه مصرف‌گرایی، خودخواهی و انزوای بشری است. «سحرگاه مردگان» (Dawn of the Dead) ساختهٔ جورج رومرو، دنباله‌ای جسورانه و فلسفی بر فیلم «شب مردگان زنده» است. رومرو با استفاده از فضای نمادین مرکز خرید، نقدی اجتماعی و تلخ از جامعهٔ مصرفی آمریکا ارائه می‌دهد. در کنار این نقد، فیلم لحظات ترسناک، خشن و پرتنشی دارد که هنوز هم در میان آثار زامبی‌محور برجسته‌اند. موسیقی، گریم‌ها و افکت‌های خونی به‌یادماندنی، فضای غریبی از طنز سیاه و هراس را پدید آورده‌اند. «سحرگاه مردگان» فراتر از یک فیلم زامبی، اثری سیاسی، اخلاقی و آینه‌ای برای جامعه‌ای است که خودش را با فراموشی و سرگرمی تسکین می‌دهد.


28- فیلم روانی آمریکایی – American Psycho

سال تولید : ۲۰۰۰
کارگردان : مری هرون
فیلمنامه‌نویس : گینیویر ترنر و هرون، برمبنای رمانی نوشته برت ایستن الیس
هنرپیشگان : کریستیان بیل، ویلم دافو، جارد لتو، جاش لوکاس، سامانتا ماتیس، مت راس، ریس ویدرسپون، کلوئه سوینیی، بیل سیج و ترنر.

مردی خوش‌پوش، موفق، و خوش‌چهره که روزها در بورس کار می‌کند و شب‌ها، در خلوت، چهره‌ای دیگر از خود نشان می‌دهد. «روانی آمریکایی» (American Psycho) ساختهٔ مری هارون، تصویری گزنده و شوکه‌کننده از طبقهٔ ممتاز، خودشیفتگی و روان‌پریشی در جامعهٔ مصرف‌گرای معاصر است. کریستین بیل (Christian Bale) در نقش پاتریک بیتمن، با اجرایی خیره‌کننده، هیولایی مدرن خلق می‌کند که خشونتش به همان اندازه‌ که بیرونی است، درونی و اجتماعی نیز هست. فیلم بین واقعیت و توهم سرگردان است؛ بین آنچه واقعاً اتفاق افتاده و آنچه در ذهن کاراکتر شکل گرفته. استفاده از طنز سیاه، نقد موسیقی پاپ، و جزئیات وسواس‌گونهٔ ظاهری، فیلم را از یک اسلشر معمولی به اثری پیچیده و چندلایه تبدیل کرده است. «روانی آمریکایی» بیش از آنکه بترساند، شما را مجبور می‌کند درون خودتان و اطرافتان را با دقت و تردید بیشتری بنگرید.


29- فیلم حلقه – THE RING

سال تولید : ۲۰۰۲
کارگردان : گور وربینسکی
فیلمنامه‌نویس : ارن کروگر، برمبنای فیلم‌نامهٔ هیروشی تاکاهاشی از رمانی نوشتهٔ کوجی سوزوکی
هنرپیشگان : نیومی واتس، مارتین هندرسن، دیوید دورفمن، برایان کاکس، جین الکساندر و لینزی فراست

یک نوار ویدئویی مرموز، بیننده‌اش را پس از تماشای آن، طی هفت روز به کام مرگ می‌کشاند. «حلقه» (The Ring) ساختهٔ گور وربینسکی، بازسازی موفقی از نسخهٔ ژاپنی خود است که در اوایل دهه ۲۰۰۰ موجی از ترس‌های جدید و شرقی را به سینمای آمریکا آورد. صحنه‌هایی چون دخترک با موهای بلندِ مشکی که از تلویزیون بیرون می‌خزد، به‌سرعت به کابوس جمعی بدل شدند. فیلم با تلفیق عناصر سنتی ژاپنی مانند اشباح (Yūrei)، و ساختار تریلر آمریکایی، داستانی ترسناک با ریتم تدریجی خلق می‌کند. نائومی واتس (Naomi Watts) در نقش مادر روزنامه‌نگار، با پیگیری رمزهای نوار، مخاطب را در جهانی از خرافه، فناوری و انتقام غرق می‌کند. «حلقه» از آن دسته فیلم‌هایی است که با یک ایدهٔ ساده، به ترسی عمیق، استعاری و ماندگار دست یافته است.


30- فیلم کلاورفیلد –  Cloverfield – 2008

کارگردان: مت ریوز.
بازیگران: لیزی کاپلان[مارلنا]، جسیکا لوکاس[لیلی]، تی. جی. میلر[هاد]، مایکل اشتال-دیوید[راب هاوکینز]، مایک وگل[جیسن هاوکینز]، اودت یوستمن[بث مک اینتایر]، مارگوت فارلی[جن]، تئو روسی[آنتونیو]، برایان کلاگمن[چارلی]، کوین یو[کلارک]، لیزا لاپیرا[هیدر].

ناگهان انفجاری عظیم در شهر رخ می‌دهد، چراغ‌ها خاموش می‌شوند و در پس‌زمینهٔ دود و آوار، چیزی غول‌پیکر در حال نزدیک‌شدن است. «کلاورفیلد» (Cloverfield) ساختهٔ مت ریوز، یکی از نمونه‌های موفق ژانر هیولا در قالب فیلم پیداشده (Found Footage) است که با رویکردی متفاوت، تماشاگر را به مرکز بحران می‌کشاند. دوربین دستی، موقعیت‌های تصادفی و صدای نفس‌زنان شخصیت‌ها، حسی بی‌واسطه از وقوع فاجعه ایجاد می‌کند. فیلم با الهام از ترس‌های پس از ۱۱ سپتامبر، حس درماندگی، تخریب شهری و ناتوانی دولت در برابر تهدید را به‌خوبی بازتاب می‌دهد. برخلاف فیلم‌های سنتی هیولا، اینجا تمرکز بر هیولا نیست، بلکه بر تجربهٔ انسان‌ها در میانهٔ آشوب است. «کلاورفیلد» با ترکیب ترس بقا، مستندنمایی، و روایت پاره‌پاره، تصویری نو از وحشت مدرن در قرن ۲۱ ترسیم کرد.


31- فیلم داستان دو خواهر – A Tale of Two Sisters (2003)

کارگردان: کیم جی وون
بازیگران: ایم سو-جونگ- مون گیون یانگ – یوم جئونگ آه – کیم کپ سو

خانه‌ای بزرگ در حاشیهٔ روستا، دو خواهر تنها، و نامادری‌ای که چیزی را پنهان می‌کند. «داستان دو خواهر» (A Tale of Two Sisters) ساختهٔ کیم جی‌وون، یکی از شاخص‌ترین آثار سینمای ترس کره‌جنوبی است که با روایتی پیچیده، فضاهای وهم‌آلود و درونیات روانی شخصیت‌ها، مرز بین واقعیت و خیال را فرو می‌ریزد. فیلم با بهره‌گیری از اسطوره‌های محلی، نشانه‌شناسی دقیق رنگ‌ها، و تدوین متقاطع، تصویری از اندوه، ترومای خانوادگی و احساس گناه می‌سازد. برخلاف آثار هالیوودی که به ترس بصری تکیه دارند، این فیلم بر ناآرامی‌های روانی و سکوت‌های سنگین بنا شده است. موسیقی مینیمال، صدای وزش باد و قدم‌های آرام در شب، تنش را بی‌آنکه فریاد بزند، به اوج می‌رساند. «داستان دو خواهر» اثری است که مخاطب را پس از پایان نیز رها نمی‌کند؛ بلکه او را به تفکر، تفسیر و بازبینی وامی‌دارد.


32- فیلم ستون فقرات شیطان – THE DEVIL’S BACKBONE

سال تولید : ۲۰۰۱
کارگردان : گیرمو دل تورو
هنرپیشگان : ادواردو نوریگا، ماریزا پاره‌دس، فدریکو لوپی، فرناندو تیلوه، ایرنه بیسدو و خونیو والورده

در دل اسپانیا و در دوران جنگ داخلی، پسربچه‌ای به یتیم‌خانه‌ای می‌رسد که در آن روحی سرگردان پرسه می‌زند. «ستون فقرات شیطان» (The Devil’s Backbone) به کارگردانی گیرمو دل تورو، نمونه‌ای درخشان از ترکیب ترس با درام تاریخی است. فیلم نه‌فقط داستانی دربارهٔ ارواح، بلکه اثری دربارهٔ زخم‌های جنگ، بی‌پناهی کودکان و پیچیدگی‌های انسانی است. روح سرگردان پسری که در زیرزمین یتیم‌خانه آرمیده، نمادی از حافظهٔ تاریخی است؛ صدایی که هرگز خاموش نمی‌شود. طراحی صحنه با رنگ‌های گرم و سرد متضاد، حس تضاد میان دنیای زنده‌ها و مردگان را به‌زیبایی نمایش می‌دهد. موسیقی غم‌انگیز، روایت آرام، و شخصیت‌هایی خاکستری، فیلم را از آثار ترسناک صرف متمایز می‌سازد. دل تورو با نگاه انسانی‌اش، ترس را ابزار اندیشه و همدردی می‌کند.


33- فیلم برو بیرون – Get Out (2017)

کارگردان: جوردن پیل
بازیگران: دنیل کالویا- الیسون ویلیامز – برادلی وایتفورد – کلب لندری جونز – استیون روت – کیت استنفیلد – کاترین کینر

مردی سیاه‌پوست برای آشنایی با خانوادهٔ دوست‌دختر سفیدپوستش، به ویلایی در حومهٔ شهر می‌رود؛ اما آنچه آغازگر یک سفر عاشقانه به‌نظر می‌رسد، به‌تدریج به کابوسی استعاری از نژادپرستی نوین بدل می‌شود. «برو بیرون» (Get Out) ساختهٔ جردن پیل، تلفیقی‌ست از وحشت روان‌شناختی، طنز تلخ و نقد اجتماعی. فیلم با هوشمندی، موقعیت‌های به‌ظاهر بی‌آزار را – مانند تحسین بیش‌ازحد، پذیرایی صمیمی یا سوالات کنجکاوانه – به نشانه‌هایی از سلطه، کنترل و بیگانگی بدل می‌کند. شخصیت کریس، در فرایندی تدریجی از فرو رفتن در خلسه و بی‌اختیاری، نمایندهٔ نسلی است که همواره زیر پوست جامعه نادیده گرفته می‌شود. فیلم نه با هیولا یا خون، بلکه با سکوت، نگاه‌ها، و مکانیزم‌های روانی، ترس می‌آفریند. «برو بیرون» نشان داد که سینمای ترس می‌تواند به‌روز، سیاسی، و هم‌زمان سرگرم‌کننده باشد.


34- فیلم اتاق کار دکتر کالیگاری – DAS KABINETT DES DR. CALIGARI

سال تولید : ۱۹۲۰
کشور تولیدکننده : آلمان
کارگردان : روبرت وینه
فیلمنامه‌نویس : کارل مایر و هانس یانوویتس، بر مبنای داستانی نوشته خودشان
هنرپیشگان : ورنر کراوس، کنراد فایت، فریدریش فه‌ئر، لیل داگوفر، هانس هاینتس فون تواردوسکیو رودولف کلاین روگه
نوع فیلم : سیاه و سفید، ۴۶۸۲ فوت. صامت

در شهری عجیب و نمایشگاهی مرموز، دکتری به‌نام کالیگاری با خواب‌گردی به‌نام سزار، دست به جنایاتی هراس‌انگیز می‌زند. «اتاق کار دکتر کالیگاری» (The Cabinet of Dr. Caligari) به کارگردانی رابرت وینه، از نخستین شاهکارهای سینمای اکسپرسیونیستی آلمان است که ترس را نه با داستان، بلکه با فرم و طراحی بصری خلق کرد. دکورهای کج و معوج، سایه‌های اغراق‌شده و چهره‌های بی‌قرار، فضایی می‌سازند که ذهن آشفتهٔ راوی را بازتاب می‌دهد. فیلم دربارهٔ کنترل، روان‌پریشی و تردید نسبت به واقعیت است و بسیاری آن را پیش‌درآمدی بر وحشت فاشیسم می‌دانند. به‌رغم صامت‌بودن، «کالیگاری» قدرت روایت خود را از نور، حرکت و نمادها می‌گیرد. هنوز هم پس از یک قرن، تماشای آن حس غریبی از بی‌ثباتی و اختلال برمی‌انگیزد.


35- فیلم ما – Us (2019)

کارگردان: جوردن پیل
بازیگران: لوپیتا نیونگو – وینستون دوک -الیزابت ماس – یحیی عبدالمتین دوم – آنا دیوپ

در شبی آرام و کنار دریاچه، خانواده‌ای متوجه می‌شود نسخه‌هایی از خودشان – شبیه، اما بی‌روح و خشن – به خانه‌شان حمله کرده‌اند. «ما» (Us) دومین فیلم جردن پیل، اثری پیچیده و چندلایه است که هویت، تفاوت طبقاتی و دوگانگی درون انسان را به‌شکل استعاری روایت می‌کند. موجودات حمله‌کننده نه بیگانه‌اند و نه هیولا؛ بلکه «خود»ی فراموش‌شده، سرکوب‌شده و نادیده‌مانده‌اند. طراحی لباس، تکرار حرکات، و اشارات نمادین، بار مفهومی فیلم را سنگین می‌کند، اما همچنان تعلیق، ترس و خشونت را حفظ می‌کند. لوپیتا نیونگو (Lupita Nyong’o) در نقشی دوگانه، بازی‌ای فراموش‌نشدنی ارائه می‌دهد. فیلم با پایان گمراه‌کننده و ناراحت‌کننده‌اش، بیننده را به بازنگری در تعریف «ما» و «دیگران» دعوت می‌کند. «ما» اثری است که ترس را از آینه‌ٔ روبه‌رو آغاز می‌کند.


36- فیلم نوسفراتوی خون آشام – Nosferatu: Phantom Der Nacht

سال تولید : ۱۹۷۹
کشور تولیدکننده : فرانسه و آلمان‌غربی
محصول : ورنر هرتسوگ.
کارگردان : هرتسوگ، برمبنای رمان دراکولا نوشته برام استوکر و فیلم‌نامه نوسفراتو، یک سنفونی وحشت نوشته هنریک گالین.
هنرپیشگان : کلاوس کینسکی، ایزابل آجانی، برونو گانتس، رولان توپور و والتر لادنگاست.

در دنیایی که وحشت از طاعون، بی‌زمانی و مرگ سایه افکنده، شخصیتی لرزان، بی‌صدا و نحیف از سایه‌ها برمی‌خیزد. «نوسفراتو» در نسخهٔ ورنر هرتزوگ (نسخهٔ بازسازی‌شدهٔ فیلم صامت ۱۹۲۲)، تصویری شاعرانه و مرگ‌آلود از افسانهٔ دراکولا ارائه می‌دهد. کلاوس کینسکی (Klaus Kinski) در نقش کنت اورلاک، چهره‌ای خلق می‌کند که هم ترحم‌برانگیز است و هم تهدیدآمیز؛ تجسمی از تنهایی، عطش ابدی و نفرین. فضای فیلم با رنگ‌های سرد، معماری گوتیک، و حرکات کند، به‌گونه‌ای طراحی شده که گویی تماشاگر در خوابی بدون بیداری فرو رفته. موسیقی و فضاهای سکوت‌زده، فیلم را به اثری تأمل‌برانگیز و فراتر از وحشت رایج بدل می‌کنند. «نوسفراتو» به‌جای فریاد، زمزمه می‌کند؛ و همین زمزمه، هنوز هم در ذهن‌ها طنین دارد.


37- فیلم یک مکان ساکت – A Quiet Place (2018)

کارگردان: جان کرازینسکی
بازیگران: امیلی بلانت -جان کرازینسکی – میلیسنت سیموندز – نوآ جوپ

خانواده‌ای ساکت در مزرعه‌ای دورافتاده زندگی می‌کنند؛ سکوت، قانون بقاست، و هر صدایی می‌تواند به مرگ منتهی شود. «یک مکان ساکت» (A Quiet Place) ساختهٔ جان کراسینسکی، تعریفی تازه از ترس ارائه می‌دهد؛ ترسی که با فریاد، وحشت نمی‌آفریند، بلکه با نجوا، حضور سنگین خطر را القا می‌کند. موجوداتی کور اما فوق‌العاده حساس به صدا، جامعه را نابود کرده‌اند و تنها خانواده‌هایی زنده مانده‌اند که توانسته‌اند سکوت را به قانون زندگی بدل کنند. فیلم با استفاده از زبان اشاره، سکوت‌های ممتد، و طراحی صدای خارق‌العاده، فضایی متمایز از آثار ژانر می‌سازد. بازی امیلی بلانت (Emily Blunt) در نقش مادری که در سکوت کامل زایمان می‌کند، یکی از نفس‌گیرترین صحنه‌های سینمای ترس قرن اخیر است. در دل این وحشت، فیلم دربارهٔ خانواده، فداکاری، و عشق بی‌کلام نیز سخن می‌گوید. «یک مکان ساکت» نمونه‌ای‌ست که نشان می‌دهد حتی با حذف صدا، می‌توان جیغی درونی و بی‌پایان ایجاد کرد.


38- فیلم مرد نامرئی – The Invisible Man (2020)

کارگردان: لی ونل
نویسنده: لی ونل بر پایه مرد نامرئی اثر اچ.جی. ولز
بازیگران: الیزابت ماس – الیور جکسون-کوهن – آلدیس هاج – استورم رید – هریت دایر -مایکل دورمن -بندیکت هاردی سم اسمیت

وقتی کسی هست، اما دیده نمی‌شود، ترس از حضور به غیاب بدل می‌شود. در فیلم «مرد نامرئی» (The Invisible Man) ساختهٔ لی ونل، ترس نه از هیولا یا جن‌ است، بلکه از کنترل‌گری، خشونت خانگی، و پنهان‌کاری‌ست. داستان زنی است که از رابطه‌ای سمی فرار کرده، اما سایهٔ مردی که او را آزار داده، همچنان بر زندگی‌اش سنگینی می‌کند – حتی پس از مرگ. با تکنولوژی‌های نوین، همسر سابق او لباس نامرئی‌ساز ساخته و به تعقیب و آزار پنهانی ادامه می‌دهد. فیلم با نماهای خالی، فضاهای سفید، و سکوتی کش‌دار، حس ناآرامی را به اوج می‌رساند. الیزابت ماس (Elisabeth Moss) در نقشی شکننده اما نیرومند، بازتابی از زنان قربانی خشونت روانی در دنیای معاصر است. «مرد نامرئی» نمونه‌ای از سینمای ترس مدرن است که با موضوعات اجتماعی پیوند عمیق دارد.


39- فیلم عروس فرنکنشتاین – THE BRIDE OF FRANKENSREIN

سال تولید : ۱۹۳۵
کارگردان : جیمز ویل
فیلمنامه‌نویس : ویلیام هرل‌بات و جان بالدرستن، بر مبنای رمانی نوشتهٔ مری شلی
هنرپیشگان : بوریس کارلوف، کالین کلایو، والری هابسن، السا لنچستر، ارنست تسیگر، ا.پ. هگی، یونا اوکانر، گاوین گوردون، رجینالد بارلو و داگلاس والتن

ادامه‌ای بر اسطورهٔ فرانکنشتاین که لایه‌ای تازه از انسانیت، تنهایی و تمایل به هم‌نوع‌داشتن را به داستان می‌افزاید. «عروس فرانکنشتاین» (The Bride of Frankenstein) ساختهٔ جیمز وِیل، برخلاف ظاهر کلاسیکش، فیلمی است شاعرانه و فلسفی دربارهٔ تلاش هیولا برای یافتن جفت و فهم خود. با آنکه فقط چند دقیقه در فیلم حضور دارد، شخصیت عروس – با گریم نمادین و موهایی به شکل رعد و برق – تبدیل به یکی از نمادهای ماندگار سینمای وحشت شده است. فیلم با عناصر گوتیک، موسیقی غم‌انگیز، و گفت‌وگوهای تأمل‌برانگیز، مرز بین هیولا و انسان را مبهم می‌کند. در دل خشونت، تمنای عشق و پیوند، فیلم را از سطح یک روایت ترسناک فراتر می‌برد. «عروس فرانکنشتاین» یکی از نخستین فیلم‌هایی‌ست که ترس را نه صرفاً از تهدید، بلکه از طرد، انزوا و فقدانِ درک برمی‌سازد.


40- فیلم بابادوک – The Babadook (2014)

کارگردان: جنیفر کنت
بازیگران: اسی دیویس – نوحا ویسمن -دنیل هنشال – هیلی مکلهینی -باربارا وست – بن وینسپیر

کتاب کودکی با تصویرسازی‌های تیره، صدایی در شب، و موجودی به‌نام «بابادوک» که به کابوس مادر و فرزند بدل می‌شود. «بابادوک» (The Babadook) ساختهٔ جنیفر کنت، یکی از درخشان‌ترین نمونه‌های ترس روان‌شناختی معاصر است که موضوع اندوه، سوگ و سرکوب را با نمادپردازی ترسناک درمی‌آمیزد. داستان مادری بیوه و فرزند ناآرامش، داستان مواجهه با افسردگی است؛ هیولای اصلی نه بیرون، بلکه درون ذهن و قلب کاراکترهاست. فیلم با بهره‌گیری از فضای تاریک خانه، صداهای خش‌خش، و حضور مرموز بابادوک، حس خفقان و فشار روانی را بازنمایی می‌کند. بازی ایسان دیویس (Essie Davis) در نقش مادر، یکی از صادقانه‌ترین و دردناک‌ترین اجراهای ژانر است. «بابادوک» با پایان‌بندی غیرمنتظره‌اش، به ما یادآور می‌شود که برخی ترس‌ها را نمی‌توان نابود کرد، بلکه باید با آن‌ها زندگی کرد.


41- فیلم فانوس دریایی – The Lighthouse (2019)

کارگردان: رابرت اگرز
نویسنده: رابرت اگرز -مکس اگرز
بازیگران: رابرت پتینسون -ویلم دفو

دو مرد، یک فانوس دریایی دورافتاده، طوفانی بی‌پایان و ذهن‌هایی که در حال فروپاشی‌اند. «فانوس دریایی» (The Lighthouse) ساختهٔ رابرت اگرز، اثری سیاه‌و‌سفید، فشرده و تراژیک است که مرز دیوانگی و واقعیت را از هم می‌پاشد. رابرت پتینسون و ویلم دفو در نمایشی دو نفره، شخصیتی دوگانه از قدرت، ترس، و انزوای مطلق می‌سازند. با الهام از اسطوره‌ها، ادبیات کلاسیک و نمادهای فرویدی، فیلم نوعی از وحشت روان‌کاوانه (Psychoanalytic Horror) خلق می‌کند که مخاطب را در بی‌زمانی و بی‌مکانی غرق می‌کند. صداهایی که از دریا می‌آیند، همهمهٔ مرغ‌های دریایی، و نور چشمک‌زن فانوس، حس فروپاشی تدریجی را تشدید می‌کند. «فانوس دریایی» نه برای کسانی است که به‌دنبال جیغ و ترس‌های لحظه‌ای‌اند، بلکه برای آنان است که می‌خواهند به کابوسی آگاهانه و پیچیده فرو روند.


42- فیلم موروثی – Hereditary (2018)

کارگردان : آری استر
بازیگران: تونی کولت – گابریل بیرن – الکس ولف – آن داود – میلی شاپیرو

خانواده‌ای در حال سوگواری پس از مرگ مادر، به‌تدریج با رازهای تاریک خانوادگی، ارث‌های روانی و نیروهای ماورایی روبه‌رو می‌شود. «موروثی» (Hereditary) ساختهٔ آری آستر، نمونه‌ای درخشان از تلفیق ترس روان‌شناختی با ترس مذهبی و اساطیری است. فیلم از مرگ آغاز می‌شود، اما به‌سرعت تبدیل به تحقیقی دربارهٔ هویت، تقدیر، و فروپاشی خانواده می‌شود. بازی تونی کولت (Toni Collette) در نقش مادر، اجرایی خیره‌کننده است که لبهٔ دیوانگی، درد و ترس را لمس می‌کند. فیلم با صحنه‌هایی چون بریدن سر، تله‌های ارثی، و جلسات احضار ارواح، تصویری سنگین و نفس‌گیر از مواجهه با ریشه‌های تاریک انسان می‌سازد. «موروثی» نه‌تنها می‌ترساند، بلکه ذهن را به چالش می‌کشد؛ تا مدتی بعد از تماشا، حس می‌کنید هنوز در آن خانه‌اید، زیر سایهٔ همان سرنوشت.


43- فیلم حمله ربایندگان جسد (جسم) – Invasion Of The Body Snatchers

سال تولید : ۱۹۷۸
کارگردان : فیلیپ کافمن
فیلمنامه‌نویس : و. د. ریکتر، برمبنای رمانی نوشته جک فینی
هنرپیشگان : دانلد ساترلند. بروک آدامز، لنرد نیموی، ورونیکا کارترایت، آرت هیندل للیا گُلدونی، کوین مکارتی، جف گُلدبلوم و دان سیگل.

در جهانی که خوابیدن ممکن است به قیمت از دست دادن هویت تمام شود، اعتماد به دیگران به تجربه‌ای دلهره‌آور بدل می‌شود. «حمله ربایندگان جسد» (Invasion of the Body Snatchers) در نسخهٔ بازسازی‌شدهٔ ۱۹۷۸، اثری درخشان از فیلیپ کافمن است که وحشت علمی‌تخیلی را با نقد اجتماعی، روان‌شناختی و سیاسی درمی‌آمیزد. در داستان فیلم، بیگانگان گیاهی، بدن انسان‌ها را شبیه‌سازی کرده و جانشین آن‌ها می‌شوند، بی‌آنکه احساسی یا فردیتی داشته باشند. فیلم با فضایی سرد، موسیقی نگران‌کننده و تدوین روان‌پریشانه، حس بیگانگی، بی‌هویتی و انزوا را به شکل هراس‌آوری بازنمایی می‌کند. شخصیت‌ها یکی‌یکی تسخیر می‌شوند و اعتماد از بین می‌رود؛ نه در یک جنگ بزرگ، بلکه در سکوت، با نگاه‌های خالی. این اثر بازتابی از ترس‌های دوران جنگ سرد و رشد فرهنگ توده‌ای‌ست. پایان فیلم، با آن فریاد یخ‌زده و اشارهٔ بی‌احساس، هنوز یکی از تکان‌دهنده‌ترین لحظات تاریخ سینماست.


44- فیلم بگذار فرد درست وارد شود – Let the Right One In (2008)

کارگردان: توماس آلفردسن
نویسنده: جان آیویده لینکوئیست بر اساس رمانی از خودش
بازیگران: کار هیدهبرانت، لینا لیندرسن

یک پسر تنها و طردشده با دختری مرموز دوست می‌شود؛ دختری که شب‌ها بیدار است، غذا نمی‌خورد، و بوی خون دارد. «بگذار فرد درست وارد شود» (Let the Right One In) ساختهٔ توماس آلفردسون، یکی از شاعرانه‌ترین و غریب‌ترین روایت‌های خون‌آشامی در سینمای مدرن است. فیلم با پس‌زمینه‌ای از سرمای زمستانی سوئد، ترس را در ظرافت‌ها، سکوت‌ها و روابط پیچیده می‌آفریند. رابطهٔ میان اسکار و الی – پسری آسیب‌دیده و دختری خون‌آشام – به‌جای اغراق در وحشت، حسی عمیق از دلسوزی، همدلی و تنهایی پدید می‌آورد. موسیقی، رنگ‌بندی سرد و نورپردازی ملایم، همگی در خدمت خلق فضایی بین کابوس و رؤیا هستند. این فیلم بیش از آنکه دربارهٔ خون‌خواری باشد، دربارهٔ پیوند میان دو روح تنهاست که دنیای پیرامونشان برای آن‌ها جا ندارد. «بگذار فرد درست وارد شود» با روایتی ظریف، مرزهای ژانر ترس را بازتعریف می‌کند.


45- فیلم او تعقیب می‌کند – It Follows (2014)

کارگردان: دیوید رابرت میچل
بازیگران: کیر گیلکریست – مایکا مونرو

بعد از یک رابطهٔ ، دختر جوانی متوجه می‌شود که موجودی نامرئی با سرعتی آهسته اما توقف‌ناپذیر، همواره در حال تعقیب اوست. «او تعقیب می‌کند» (It Follows) ساختهٔ دیوید رابرت میچل، با ایده‌ای مینیمالیستی و فرمی متفاوت، مفاهیمی عمیق‌تر از ترس معمول را بیان می‌کند. فیلم نه‌تنها دربارهٔ ترس از مرگ، بلکه دربارهٔ اضطراب جنسی، عذاب وجدان و بار پنهان روابط انسانی است. موجود تعقیب‌کننده، همواره تغییر چهره می‌دهد، اما هیچ‌گاه متوقف نمی‌شود؛ استعاره‌ای از اضطراب‌های جمعی که در ناخودآگاه باقی می‌مانند. فیلم با استفاده از ترکیب موسیقی سینث‌وِیو (Synthwave)، لنزهای واید، و لوکیشن‌های نیمه‌واقعی، فضایی سرد و هشیارکننده می‌سازد. «او تعقیب می‌کند» نه با جیغ، بلکه با انتظار، نگاه‌های خیره، و تهدیدهای دور از قاب می‌ترساند.


46- فیلم خانه او – His House (2020)

کارگردان: رمی ویکس
بازیگران: وونمی موساکو – ساپ دیریسو – مت اسمیت

پناهندگانی که از جهنم سودان جنوبی گریخته‌اند، در خانه‌ای دولتی در بریتانیا ساکن می‌شوند؛ اما این خانه نه پناهگاه، بلکه تجسمی از گناهان و خاطرات سرکوب‌شدهٔ گذشته است. «خانهٔ او» (His House) ساختهٔ رمی ویکس، فیلمی جسورانه و متفاوت در ژانر ترس است که وحشت را با مهاجرت، سوگ و گناه درهم می‌آمیزد. صداهای پشت دیوار، اشباحی که در اتاق‌ها کمین کرده‌اند، و خاطرات فروخورده، خانه را به میدان جنگی برای حافظهٔ زخم‌خورده تبدیل می‌کنند. فیلم از نگاه زوجی روایت می‌شود که برای ماندن باید با گذشته‌شان کنار بیایند – گذشته‌ای که در قالب ارواح مهاجم بازمی‌گردد. بازی‌های قدرتمند، طراحی صوتی هوشمند، و تلاقی فرهنگ‌های متضاد، «خانهٔ او» را به نمونه‌ای برجسته از وحشت اجتماعی (Social Horror) بدل کرده‌اند. این فیلم نشان می‌دهد که گاه ترس نه از مکان، بلکه از چیزی است که با خودت آورده‌ای.


47- فیلم شب مردگان متحرک – Night of the Living Dead (1968)

کارگردان: تام ساوینی

شب‌هنگام، مردگان از گور برمی‌خیزند و انسان‌ها در خانه‌ای روستایی پناه می‌گیرند؛ اما تهدید فقط از بیرون نیست. «شب مردگان متحرک» (Night of the Living Dead) ساختهٔ جورج ای. رومرو، فیلمی نمادین، انقلابی و آغازگر جریان اصلی زامبی‌محور در سینماست. در بطن داستان ساده و کم‌بودجه‌اش، لایه‌هایی از نقد نژادی، اجتماعی و سیاسی نهفته است. شخصیت بن – مرد سیاه‌پوستی که در مرکز گروه قرار دارد – در زمانه‌ای که آمریکا درگیر تنش‌های نژادی بود، اقدامی جسورانه محسوب می‌شد. فیلم، هم با ترس‌های بصری از هجوم مردگان، و هم با تعارضات درون خانه، وحشتی چندلایه پدید می‌آورد. پایان تکان‌دهنده و غم‌انگیزش، هنوز یکی از پایان‌های بحث‌برانگیز تاریخ سینماست. «شب مردگان متحرک» نه‌تنها ژانری را تعریف کرد، بلکه نشان داد ترس می‌تواند سیاسی، استعاری و بسیار واقعی باشد.


48- فیلم چشمان بدون چهره – Eyes Without a Face (1959)

کارگردان: ژرژ فرانژو
بازیگران: پیر براسور – Edith Scob – آلیدا والی – ژولیت مانیل

پزشکی مشهور که در پی نجات چهرهٔ دخترش است، دست به عمل‌های جراحی غیرقانونی روی دختران جوان می‌زند، به امید بازیابی زیبایی از‌دست‌رفته. «چشمان بدون چهره» (Eyes Without a Face) ساختهٔ ژرژ فرانژو، فیلمی خلسه‌وار و غریب است که ترس را در دل زیبایی، سکوت و تراژدی بنا می‌کند. چهرهٔ بی‌احساس دختر، با ماسکی سفید و بی‌روح، تبدیل به نماد ترسی فلسفی از هویت، جسم و زیبایی شده است. موسیقی غریب و آرام فیلم، همراه با فضایی بی‌زمان و مکانی، آن را از آثار ترس رایج جدا می‌کند. فیلم نه با خشونت، بلکه با اضطراب روان‌شناختی، حسی از رنج درونی، و سکوت‌های آزاردهنده، تأثیر خود را می‌گذارد. «چشمان بدون چهره» اثری پیشرو در ترس هنری و فلسفی است که از خود می‌پرسد: اگر صورت نداشته باشی، آیا هنوز انسانی؟


49- فیلم انزجار – Repulsion (1965)

کارگردان: رومن پولانسکی
بازیگران: کاترین دنو، ایان هندری، جان فریزر

در آپارتمانی ساکت در لندن، زنی تنها آرام‌آرام به سمت جنون کشیده می‌شود؛ صداهای ساده، شکاف دیوارها، و لمس‌های خیالی، او را در خود فرو می‌برند. «انزجار» (Repulsion) ساختهٔ رومن پولانسکی، یکی از برجسته‌ترین نمونه‌های سینمای ترس روان‌شناختی است که بدون نیاز به هیولا یا موجودات ماورایی، در دل ذهن انسان وحشت می‌آفریند. فیلم روایت تدریجی فروپاشی روانی زن جوانی‌ست که از روابط انسانی – به‌ویژه مردان – گریزان است و به انزوا و توهم پناه می‌برد. استفاده از طراحی صوتی آزاردهنده، ترکیب نور و سایه، و نماهای بسته، حس خفگی و انزوای مطلق را منتقل می‌کند. کاترین دنوو (Catherine Deneuve) در نقش اصلی، اجرایی خیره‌کننده از بی‌ثباتی عاطفی و روانی ارائه می‌دهد. «انزجار» نه‌تنها دربارهٔ ترس از تجاوز، بلکه دربارهٔ زن‌بودن در جامعه‌ای مردسالار است، با روایتی که هنوز هم تازه و تکان‌دهنده به‌نظر می‌رسد.


50- فیلم ساحره – The Witch (2015)

کارگردان: رابرت اگرز
بازیگران:  آنیا تایلر جوی – کیت دیکی – رالف اینسون

در قرن هفدهم، خانواده‌ای تبعیدشده از جامعهٔ مذهبی، به‌تنهایی در دل جنگلی زندگی می‌کند که چیزی شیطانی در دل خود پنهان دارد. «ساحره» (The Witch) ساختهٔ رابرت اگرز، روایتی آرام، تاریخی و وحشت‌آفرین از ترس‌های مذهبی، فروپاشی خانوادگی، و بیدار شدن نیروهای تاریک در دل تنهایی است. فیلم با دقت فراوان در بازسازی زبان، لباس و فضای قرون وسطایی، تجربه‌ای عمیق و وهم‌انگیز می‌آفریند. گام به گام، ایمان مذهبی اعضای خانواده به شک، ترس و جنون بدل می‌شود. شخصیت توماسن – با بازی آنیا تیلور-جوی (Anya Taylor-Joy) – نقطهٔ تمرکز فیلم است: دختری که میان سرکوب و آزادی، قربانی و نیرو می‌ماند. موسیقی و تصویرسازی مینیمالیستی فیلم، فضا را به مرز میان واقعیت و خرافه نزدیک می‌کند. «ساحره» اثری بی‌سروصدا و عمیق است که ترس را نه از خون، بلکه از ایمان و فروپاشی آن می‌سازد.


51- فیلم میزبان – Host (2020)

کارگردان: راب ساوج
بازیگران: هیلی اسقف – جما مور – اما لوئیز وب – رادینا دراندووا – کارولین وارد – تدی لینارد -سیلان باکستر

در دورانی که همه به ویدئوکنفرانس پناه برده‌اند، وحشت نیز راه خود را به اتاق‌های زوم پیدا می‌کند. «میزبان» (Host) ساختهٔ راب ساویج، یک فیلم کوتاه، سریع و نفس‌گیر است که کاملاً در قالب یک تماس تصویری در دوران قرنطینه کرونا روایت می‌شود. گروهی از دوستان طی جلسه‌ای احضار روح در فضای مجازی، ناخواسته دروازه‌ای به دنیای ارواح می‌گشایند. فیلم با زمان‌بندی فشرده، ساختار ساده و بهره‌گیری هوشمندانه از رابط زوم، وحشتی امروزی و بسیار قابل‌درک ایجاد می‌کند. هر صدا، قطعی تصویر، یا تأخیر در پاسخ‌گویی، به فرصتی برای ترس بدل می‌شود. با وجود کوتاهی زمان، فیلم توانسته ضرباهنگ، تعلیق و پایان‌بندی شوکه‌کننده‌ای خلق کند. «میزبان» نشان داد که حتی در خانه‌های به‌ظاهر امن، در برابر صفحه‌نمایشی روشن، هنوز می‌توان وحشت را تجربه کرد.


52- فیلم کلبه میان جنگل – The Cabin in the Woods (2011)

کارگردان: درو گودارد
بازیگران:  کریستن کانلی -انا هاچیسن

گروهی از نوجوانان به کلبه‌ای جنگلی می‌روند و همان کلیشهٔ همیشگی آغاز می‌شود… اما آیا همه‌چیز آن‌طور که به‌نظر می‌رسد پیش می‌رود؟ «کلبه میان جنگل» (The Cabin in the Woods) ساختهٔ درو گادارد، اثری هوشمندانه، طنزآمیز و در عین حال ترسناک است که هم ادای احترام به ژانر ترس است و هم نقدی بر آن. فیلم با ساختاری دوگانه، هم داستانی آشنا از کشتار در جنگل ارائه می‌دهد و هم از پشت‌پرده، سازمانی را نشان می‌دهد که این وقایع را برای رضایت نیروهای باستانی طراحی می‌کند. شخصیت‌ها به‌ظاهر کلیشه‌ای‌اند، اما به‌تدریج آگاهی می‌یابند که بخشی از نمایشی بزرگ‌تر هستند. فیلم با تنوع گسترده از هیولاها، ارجاع‌های سینمایی و پایان‌ عجیبش، به‌نوعی پایان‌نامه‌ای بر ژانر وحشت است. «کلبه میان جنگل» در عین شوخی، ترسی واقعی از دستکاری، نظارت و بی‌اختیاری را القا می‌کند.


53- مرد نامرئی – THE INVISIBLE MAN

سال تولید : ۱۹۳۳
کارگردان : جیمز ویل
فیلمنامه‌نویس : فیلیپ وایلی  و ر.س.شریف، بر مبنای رمانی نوشته هـ.ج.ولز
هنرپیشگان : کلود رینز، گلوریا استوارت، ویلیام هاریگان، هنری تراورز، یونا اوکانر، جان کارادین و والتر برنان

در نسخهٔ کلاسیک «مرد نامرئی» (The Invisible Man) به کارگردانی جیمز ویل، ترس از دیده‌نشدن، به ترسی از بی‌قانونی و فروپاشی اخلاقی بدل می‌شود. داستان دانشمندی که با کشف فرمول نامرئی‌شدن، به‌جای کمک به بشریت، به هیولایی خودبزرگ‌بین تبدیل می‌شود، روایتی هشداردهنده از قدرت بی‌مهار علم است. بازی شگفت‌انگیز کلود رینز (Claude Rains) – که تنها صدایش را داریم – ترکیبی از طنازی، تهدید و جنون خلق می‌کند. جلوه‌های ویژهٔ آن دوران، به‌شکلی درخشان نامرئی‌بودن را بازنمایی می‌کنند و هنوز هم تحسین‌برانگیزند. این فیلم، هم در سطح ترس فیزیکی، و هم در لایه‌های فلسفی دربارهٔ مسئولیت فردی و خطرات نادیده‌بودن، عمق دارد. «مرد نامرئی» از نخستین آثاری بود که نشان داد هیولاها ممکن است در آزمایشگاه و از دل نابغه‌ها بیرون بیایند.


54- فیلم آن- It (2017)

کارگردان: اندی موسکیتی
فیلمنامه‌نویس چِیس پالمر -کری فوکوناگا – گری دابرمن بر پایه «آن» اثر استیون کینگ
بازیگران: جیدن لیبرهر -فین ولفهارد – بیل اسکاشگورد -سوفیا لیلیس -کرک اسودو

در شهری کوچک و مه‌آلود، کودکان یکی‌یکی ناپدید می‌شوند و در پس آن، دلقکی به‌نام «پنی‌وایز» با چشمانی براق و دندان‌هایی تیز، در فاضلاب‌ها کمین کرده است. «آن» (It) به کارگردانی اندی موشیتی، اقتباسی مدرن از رمان استیفن کینگ است که توانست تلفیقی از ترس‌های ماورایی، درام نوجوانانه، و خاطرات دوران کودکی ارائه دهد. فیلم هم از لحاظ بصری – با حضور پنی‌وایز با بازی بیل اسکارشگورد (Bill Skarsgård) – و هم از نظر مفهومی، ترسی ماندگار ایجاد می‌کند. موضوع اصلی فیلم، ترس‌هایی‌ست که در دوران کودکی شکل می‌گیرند و اگر نادیده گرفته شوند، قدرتی مرگبار می‌یابند. گروه نوجوانان، با ترکیبی از شجاعت، دوستی و خاطرات دردناک، برای نجات شهرشان دست‌به‌کار می‌شوند. «آن» موفق شد ژانر ترس را به مخاطبان جوان‌تر نزدیک‌تر کند، بدون آن‌که عمق و سنگینی پیام‌های روان‌شناختی‌اش را از دست بدهد.


55- فیلم شماره ۱۰ خیابان کلاورفیلد – 10 Cloverfield Lane (2016)

کارگردان: دان تراختنبرگ
بازیگران: مری الیزابت وینستد -جان گودمن – جان گلگر جونیور

زن جوانی در تصادف رانندگی بی‌هوش می‌شود و در پناهگاهی زیرزمینی به هوش می‌آید؛ مردی غریبه ادعا می‌کند که دنیا بیرون نابود شده و خروج مساوی مرگ است. «شماره ۱۰ خیابان کلاورفیلد» (10 Cloverfield Lane) ساختهٔ دن ترچتنبرگ، اثری درخشان در تلفیق تریلر روان‌شناختی و ژانر آخرالزمانی است. فیلم با تکیه بر بازی‌های درخشان – به‌ویژه جان گودمن (John Goodman) در نقش مردی میان نجات‌دهنده و تهدید – تعلیقی نفس‌گیر ایجاد می‌کند که مخاطب را میان شک و باور معلق نگه می‌دارد. فضای بستهٔ پناهگاه، نگاه‌های سنگین و گفتگوهای بریده‌بریده، تنش را لحظه‌به‌لحظه افزایش می‌دهند. نقطهٔ قوت اصلی فیلم، ترس از نادانسته‌ها و عدم قطعیت است؛ آیا بیرون واقعاً فاجعه‌ای رخ داده یا همه‌چیز توهم است؟ پایان فیلم، در عین غیرمنتظره‌بودن، ساختار آن را کامل می‌کند و «۱۰ کلاورفیلد» را به یکی از آثار متفاوت و خلاق ترس مدرن بدل می‌سازد.


56- فیلم زیر سایه – Under the Shadow (2016)

کارگردان: بابک انوری
نویسنده: بابک انوری
بازیگران: نرگس رشیدی – آوین منشادی – بابی نادری – ری هراتیان – آرش مرندی

در بحبوحهٔ جنگ ایران و عراق، مادری در آپارتمانش در تهران سعی دارد از دخترش محافظت کند، در حالی که سایه‌ای نامرئی – اما آشنا – آرام‌آرام وارد خانه‌شان می‌شود. «زیر سایه» (Under the Shadow) ساختهٔ بابک انوری، فیلمی است با پیوندی ظریف میان ترس‌های اجتماعی، جنگ، و باورهای بومی. موجودی که در فیلم حضور دارد – جن (Jinn) – نه‌تنها نماد ماوراء، بلکه بازتابی از اضطراب، سرکوب زنانه و گسست‌های خانوادگی‌ست. فیلم با طراحی بصری تیره، صدای بمب‌های دور و سکوت پرتنش خانه، فضایی می‌سازد که بیننده را در اضطراب دائمی نگه می‌دارد. بازی نرگس رشیدی در نقش مادر، روایتی قوی از زنی گرفتار در لایه‌های ترس و مسئولیت ارائه می‌دهد. «زیر سایه» نه‌فقط موفقیتی در سینمای ایران، بلکه نمونه‌ای تحسین‌شده در سینمای ترس بین‌المللی است که به‌واسطهٔ بومی‌سازی مؤثر، مفاهیم جهانی را منتقل می‌کند.


57- فیلم پرندگان – The Birds

سال تولید : ۱۹۶۳
کارگردان : هیچکاک
فیلمنامه‌نویس : اوان هانتر، برمنبای داستانی نوشته دافنه دو موریه
هنرپیشگان : راد تیلر، تیپی هدرن جسیکا تندی، سوزان پله‌شت، ورونیکا کارترایت و اتل گریفیس

در شهری ساحلی، پرندگان به‌طور ناگهانی و بی‌دلیل، به انسان‌ها حمله می‌کنند؛ خشونت، بدون منطق و هشدار، از دل طبیعت فوران می‌کند. «پرندگان» (The Birds) ساختهٔ آلفرد هیچکاک، یکی از رازآلودترین و بحث‌برانگیزترین آثار ترس کلاسیک است. برخلاف ساختار متعارف ترس، فیلم هیچ توضیح علمی یا ماورایی برای رفتار مهاجم پرندگان ارائه نمی‌دهد؛ همین بی‌دلیلی، عنصر وحشت را دوچندان می‌کند. حمله‌های دسته‌جمعی، سکوت‌های ممتد، و تدوین ضرب‌آهنگ‌دار، حس درگیری تدریجی با بی‌نظمی و بی‌اعتمادی را ایجاد می‌کنند. هیچکاک با استفاده از پرندگان – موجوداتی آشنا و اغلب بی‌آزار – حس امنیت را از بین می‌برد و نشانه‌ای از فروپاشی نظم طبیعی را به تصویر می‌کشد. «پرندگان» نه‌فقط دربارهٔ حمله، بلکه دربارهٔ جنون جمعی، وحشت بی‌منطق، و تنهایی انسان در برابر طبیعت است.


58- فیلم شیون – The Wailing (2016)

کارگردان: نا هانگ-جین
بازیگران: کواک دو-وان – هوانگ جونگ-مین – جون کونیمورا – چون وو-هی – لی جانگ-ایان

در روستایی دورافتاده در کره‌جنوبی، پس از ورود مردی غریبه، مجموعه‌ای از مرگ‌های مرموز، جنون و بیماری بروز می‌کند. «شیون» (The Wailing) ساختهٔ نا هونگ-جین، فیلمی چندژانری‌ست که میان درام جنایی، ترس روان‌شناختی، و اسطوره‌های شَمَنی و مذهبی در نوسان است. کارآگاه ساده‌دلی که می‌کوشد رمز این اتفاقات را کشف کند، کم‌کم در گرداب تردید، وحشت و بی‌قدرتی فرو می‌رود. فیلم با مدت‌زمان طولانی، اما ضرب‌آهنگی هوشمند، مخاطب را به‌تدریج از زمین واقعیت به قلمرو اسطوره و جادو می‌کشاند. حضور جن‌گیر، سکانس‌های آیینی، و باز شدن تدریجی رازها، فیلم را به تجربه‌ای پیچیده و شوکه‌کننده بدل می‌کنند. «شیون» به‌جای ترساندن آنی، ذهن را درگیر پرسش می‌کند: شر چیست؟ و وقتی شر چهره‌اش را پنهان کرده، آیا هنوز می‌توان به قضاوت اعتماد کرد؟


59- فیلم آماده هستی یا نه – Ready or Not (2019)

کارگردان: مت بتینلی اولپین
بازیگران: سامارا ویوینگ – آدام برودی -مارک اوبراین -هنری چرنی – اندی مک‌داول

شب عروسی، عروس جوان متوجه می‌شود خانوادهٔ همسرش قصد دارند او را در یک مراسم آیینی، قربانی کنند تا از نفرینی خانوادگی نجات یابند. «آماده‌ای یا نه» (Ready or Not) ساختهٔ مت بتینلی-اولپین و تایلر ژیلت، فیلمی‌ست با ترکیب موفقی از ترس، طنز سیاه و نقد طبقاتی. داستان در خانه‌ای اشرافی و پرزرق‌وبرق جریان دارد؛ جایی که پشت ظاهر مودبانه، خشونتی خونین در حال رخ‌دادن است. سامارا ویوینگ (Samara Weaving) در نقش عروس، از قربانی به قهرمانی خشمگین بدل می‌شود که با لباس عروسی خون‌آلود، زنده می‌ماند. فیلم با بازی گرفتن از کلیشه‌های ژانر، و درعین‌حال ایجاد تنشی واقعی و باورپذیر، اثری سرگرم‌کننده و در عین حال استعاری می‌سازد. «آماده‌ای یا نه» به شکلی خلاقانه، مفهوم خانواده، سنت، و قدرت را زیر سؤال می‌برد.


60- فیلم آدم‌های گربه‌نما – Cat People

سال تولید : ۱۹۴۲
کارگردان : ژاک تورنور.
هنرپیشگان : سیمون سیمون، کنت اسمیت، تام کانوی و جین راندولف.

زن جوانی که از لمس شدن می‌ترسد و باور دارد در صورت بروز تمایلات عاشقانه، به موجودی مرگبار بدل می‌شود. «آدم‌های گربه‌نما» (Cat People) ساختهٔ ژاک تورنر، فیلمی پیشگام در ترس‌های استعاری و روان‌کاوانه است که با کمترین جلوه‌های ویژه، حداکثر ترس را ایجاد می‌کند. فیلم به جای نشان دادن هیولا، از سایه‌ها، سکوت، صدای نفس‌زدن و نورپردازی استفاده می‌کند تا حس تهدید را در ناخودآگاه مخاطب بنشاند. شخصیت اصلی، زنی‌ست گرفتار ترسی درونی از جنسیت، هویت و میل؛ موضوعاتی که در دههٔ ۴۰ به‌شدت تابو بودند. فیلم با ظرافت، مرز بین واقعیت و توهم، انسان و حیوان، عشق و مرگ را در هم می‌ریزد. «آدم‌های گربه‌نما» هنوز هم نمونه‌ای درخشان از اینکه چگونه می‌توان با پیشنهاد، اشاره و حذف، ترسی پایدار آفرید.


61- خانه مجسمه‌های مومی – House Of Wax

سال تولید : ۱۹۵۳
کارگردان : آندره د تات.
فیلمنامه‌نویس : کرین ویلبور، برمبنای نمایش‌نامه‌ای نوشته چارلز ولدن
هنرپیشگان : وینسنت پرایس، فرانک لاوجوی، فیلیس کرک، کارولین جونز، پل پیسرنی، روی رابرتس، آنجلا کلارک، پل کاواناگ و چارلز برانسن.

وقتی موزه‌ای از مجسمه‌های مومی با جزئیاتی حیرت‌انگیز در شهر افتتاح می‌شود، کسی نمی‌داند راز این واقع‌گرایی چیست. «خانهٔ مجسمه‌های مومی» (House of Wax) ساختهٔ آندره دِ توث، نه‌تنها یکی از نخستین فیلم‌های سه‌بعدی سینما بود، بلکه با ترکیب وحشت کلاسیک، داستانی جنایی و تصویری هنری، جایگاه ماندگاری در ژانر وحشت پیدا کرد. وینسنت پرایس (Vincent Price) در نقشی برجسته، هنرمندی را ایفا می‌کند که پس از آتش‌سوزی، از زیبایی‌سازی به سمت جنایت می‌لغزد. ایدهٔ استفاده از جسد انسان به‌جای موم، تنشی دلهره‌آور میان هنر و مرگ می‌سازد. فیلم با فضای گوتیک، رنگ‌آمیزی اغراق‌شده و بازی‌های نئوکلاسیک خود، هم ترسناک است و هم مجلل. «خانهٔ مجسمه‌های مومی» نه‌تنها دربارهٔ خشونت، بلکه دربارهٔ وسواس انسانی به جاودانگی زیبایی‌ست.


62- فیلم دراکولا – DRACULA

سال تولید : ۱۹۳۱
کارگردان : تاد برانینگ
فیلمنامه‌نویس : گارت فورت، بر مبنای نمایشنامه‌ای نوشته هامیلتن دین و جان بالدرستن از رمان دراکولا نوشته برام استوکر
هنرپیشگان : بلا لوگوسی، هلن چندلر، دیوید مترز، دوایت فرای و ادوارد وان اسلون

با کلمات آرام، نگاهی مغناطیسی و حرکاتی چون طعمه‌گر شب، خون‌آشامی افسانه‌ای وارد دنیای سینما شد. «دراکیولا» (Dracula) ساختهٔ تاد براونینگ، اقتباسی نمادین از رمان برام استوکر است که با حضور بله لوگوسی (Bela Lugosi) در نقش کنت، یکی از تصویرهای ماندگار سینمای ترس را خلق کرد. لوگوسی با لهجهٔ خاص و وقار سردش، نوعی ترس اشرافی، نجیب و در عین حال مرگبار را به نمایش گذاشت. فیلم، هم از لحاظ بصری با سایه‌ها و ترکیب نور و تاریکی، و هم از نظر روان‌شناختی با مفهوم میل و ممنوعیت، سنگ بنای آثار خون‌آشامی بعدی را گذاشت. حتی بدون نمایش مستقیم خشونت، حضور کنت دراکولا در هر صحنه، تهدیدی پنهان و بی‌رحم است. «دراکیولا» اثری‌ست که بیشتر با فضا، نگاه و سکوت ترساندن را می‌آموزد.


63- فیلم مرده شریر – The Evil Dead

سال تولید : ۱۹۸۳
کارگردان : سام ریمی
فیلمنامه‌نویس : سام ریمی
هنرپیشگان : بروس کامبل، الن سندوایس، بتسی بیکر، هال دلریچ و سارا یورک.
نوع فیلم : رنگی، ۸۵ دقیقه.

گروهی از جوانان در کلبه‌ای جنگلی کتابی را می‌یابند که باعث بیدار شدن نیروهای شیطانی می‌شود؛ و آنچه آغاز تعطیلاتی معمول بود، به کابوسی خشن، طنزآمیز و بی‌رحم بدل می‌شود. «مرده شریر» (The Evil Dead) ساختهٔ سم ریمی، فیلمی‌ست که با بودجه‌ای محدود، انرژی، نوآوری و خشونتی وحشیانه را به ژانر تزریق کرد. فیلم با دوربین‌های سرگیجه‌آور، جلوه‌های ویژهٔ دستی، و بازی‌های اغراق‌شده، ترکیبی از وحشت و طنز سیاه را به تماشاگر ارائه می‌دهد. شخصیت اَش با بازی بروس کمپبل (Bruce Campbell)، از ضدقهرمانی معمول به نماد مبارزهٔ بشری علیه تاریکی بدل می‌شود. «مرده شریر» نه‌فقط آغازگر یک مجموعه بود، بلکه موج جدیدی از فیلم‌های مستقل ترسناک را آغاز کرد که قدرت خلاقیت را بر بودجه ترجیح دادند. خشونت فیلم بیش از آنکه آزارنده باشد، سبک‌ساز و سرگرم‌کننده است.


64- فیلم بی‌گناهان – The Innocents

سال تولید : ۱۹۶۱
کارگردان : کلیتن
فیلمنامه‌نویس : ویلیام آرچیبالد، ترومن کاپوتی و جان مورتیمر، برمبنای رمانی نوشته هنری جیمز
هنرپیشگان : دبورا کار، مایکل ردگریو، پیتر واینگارد، مگز جنگینز، مارتین استیونز و پاملا فرانکلین.

آیا ارواح واقعاً وجود دارند، یا ذهن انسان‌هاست که با خیالاتش آن‌ها را خلق می‌کند؟ «بی‌گناهان» (The Innocents) ساختهٔ جک کلایتون، اقتباسی دقیق و شاعرانه از رمان «پیچش پیچ» (The Turn of the Screw) اثر هنری جیمز است. فیلم داستان پرستاری است که به خانه‌ای قدیمی برای مراقبت از دو کودک می‌رود، اما به‌تدریج نشانه‌هایی از حضور نیروهایی نامرئی و تاریک را در رفتار کودکان مشاهده می‌کند. طراحی صحنهٔ گوتیک، نورپردازی پرکنتراست و استفاده از سکوت، فیلم را به تجربه‌ای وهم‌آلود بدل می‌کند. دبورا کر (Deborah Kerr) در نقش پرستار، اجرای پرشور و بی‌قراری دارد که مخاطب را در تعارض میان باور و انکار قرار می‌دهد. «بی‌گناهان» از آن دسته آثاری است که لایه‌به‌لایه پیش می‌رود و تماشاگر را میان تفسیرهای متضاد رها می‌کند؛ ترسی که در مرز ادراک، خیال و واقعیت شکل می‌گیرد.


65- فیلم سوسپیریا – (Suspiria (1977

کاگردان: داریو آرجنتو
بازیگران: داریو آرجنتو – جسیکا پارکر – داریو نیکولودی – استفانیا کاسینی

دختر جوانی به آکادمی باله در آلمان می‌پیوندد، اما بزودی متوجه می‌شود که این مدرسه مرکز یک حلقهٔ جادویی و خون‌آلود است. «سوسپیریا» (Suspiria) ساختهٔ داریو آرجنتو، شاهکار وحشت سورئالیستی و گوتیکی است که با رنگ‌های اشباع‌شده، موسیقی تند گروه گابلین (Goblin)، و قاب‌های اغراق‌شده، تجربه‌ای نزدیک به رؤیای ترسناک خلق می‌کند. فیلم داستان پیچیده‌ای ندارد، اما تصاویر و صداها آن‌چنان غیرقابل‌پیش‌بینی و وهم‌آلود هستند که بیننده را درگیر هذیان می‌کنند. «سوسپیریا» از جنس فیلم‌هایی‌ست که مخاطب را نه از طریق منطق، بلکه از طریق حس، صدا و نور درگیر خود می‌سازد. خون، جادو، اسطوره و زیبایی‌شناسی خاص، فیلم را از تمامی آثار هم‌دوره‌اش متمایز می‌کند. تجربهٔ تماشای «سوسپیریا» شبیه ورود به جهانی‌ست که با قواعد کابوس ساخته شده است.


66- فیلم کابوس در خیابان الم – A Nightmare on Elm Street (1984)

سال تولید : ۱۹۸۴
هنرپیشگان : جان ساکسن، رانی بلیکلی، هیتر لانگن‌کمپ، آماندا وایس، نیک کوری، جانی دپ، رابرت انگلاند، چارلز فلایشر، جوزف ویپ و میمی مه‌یر کریون.

در خواب، قانون‌های واقعیت بی‌اثرند و کشته‌شدن می‌تواند به بیدار‌نشدن منتهی شود. «کابوس در خیابان الم» (A Nightmare on Elm Street) ساختهٔ وس کریون، یکی از خلاقانه‌ترین ایده‌ها در ژانر ترس را پایه‌ریزی کرد: قاتلی که فقط در خواب وجود دارد. فردی کروگر (Freddy Krueger) با صورت سوخته و دستکشی تیغ‌دار، به یکی از نمادهای ماندگار سینمای وحشت بدل شد. نوجوانان ساکن خیابان الم، یکی‌یکی در رؤیاهایشان قربانی می‌شوند، و تنها راه نجات، بیدار ماندن است. فیلم از مرز بین خواب و بیداری عبور می‌کند و مخاطب را در تردید ماندگار از اینکه «چه چیزی واقعاً اتفاق افتاده» رها می‌سازد. جلوه‌های ویژه، طراحی بصری رؤیاها و موسیقی خاص فیلم، تجربه‌ای چندلایه از ترس و خیال ارائه می‌دهند. «کابوس در خیابان الم» نه‌فقط ترسناک، بلکه بدیع و ژرف است: مرثیه‌ای برای دنیایی که حتی خواب هم دیگر امن نیست.


67- فیلم احیاگر – Re – Animator

سال تولید : ۱۹۸۵
کارگردان : استوارت گوردون
فیلمنامه‌نویس : دنیس پائولی، ویلیام نوریس و گوردون، برمبنای داستان هربرت وست – احیاگر نوشته هوارد فیلیپس لاوکرافت
هنرپیشگان : جفری کومز، بروس آبوت، باربارا کرامپتن، دیوید گیل، رابرت سمپسن، گری بلک، کارولین پوردی – گوردون، پیتر کنت، باربارا پیترز و ایان پاتریک ویلیامز.

دانشجوی پزشکی با وسواسی بیمارگونه، سراغ تجربه‌هایی می‌رود که مرز میان زندگی و مرگ را به چالش می‌کشند؛ نتیجه؟ مردگان بازمی‌گردند، اما نه آن‌گونه که انتظار می‌رود. «احیاگر» (Re-Animator) ساختهٔ استوارت گوردون، اقتباسی آزاد از نوشته‌های اچ. پی. لاوکرفت (H.P. Lovecraft) است که به‌جای وحشت فلسفی خشک، به سمت ترسی ترکیبی از خشونت، طنز سیاه و جنون علمی می‌رود. جفری کامبس (Jeffrey Combs) در نقش دانشجوی نابغه‌نما، تصویری از دانشمندی خلق می‌کند که میان نبوغ و روان‌پریشی در نوسان است. جلوه‌های ویژهٔ غلیظ و بازی‌های اغراق‌شده، فیلم را به نمونه‌ای بی‌پروای «وحشت بدن» (Body Horror) بدل می‌کند. «احیاگر» شاید ترسناک به سبک سنتی نباشد، اما بی‌وقفه مرزهای سینمای وحشت را جابه‌جا می‌کند.


68- فیلم شبح اپرا – THE PHANTOM OF THE OPERA

سال تولید : ۱۹۲۵
کارگردان : روبرت جولیان
فیلمنامه‌نویس : ریموند شراک و الیوت کلاوسن، بر مبنای رمانی نوشته گاستون لورو
هنرپیشگان : لان چینی، مری فیلیپین، نورمن کری، آرتور ادموند، اسنیتس ادواردز، ادموند کارو، ویرجینیا پیرسن و چستر کانکلین

در اعماق تالار اپرای پاریس، مردی نقاب‌دار و مرموز زندگی می‌کند؛ آهنگسازی نابغه و چهره‌ای مخوف، که از دل سایه‌ها ظهور می‌کند و عاشق زنی آوازه‌خوان می‌شود. «شبح اپرا» (The Phantom of the Opera) با بازی فراموش‌نشدنی لان چینی (Lon Chaney)، یکی از ستون‌های بنیادین سینمای ترس صامت است. طراحی گریم لان چینی – که خود نیز آن را طراحی کرده – هنوز هم جزو آثار ترسناک و تحول‌برانگیز جلوه‌های بصری به‌شمار می‌رود. فیلم با معماری گوتیک، فضای اپرا، نورهای سایه‌دار، و تم عاشقانه-تراژیک، جلوتر از زمان خود عمل کرد. «شبح اپرا» ترس را از دل عشق خلق می‌کند؛ عشقی که چهره‌ای ممنوع، صدایی مهیب و قدرتی تماشاگرگریز دارد.


69- فیلم مرد گرگ‌نما – The Wolf Man

سال تولید : ۱۹۴۰
کارگردان : جرج واگنر
هنرپیشگان : کلود رنیز، لان چینی جونیر، اولین آنکرز، رالف بلامی، وارن ویلیام، پاتریک نولز، ماریا اوسپنسکایا و بلا لوگوسی.

در شب مهتابی، مردی معمولی به هیولایی پشمالو و خشمگین بدل می‌شود؛ اما آنچه این فیلم را خاص می‌کند، نه فقط جلوهٔ هیولایی، بلکه اندوه درونی شخصیت است. «مرد گرگ‌نما» (The Wolf Man) به کارگردانی جرج واگنر، یکی از شاهکارهای کلاسیک استودیوی یونیورسال است که مفهوم «هیولا به مثابه قربانی» را مطرح کرد. لری تالبوت، با بازی لان چینی جونیور، مردی‌ست که به‌ناخواسته درگیر نفرینی باستانی می‌شود؛ نه شرور است و نه بی‌گناه. فیلم با فضای مه‌آلود، موسیقی دلهره‌آور، و جلوه‌های تدریجی تبدیل بدن، ترس را هم فیزیکی و هم روان‌شناختی می‌سازد. «مرد گرگ‌نما» الگویی شد برای دهه‌ها فیلم دربارهٔ درون تاریک انسان، غریزه، و تقابل تمدن با طبیعت حیوانی.


70- فیلم تئاتر خون – Theatre Of Blood

سال تولید : ۱۹۷۳
کارگردان : داگلاس هیکاکس
هنرپیشگان : وینسنت پرایس، دایانا ریگ، ایان هندری، میلو اوشی، هاری اندروز، کورل براون، رابرت کوت

یک بازیگر شکست‌خوردهٔ تئاتر، با الهام از تراژدی‌های شکسپیر، به‌شیوه‌هایی خلاقانه منتقدانش را یکی‌یکی می‌کشد. «تئاتر خون» (Theatre of Blood) با بازی درخشان وینسنت پرایس (Vincent Price)، فیلمی است که هم خنده می‌آورد و هم ترس، و درعین‌حال ستایشی تاریک از ادبیات و انتقام است. روش‌های قتل برگرفته از نمایشنامه‌های کلاسیک، مانند «شاه لیر» و «تیتوس آندرونیکوس»، فیلم را از یک اسلشر ساده به اثری شبه‌ادبی بدل می‌کنند. طنز سیاه، دیالوگ‌های پرطمطراق، و اجرای نمایشی پرایس، فیلم را به‌طرزی جذاب از کلیشه‌های ژانر فاصله می‌دهد. «تئاتر خون» نه‌فقط فیلمی ترسناک، بلکه آینه‌ای از غرور، شکست و حسرت‌های یک بازیگر جاافتاده است.


71- فیلم میزری – MISERY

سال تولید : ۱۹۹۰
کارگردان : راب رینر
فیلمنامه‌نویس : ویلیام گلدمن، بر مبنای رمانی نوشتهٔ استیون کینگ
فیلمبردار : باری سانفلد
هنرپیشگان : جیمز کان، کتی بیتس، ریچارد فارنزوورت، فرانسس استرن هیگن، لورن باکال، گراهام جارویس و جولی‌پین

نویسنده‌ای مشهور پس از تصادف در جاده‌ای برفی، به‌دست پرستاری نجات می‌یابد که ظاهراً یکی از طرفداران پرشور اوست… اما آنچه با مراقبت آغاز می‌شود، به حبس، تهدید و شکنجه بدل می‌گردد. «میزری» (Misery) اقتباسی درخشان از رمان استیفن کینگ است که توسط راب راینر کارگردانی شده و با بازی درخشان کتی بیتس (Kathy Bates) در نقش پرستار روان‌پریش، به شاهکاری از ترس روانی تبدیل شده است. برخلاف فیلم‌های پرهیاهو، «میزری» از یک لوکیشن، دو بازیگر، و دیالوگ‌هایی سرد و دقیق بهره می‌برد تا ترسی از جنس تسلط، شکنندگی بدن، و اجبار خلق کند. صحنهٔ معروف شکستگی پا، یکی از کابوس‌سازترین لحظات تاریخ سینماست. فیلم دربارهٔ تعهد، وابستگی، و مرز میان خلاقیت و جنون است – در فضایی که هیچ‌کس فریاد تو را نمی‌شنود.


خلاصه و جمع‌بندی

در جمع‌بندی، می‌توان گفت ژانر ترس در سینما طی یک قرن اخیر از هیولاهای نمادین تا وحشت‌های روان‌شناختی، مسیر پیچیده و متنوعی پیموده است. آثار کلاسیک مانند «دراکولا» و «فرانکنشتاین»، ترس را در مرز میان انسان و هیولا بنیان گذاشتند. فیلم‌های مدرن مانند «بابادوک» و «موروثی»، وحشت را از ساحت فیزیکی به ذهن، خانواده و ناهشیاری جمعی منتقل کردند. این فهرست ۷۱‌گانه نشان می‌دهد که ترس واقعی، نه در صداهای بلند، بلکه در ایده‌هایی‌ست که از ذهن مخاطب بیرون نمی‌روند.


اگر از ترس نترسیم، چه چیزهایی را بهتر می‌بینیم؟

سینمای وحشت، صرفاً وسیله‌ای برای ترساندن نیست؛ بلکه گاه دریچه‌ای به سوی ترس‌های واقعی، ریشه‌های اجتماعی اضطراب و پرسش‌هایی‌ست که در سکوت از خود می‌پرسیم. این ۷۱ فیلم نشان می‌دهند که وحشت در هر عصر، آینه‌ای‌ست از آنچه جامعه، فرهنگ یا روان فردی تابِ دیدنش را ندارد. شاید مرور این آثار نه‌تنها نگاه ما به سینما، بلکه درک ما از خودِ انسان را نیز دگرگون کند.


❓ سؤالات رایج (FAQ):

۱. بهترین فیلم ترسناک تمام دوران کدام است؟
انتخاب بهترین فیلم به سلیقه بستگی دارد، اما «درخشش» و «جن‌گیر» اغلب در صدر فهرست‌ها قرار می‌گیرند به‌دلیل تأثیر فرهنگی و کیفیت سینمایی‌شان.

۲. آیا همه فیلم‌ های این فهرست واقعاً ترسناک‌اند؟
برخی بیشتر روان‌شناختی یا استعاری‌اند تا ترسناک به‌معنای کلاسیک. اما هرکدام نوعی از ترس را بازتاب می‌دهند: چه درونی، چه اجتماعی یا فراطبیعی.

۳. کدام فیلم‌ها برای شروع مناسب‌ترند؟
برای مخاطبان جدید، فیلم‌هایی مانند «یک مکان ساکت»، «حلقه» یا «جیغ» گزینه‌های قابل‌دسترسی و هیجان‌انگیز هستند.

۴. آیا در این فهرست فیلم غیرآمریکایی هم وجود دارد؟
بله، فیلم‌هایی مانند «شیون» از کره‌جنوبی، «زیر سایه» از ایران، و «بگذار فرد درست وارد شود» از سوئد از نمونه‌های موفق بین‌المللی‌اند.

۵. آیا تماشای این فیلم‌ها برای نوجوانان مناسب است؟
برخی از این آثار درجه‌بندی سنی بالا دارند و حاوی صحنه‌های خشن یا مفاهیم سنگین‌اند. بهتر است با توجه به رده‌بندی سنی رسمی انتخاب شوند.

۶. چه تفاوتی بین ترس کلاسیک و ترس مدرن در سینما وجود دارد؟
فیلم‌های کلاسیک بیشتر بر جلوه‌های بصری و هیولاها متمرکز بودند، در حالی‌که فیلم‌های مدرن بر روان انسان، خانواده، و ترس‌های اجتماعی تأکید دارند.

دکتر علیرضا مجیدی
دکتر علیرضا مجیدی
پزشک، نویسنده و بنیان‌گذار وبلاگ «یک پزشک»
دکتر علیرضا مجیدی، نویسنده و بنیان‌گذار وبلاگ «یک پزشک».
با بیش از ۲۰ سال نویسندگی «ترکیبی» مستمر در زمینهٔ پزشکی، فناوری، سینما، کتاب و فرهنگ.
باشد که با هم متفاوت بیاندیشیم!

3 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]